Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.09.2019 o 10:03, galan99 napisał:

Siła kiełkowania  tak drobnego nasienia pszenicy jaka 50 /50 .

idąc tym tropem rzepak nie ma  prawa wzejść.

Tylko czemu po 6 latach jeszcze kiełkuje i wschodzi? 🤔 dziwne

13 godzin temu, Jarek22B napisał:

Panowie ile Legato trzeba dodać aby poradził sobie z fiołkiem? wystarczy 0,1 czy trzeba dać 0,2?

Legato będzie szło z Expert Metem lub Lentipurem

Chyba z Expert metem i Lentipurem. Dany w pojedynkę któryś z nich nawet z Legato, to furtka dla kilku chwastów. Jak nie wyczyniec to przytulia, albo fiołek.

A mówię z doświadczenia, bo na tej śmiesznej Hondii ograniczenie CTU spowodowało wysyp (niegroźny) przytuli i wyczyńca.

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ravoj napisał:

Chyba z Expert metem i Lentipurem. Dany w pojedynkę któryś z nich nawet z Legato, to furtka dla kilku chwastów. Jak nie wyczyniec to przytulia, albo fiołek.

Chabra i czasami mak poprawiam wiosna

Chodzi mi tylko ile trzeba dac legato aby zwalczyc fiołka?

10 minut temu, Jasio88 napisał:

ile wychodzi expert z jakimś innym środkiem np. Legato. bo waham się między taki zestawem a Trinity od Adamy.

Ceny dla mnie 

Expert w dawce 350 g/ha i legato 0,2 l/ha to ok 90 zł/ha brutto

Ja trinity nie stisuje bo trzeba czekac do 3 lisci  a z pogoda roznie na jesien

Wole poprawic dwuliscienne wiosna np. Mustangiem 

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano
57 minut temu, ravoj napisał:

A mówię z doświadczenia, bo na tej śmiesznej Hondii ograniczenie CTU spowodowało wysyp (niegroźny) przytuli i wyczyńca.

To co proponujesz z ctu żeby było czysto aż do żniw

Opublikowano

A ja wolę ograniczać wyjazdy w pole do niezbędnego minimum i sprawę załatwić kompleksowo jesienią (jak pogoda pozwoli oczywiści). Jeszcze nie zdarzyło się żebym poprawiał a maruda jestem doskonały i mierzi mnie jak obok rośliny uprawnej rośnie chwast.... u mnie nie przejdzie.

Trinity mnie nie zawiódł, ale zdarzyło się  widzieć przytulię późną wiosną, ale grubo  poza progiem szkodliwości. Jednak nie mogę stosować cały czas pendimetaliny, która idzie u mnie wiosną przed pszenicą.

Dlatego Expert + CTU, DFF i kapkę Chlorosulfuronu załatwia kompleksowo  chwasty. Ale przyznam, że rekordy plonu miałem po Trinity, chociaż nie wiem czy miało to wpływ.

8 minut temu, MarcinNH napisał:

To co proponujesz z ctu żeby było czysto aż do żniw

przed żniwami zawsze coś wyskoczy, np ostrożeń jak masz go w polu albo powój. Ja nie mam, bo ręcznie plecakowym go wytępiłem i agrotechniką, to teraz mam łatwiej.

Opublikowano

Jarek z tymi 3 liściem to nie do końca, bo w tamtym bo roku siałem późno w buraczysku, zabieg robiłem w połowie listopada wystawały same spilki z gleby, i wszystko dobrze. tylko że z tego co piszesz jest trochę taniej expertem i legato, poprawiłeś na wiosnę?

Opublikowano (edytowane)

Niech się fachowcy wypowiedzą. Czy to jest porośnięte ziarno ? 

I jak to możliwe że w 2017 roku było 86% kielkowania a w tym  po zrobieniu świadectwa jest 91 ?

Screenshot_20190927-135621_Gallery.jpg

20190927_134947-1512x2016.jpg

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano

Witam panowie mam takie pytanie mam zaorane pod pszenicę I chce zwapnowac pola i czy jak rozsieje wapno [dobromir ] w dawce 800 kg na hektar I wymieszam agregatem z glebą  I czy można siać w to pszenicę nic jej  nie będzie? Z góry dziękuję  pozdrawiam 

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

jakie dawki dajecie w mieszanie expert met+ komplet?

Expert z Kompletem to chyba słaba mieszanka bo chaber do poprawy a cena na pewno wysoka na ha

Opublikowano

Po expert met owsa głuchego nie powinno być , U mnie po takim zbiegu tylko na omijaku się pojawił

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Lentipur 500 - 1l bierze chabra  .

A jak myślisz 1 litr z tomką ościstą sobie poradzi?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ursus932 napisał:

A jak myślisz 1 litr z tomką ościstą sobie poradzi?

To zastosuj oprysk .

Tolurex  500 sc 2 l na 1 ha poradzi sobie  a można pryskać do - 3 stopnia  a cena 5 l 130 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

To zastosuj oprysk .

Tolurex  500 sc 2 l na 1 ha poradzi sobie  a można pryskać do - 3 stopnia  a cena 5 l 130 zł .

Dwa litry chlorotoluronu to wiem że świetnie kosi ten chwast , tylko chciałem dać mniejszą dawke w mieszaninie

I tak się zastanawiam czy poradzi 😏

Opublikowano
galan99 napisał:

1 godzinę temu, potrekk napisał:

a co proponujecie na chabra jesienią ?

Lentipur 500 - 1l bierze chabra  .

dołożyć expert met?

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

W czym pryskanie jesienne jest lepsze od wiosennego? U mnie zawsze się leci wiosna, w tyn roku był to Lancet ze względu na miotłę zbożowa. 

Bo szybciej z azotem można wjechać

Ja nie pryskam jesienia kompleksowo. Staram się załatwiać głównie miotłę i część dwulisciennych a wiosna dobice reszty. Ten system puki co sprawdza mi się najlepiej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v