Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

woda od 3 lat nie może przesiąknąć głębiej niż 50 cm, w rowach wody nie ma, , nawet teraz woj lubuskie gm Żagań, jesień za nami zaraz połowa stycznia nic wody w glebie, rowach nie ma , kolega grodzi pole i wierci otwory i na głębokość max 30 cm jako taka wilgoć jest potem susz , więc gdzie ten azot i jak ma zanieczyszczać wody  

Opublikowano
1 godzinę temu, suzuki18l napisał:

woda od 3 lat nie może przesiąknąć głębiej niż 50 cm, w rowach wody nie ma, , nawet teraz woj lubuskie gm Żagań, jesień za nami zaraz połowa stycznia nic wody w glebie, rowach nie ma , kolega grodzi pole i wierci otwory i na głębokość max 30 cm jako taka wilgoć jest potem susz , więc gdzie ten azot i jak ma zanieczyszczać wody  

Zamojskie pada deszcz ale to mało ważne dbają żeby za dużo się nie rodziło u nas zboża .

Ten azot co był dany na jesieni dawno już go niema .

Opublikowano

Azot tak łatwo się nie wypłukuje. Dwa lata temu rozlałem pierwsza dawkę. Miał przyjść mały deszcz A spadło 5 cm śniegu, który stopniał następnego dnia. Normalnie zadziałał. Znajomy robił badanie w OSCHR.  Pobrali próbę we wrześniu, następnie rozlał rsm pod qq. Zrobili próbę na wiosnę i azot dalej był w glebie. Nie pamiętam tylko czy ziemia była zaorana czy inny zabieg 

Opublikowano
1 minutę temu, Taurus83 napisał:

Azot tak łatwo się nie wypłukuje. Dwa lata temu rozlałem pierwsza dawkę. Miał przyjść mały deszcz A spadło 5 cm śniegu, który stopniał następnego dnia. Normalnie zadziałał. Znajomy robił badanie w OSCHR.  Pobrali próbę we wrześniu, następnie rozlał rsm pod qq. Zrobili próbę na wiosnę i azot dalej był w glebie. Nie pamiętam tylko czy ziemia była zaorana czy inny zabieg 

Wielu twierdzi że azot ucieka .

Mi bardziej chodziło ze rośliny pobrali azot za jesieni już .

Opublikowano
23 godziny temu, dzikiWschód napisał:

jak to jest z tym saletrosanem, pp jakim czasie od wysiewu zaczyna dzialac? do tej pory stosowalwm tylko saletre na N1 ale po próbach glebowych wyszło mało siarki więc próbujemy...

W tym roku na moich polach rozsieje siarczan wapnia (gips), (nie jestem do końca pewny) ale jeśli  gleba jest bliżej odczynu obojętnego to jest gorsza rozpuszczalności nawozy ,myślę że może trwale podniesie zasobność.

Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

Jeśli dobrze zrozumiałem tego profesorka z seminarium top agrar to na lepszych kawałkach trzeba ok 100l wody na m2 żeby wymylo azot więc to nie takie proste w obecnych czasach

Z tego co ja zanotowałem to mówił, że lepsze klasy ziemi II i III zatrzymują 180-200l wody, natomiast gleba IV klasy 100l i przy opadzie 100mm następuje wymywanie 

Opublikowano
Dnia 8.01.2020 o 21:09, galan99 napisał:

Wielu twierdzi że azot ucieka .

Mi bardziej chodziło ze rośliny pobrali azot za jesieni już .

To tak samo jak z uwstecznianiem fosforu czy tam potasu przy jednoczesnym użyciu wapna. Wszyscy o tym piszą A wiele osób robi na opak, w tym ja i jakoś na plony nie narzekam. 

Opublikowano

Z tym uciekaniem azotu to ciekawa sprawa. W jadnym miejscu na pszenicy przytrzymałem opryskiwacz z RSMem. Na szerokosci 15 m pszenica była czarna. Teraz na jesieni w tym miejscu rowniez jest pszenica i ten pasek czarny pozostal na nowej pszenicy czyli azot został w glebie.

Opublikowano
33 minuty temu, Taurus83 napisał:

To tak samo jak z uwstecznianiem fosforu czy tam potasu przy jednoczesnym użyciu wapna. Wszyscy o tym piszą A wiele osób robi na opak, w tym ja i jakoś na plony nie narzekam. 

Z jednej strony wapno blokuje fosfor a z drugiej wyższe pH pozwala na lepsze pobieranie składników :D Pitolenie. Wapno to podstawa. 

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się wapno to podstawa , ale po co blokować fosfor i uwalniać zbytnio azot jak można to tak zrobić by tego uniknąć.

Edytowane przez ansu
Opublikowano
andrzej1988 napisał:

Z tym uciekaniem azotu to ciekawa sprawa. W jadnym miejscu na pszenicy przytrzymałem opryskiwacz z RSMem. Na szerokosci 15 m pszenica była czarna. Teraz na jesieni w tym miejscu rowniez jest pszenica i ten pasek czarny pozostal na nowej pszenicy czyli azot został w glebie.

właśnie przed tym ostrzegał ten Niemiec na seminarium top agrar że po dwóch suchych sezonach trzeba dobrze skracać zboże i nie szaleć z azotem bo jest kumulacja w glebie, lepiej dorzucić trochę N jak podać za dużo, swoją drogą nigdy nie zalowalem N ale po pierwszym zeszłorocznym seminarium sialem nawozy według zaleceń tego Hansa i plony były ok więc i w tym roku dostosuje się do jego wytycznych i podam Max 40N na N1 przy dobrze rozkrzewionej plantacji

Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

właśnie przed tym ostrzegał ten Niemiec na seminarium top agrar że po dwóch suchych sezonach trzeba dobrze skracać zboże i nie szaleć z azotem bo jest kumulacja w glebie, lepiej dorzucić trochę N jak podać za dużo, swoją drogą nigdy nie zalowalem N ale po pierwszym zeszłorocznym seminarium sialem nawozy według zaleceń tego Hansa i plony były ok więc i w tym roku dostosuje się do jego wytycznych i podam Max 40N na N1 przy dobrze rozkrzewionej plantacji

To ile Hans zaleca azotu na 1 ha na pszenicę na N1 I N2 .

Opublikowano

galan99 napisał: To ile Hans zaleca azotu na 1 ha na pszenicę na N1 I N2 . to nie takie proste jak zawsze ale zasada jest prosta jesli w zeszlym roku podales azot na 7t a zabrałaś 4 to już masz nadwyżkę N która rośliny nie wykorzystały, wiadomo zawsze coś się przemiescilo itp Jeśli siales wcześnie i masz dobrze rozkrzewiona plantacje siana ok 20.09 jak u mnie to ok 40kg na piaskach a ok 45kg na gliniastych na N1, jeśli siew po kukurydzy 20.10 ok 65-70kg a N2 to jak pisałem wcześniej lepiej dac mniej i w zależności od pogody zrobić N3 jak dac za dużo i spalić rośline. Na piachach ok 45kg na glinie ok 50kgN czyli w moim przypadku wyjdzie ok 85 do 95kg/ha wydaje się mało bo zawsze sypalem ok 120kgN. To był ponad godzinny wykład i za dużo jest zależnych wiec tak do końca nie sugeruj się tymi wyliczeniami bo każdy ma swoje pole i swoją agrotechnike

Opublikowano

Nikt nie powie ile masz zastosować i kiedy to ty sam decydujesz kiedy i ile, a taki wykład ma Ci pomóc nauczyć się myśleć, pokazać różne możliwości.

Opublikowano

Powiedzcie czy dobrze rozumiem ducha ustawy czy tam rozporządzenia o wysiewaniu nawozów mineralnych Termin 1 marca mówi o nawozach które zawierają azot a pozostałe np. wapniowe czy siarczany  albo PK można w dowolnym terminie 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v