Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba trzeba po prostu olać te podziały niech sobie chłopak dzieli dalej a my piszemy tak jak wcześniej wszystko w tym temacie i po problemie

Chyba że nas wszystkich zbanuje to trudno, zostanie sam, ale tak to jest, że polaczka zawsze niszczy pieniądz i za parę kliknięć i groszy więcej jest gotów utrudnić życie innym aby samemu osiągnąć własną porażkę zamiast przewidywanego sukcesu 

Opublikowano

To musisz napisać w pozostałych tematach dotyczących pszenicy ozimej, tłustym i wyraźnym pismem że temat kontynuujemy w temacie : i tu wkleić link to tego tematu w którym aktualnie piszemy.

Opublikowano

Jak myślicie jaki procent rolników ubezpiecza od gradu i deszczy nawalnych pszenice bo napatrzyłem się na tą pogodę i wcześniej ubezpieczałem rzepak, groch a teraz  myślę o ubezpieczeniu pszenicy.

Opublikowano

To może coś na temat, dzisiaj lustracja pszenicy po oprysku na rdzę(zdjęcia na pierwszej stronie), za ciekawie to nie wyglądało lecz oprysk zrobił swoje i chorobę przychamowało,choć na przyszłość dałbym więcej tebu(w okolicach 200ml),bo przy większej presji choroby niższe dawki są odrobinę za małe, i gdzie niegdzie jeszcze na liściach grzybka widać. 

IMG_20190607_145405.jpg

IMG_20190607_145426.jpg

Opublikowano

Jacek, te podzielenie nie wyszło na dobre, sądzę że ponad połowa ludzi wolałaby jedna stronę. 

A tak poza tym mogę wykonać oprysk na skrzypionke o 7 rano środek cyperkil, piszę że dziala w tem 20 stopni. 

Opublikowano

strazak93 napisał: To może coś na temat, dzisiaj lustracja pszenicy po oprysku na rdzę(zdjęcia na pierwszej stronie), za ciekawie to nie wyglądało lecz oprysk zrobił swoje i chorobę przychamowało,choć na przyszłość dałbym więcej tebu(w okolicach 200ml),bo przy większej presji choroby niższe dawki są odrobinę za małe, i gdzie niegdzie jeszcze na liściach grzybka widać.    Bardziej wygląd a na septorię, niż na rdzę.. Edit. faktycznie, zdjęcia z pierwszej strony tego tematu, to rdza..

Opublikowano
23 godziny temu, suffeks napisał:

rok temu zgłosiłem nawalny deszcz i wiatr, całe pole leżało. przyjechał z PZU mówi Kłos musi być w błocie inaczej kombajn zbierze i sobie pojechał 

Dlatego ja ubezpieczam tylko od gradu i ujemnych skutków przezimowania.

Opublikowano
15 godzin temu, Bartek933 napisał:

@yacenty prosimy niech wróci jeden temat, nie każda zmiana jest dobra. Przyznaj się w duchu do błędu i popraw ten sajgon. Z góry dziękuję

Ja też tak myślę był jeden temat i śledzenie go na bieżąco przynosiło dużo potrzebnych informacji ,teraz trzeba będzie skakać po kilku tematach ☹️

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andrju65 napisał:

Dlatego ja ubezpieczam tylko od gradu i ujemnych skutw przezimowania.

a czy ważna jest wtedy odmiana (tzn. czy można zasiać taką np nisko zimotrwałą?)- chodzi o ubezpieczenie od skutków przezimowania?

1 godzinę temu, magtom36 napisał:

Oprysk T3 chciałem zrobić na co muszę uwazac? Tydzień bez deszczu i temp. Ok 30 to chyba nie szkodzi tylko oprysk muszę wykonać wieczorem?

generalnie temp około 20 stopni +/- 2-3 i bez deszczu 4-5 godzin ale lepiej jak najdłużej, także chyba lepiej późny wieczór lepiej pryskać, ja bym dodał jeszcze jakiegoś insekta jeszcze. Temp. 30 stopni i triazol w dużej dawce może poparzyć chyba.

EDIT: Chyba wyszło masło maślane, ale generalnie takie są zasady ;). A do porządków na forum trzeba w tym temacie pisać kontynuację tematu o pszenicy, bo reszta tematów to tematy widmo już. 

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v