Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziś mega udany dzień, w planach było wialniowanie pszenicy i jak się uda to zaprawienie a okazało się że jeszcze posialem 2ha najcięższej gliny bo od wtorku zapowiadają deszcze więc mega udany dzień. Na polu tak kurzy że nawet na rzesach miałem piasek hehe

odmiana ostroga wysiew 200kg/ha ze względu właśnie na gline

Opublikowano
13 godzin temu, rolniczek098 napisał:

czy pszenicę też już powoli można zasiać ? mam działkę dość daleko i będę w przyszłym tyg. siał tam żyto ale tam też do zasiania jest pszenica za jednym zamachem bym to ogarnął ale czy nie za wcześnie ?

Na wschodzie już można zaczynać siewy .

Opublikowano

Expert met 0,35 na ha + kinara 500 sc 0,20 l na ha wychodzi nie całe 100 zł na ha. Ale będąc w punkcie sprzedaży sprzedawca wspomniał o środku bizon w dawce 1 l/ha. Która opcja będzie lepsza i pewniejsza?

Opublikowano

W tym roku nie zdążyłem ale zimą planuję zrobić wal zalanych betonem opon właśnie po to żeby zaraz po siewie trochę ubic ziemie. A tak z innej beczki, planuję w tym roku zrobić przynajmniej jeden zabieg na mszyce, w zależności od potrzeb i chciałbym dodać odżywkę plonvit zboże, czy ktoś tak robił, są jakieś zauważalne efekty? chodzi o to że jesień się wydłuża i mam wrażenie jakby roślinom brakowało czegoś w tym okresie

Opublikowano

Jak wróżycie pogodę na drugi rok jakie  nakłady na produkcję pszenicy na 1 ha bo w tym roku jeden gościu dał tylko 200 Kg saletry i od chwastu zabieg i tyle plon 4, 5 t z 1 ha .

Nakłady szły duże plon 6 do 7 t ale to od położenia pola więc jak to rozegrać .

Opublikowano

nalezy zachowac umiarkowanie ekonomiczne

a słuchajcie jak np bym zastosował obornik gęsi / kaczy np pod pszenice to ile ton trzeb dawac i wtedy jak do dam to na wiosne tez musze jeszcze azotem z saletry leciec ? 

sory za takie pytanie ale u nas sie ostatnio jedzie na samych nawozach sztucznych tylko kiedys tata jak chowal to obornik byłale juz wiele lat nie ma

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak wróżycie pogodę na drugi rok jakie  nakłady na produkcję pszenicy na 1 ha bo w tym roku jeden gościu dał tylko 200 Kg saletry i od chwastu zabieg i tyle plon 4, 5 t z 1 ha .

Nakłady szły duże plon 6 do 7 t ale to od położenia pola więc jak to rozegrać .

gdybym miał plon 4,5  przy takich nakładach to wybieram taką uprawę ale to raczej bajka może raz się uda ale na pewno nie będzie to normą

Opublikowano

Zastanawia mnie jedno na kupce trociny wyrosła pszenica  5 źdźbeł   kłosy piękne ani żadnych oznak chorób pszenicy jak to się ma do pola uprawnego ?

Co do powyższej wypowiedzi plonu 4.5 t , może nie precyzowałem dokładnie bo ten gościu uprawia raz rzepak i pszenica ale pod rzepak daje Lubofoskę 3,5 i to tylko 500 kg na 3,5 ha pod rzepak a pod pszenicę już nic tylko saletra 200 kg i od chwastu i tak co roku i ma tą pszenicę w tym tonażu już kilka lat jakoś to działa .

Opublikowano (edytowane)

Można można, jak takie pole ojca prostuję już kilka lat po podobnej uprawie. Nawet ostatnio udaje się zebrać 6 ton z III klasy, zaczynałem od 1,5t żyta i 3t pszenicy

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Po czyszczeniu i zaprawieniu MTN35g zdolność nieznane, Hondia zalecane 320-350szt. Siew może 16 września po rzepaku, uprawa tylko 5cm wcześniej glifasat. Siew w uprawę minimalną. Sucho i do połowy października prognozy bez deszczu na wschodzie Polski. LSW

Ile kg/ha? Siać czy czekać?

Opublikowano

wczoraj pogoda pokazywała mi deszcz od wtorku do piątku a teraz tylko w czwartek 70% pewnie nic z tego nie będzie więc wstrzymam się do przyszłego tygodnia z resztą. pola oralem 2 tygodnie temu i trochę wilgoci jest w warstwie ok 10cm więc może coś podsiaknie, zobaczymy...

Opublikowano (edytowane)

Niby termin optymalny 15-20 września do 5 października można przeciągać, teoretycznie w złych przedplonach ...

Edytowane przez ansu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v