Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
Dnia 29.11.2019 o 20:23, dzikiWschód napisał:

Witam, czy stosował ktoś z was na wiosnę tylko saletrosan w dwóch dawkach jako pełna dawka N, celuje w 6-7t jak pogoda pozwoli

robiłem inaczej - odgapione z dużego gospodarstwa koło mnie

saletrosan - 50kg N

saletra - 100kg N

saletrosan - 50kg N.

w tym sezonie kapkę mniej ale proporcjonalnie

40, 90, 30.

a w tym sezonie polece pierwsza dawkę w saletrosanie a drugą w rsm32

Opublikowano
10 godzin temu, Music napisał:

A co myślicie o saletrzaku na pierwszą dawkę?

Ja jeszcze 2 lata temu to sam saletrzak dawałem na 1 i 2 dawkę a teraz na 1 dawkę idzie saletrosan 26 a na 2 dawkę saletrzak.

Opublikowano
2 minuty temu, Andpol napisał:

Ja jeszcze 2 lata temu to sam saletrzak dawałem na 1 i 2 dawkę a teraz na 1 dawkę idzie saletrosan 26 a na 2 dawkę saletrzak.

Brat zawsze stosuje saletrzak w pszenicy ale wszystko wszystkim pogoda opady deszczu stosowany saletrzak wcześnie ma czas przemieścić się do korzeni i roślina korzysta w okresie suchym , bo sama saletra szybko działa ale krótko .

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Brat zawsze stosuje saletrzak w pszenicy ale wszystko wszystkim pogoda opady deszczu stosowany saletrzak wcześnie ma czas przemieścić się do korzeni i roślina korzysta w okresie suchym , bo sama saletra szybko działa ale krótko .

Tak samo myślę i dodam że w rzepaku stosuję pierwsza dawka saletrosan a druga saletrzak.

• Like 1
Opublikowano

Są znawcy , nawożenia jak to se wytłumaczyć na jednym polu było stosowane nawożenie N większej dawce mowa o pszenicy było gorzej w plonowaniu gdzie zastosowano mniej N było lepiej .

• Like 1
Opublikowano

Odmiana, presja chorób , faza pszenicy w momencie podania, zasobność gleby w p i k, pH, próchnica, potencjał magazynowania wody na danym rodzaju gleby. To robi roznice

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Woda na ziemiach ciężkich jeszcze mogła być ale co po tym jak słonce spaliło kłosia , słoma od dołu zielona wierzch spalony taką mamy teraz pogodę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Ja mówię czemu na jednym polu mogłeś mieć lepszy plon niż na drugim przy tej samej agrotechnice. Może plon to ci grzyb spalił . Jaka ochronę stosowałeś?

Grzyb nie spalił , tylko położenie pola gdzie równo było dobrze ale pole nachyleniu w kierunku wschodnim i na samym wierzchołku było spalone to wina temperatury .

To samo było w borówce za wysoka temperatura zwijali się liście trzeba było zacieniać zacieniać .

Opublikowano
Dnia 28.11.2019 o 09:09, yacenty napisał:

Słuchajcie mała zmiana planów. Zamiast sadzić ziemniaki, będę siał pszenicę. Wszystkie siewniki w koło już pod wiatami więc na szybko posieję rozsiewaczem do nawozu. Zostało mi trochę końcówek więc mam 3 odmiany: Julius, tytanika i kilimanjaro. 
Jak myślicie jaką obsadę założyć? niby juz extremalnie późny termin na siew, niby siew rzutowy, ale z drugiej strony to Dolny Śląsk więc też tragedii nie powinno być.

500? 600 roślin? Ziarno bardzo lekkie w tym roku to i tak wychodzi koło 160-190kg/ha

Skoro już jesteś na tej gospodarce to gospodaruj porządnie. Rozsiewaczem do nawozów to sobie możesz posiać owies i ztalerzowac to żeby krowy miały co jeść jak poschodzi ale nie pszenice gdzie potem pompujesz nawozy opryski itd i liczysz na jakiś plon. 1/3 bedzie na wierzchu ziarno bedzie nierównomiernie usadzone w glebie jedno na 1 cm inne na 5. bedziesz miał napewno nierówne wschody. Nie równo bedzie sie rozwijac. Będa napewno placki gęstszej i żadszej. Nie wiadomo ile wgl siac żeby było dobrze. Nie wiadmo jak to pojdzie w rozsiewaczu jaka ilośc na ha. Wgl ten pomysł to dla mnie jakaś abstrakcja. Nie wstyd Ci rzucac takie pomysły jako założyciela tego forum? Od siewu sie buduje plon to pierwszy krok do sukcesu a Ty na starcie olewasz sprawe.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Galan a wymień środki i zabiegi jakie stosowales

knoro pomysł 100% z d*py. Rozsiewaczem to można posiać byle jak pod dopłatę a nie budować na tym plon. Obsada nierówna , głębokość nierówna ,  chyba tylko z nudów to można robić bo innego sensu nie ma

Edytowane przez masa24
Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

Galan a wymień środki i zabiegi jakie stosowales

Dane było 300 kg poli 8 

Wiosna .

Saletra 200 kg na 1 ha . N 1 .

CAPALO 1, 5 l na 1 ha . t 1 .

N 2 . 250 kg  saletra .

T 2 - Duet start  1, 20 na 1 ha . 

Pszenica ostroga była .

Opublikowano
2 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

To ja u siebie Saletrosan -70N , RSM32 70N , Saletra32 - 40N a rzepak Saletrosan - 100N , RSM32 - 80N . 

To 70 N to kilo czy czysty N 70 .                              Saletra 32 - 40 N to kg .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v