Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 zabiegi po 2 kg w całym sezonie to koszt na hektar ok 160 zł, a po 3 kg wychodzi 240 zł jakby zamawiać na stronie producenta. Także nie jest to jakiś bardzo duży koszt w porównaniu ile jest mikro w 1 kg.

Opublikowano
Przed chwilą, Miran napisał:

4 zabiegi po 2 kg w całym sezonie to koszt na hektar ok 160 zł, a po 3 kg wychodzi 240 zł jakby zamawiać na stronie producenta. Także nie jest to jakiś bardzo duży koszt w porównaniu ile jest mikro w 1 kg.

Ale po co pchać w roślinę 4*2*50g=400g miedzi?

Opublikowano
3 minuty temu, loquito napisał:

Jaki nawóz przedsiewny stosujesz?
A druga rzecze jest taka że ŚOR dobiera się według zapotrzebowania roślin. 

W tym roku poszło 100 kg soli potasowej i 150 kg poli 6 na 1 ha .

Opublikowano

I jest to zgodne z tym co producent Polifoski 6 i soli potasowej zaleca, aby te ilości co wysiałeś były w górnych granicach oczywiście, bo tych niższych dawek nie ma co stosować bo 

17 minut temu, galan99 napisał:

to słabo widzę w skuteczności działania to jakby co to dane kasa wyjebana producent zadowolony bo zarobił tak ja to widzę

Opublikowano

co do odżywek dr Green to rozmawiałem z przedstawicielem i mówił żeby na jesień dac tylko 1 kg/ha a wiosna to już wedle uznania albo tylko ci producent zaleca

luki08 napisał:

w sobote chcialem dac mikro na pszenice i pszenzyto ,ale od wtorku juz zapowiadaja przymrozki do -2,-3 st .Pryskac czy sobie darowac????

sam planuję podać mikro właśnie z dr green i wydaje mi się że nic się nie powinno dziać złego, chyba że chcesz dodać do mikro jakiś azot to przed przymrozkiem nie wskazane

Opublikowano

Dzisiaj zacząłem opryskiwac pszenicę na chwasty. Udało też mi się kupić tani perytroid Kaiso. Wychodziło 10 zł na hektar więc dodałem. Zostało mi jeszcze 3 ha. Zacząłem po południu jak słońce wyszlo bo do południa straszna mgła byla a wieczór coraz szybciej się robi.

Opublikowano

@ansu i co pryskales? Bo w sobote sieje i się zastanawiam czy pryskac od razu czy czekać aż powschodzi

Opublikowano

Pryskalem expertem i legato ostatni kawałek około 17, straszą mnie że na mokre rośliny nie powinno się pryskac i mogłem zaszkodzić pszenicy, ma ktoś jakieś doświadczenia z tym? 

Opublikowano
6 minut temu, Mareg napisał:

Pryskalem expertem i legato ostatni kawałek około 17, straszą mnie że na mokre rośliny nie powinno się pryskac i mogłem zaszkodzić pszenicy, ma ktoś jakieś doświadczenia z tym? 

Nie zaszkodziłeś rośliną tylko swojej kieszeni. Legato to diflufenikan który działa głównie przez liście i częściowo przez korzeń- wiec osłabi działanie. Expert to doglebówka i pobierana jest przez korzenie wiec zadziała a na wilgotna ziemie jeszcze lepiej. 

• Thanks 1
Opublikowano

W zeszłym roku pryskalem tym samym podczas gęstej mgły a na koniec jeszcze lekko pokropilo, do żniw czysciutko, więc nic się nie przejmuj😏

W zeszłym roku pryskalem tym samym podczas gęstej mgły a na koniec jeszcze lekko pokropilo, do żniw czysciutko, więc nic się nie przejmuj😏

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz 😃  zauważyłem że na jednym kawałku gdzie sialem delawara 33 mtn jest posiane prawie równo normalnie, tam gdzie euforia i desamo mtn 41 niestety są te cholerne pasy nadal 

Opublikowano (edytowane)

W jaki sposób można je wyregulowac? I czy w ogóle da się? 

Co do dźwigni miałem ją ustawiona w tym pkt, a wy jak ustawiacie? 

IMG_20191024_130724.jpg

Edytowane przez Mareg
Opublikowano (edytowane)

Denka ustawia się jak w poznaniaku. Z przodu siewnika pod paką masz śróbki którymi regulujesz położenie denka względem kółka wysiewającego. Wajcha na zdjęciu jest zle bo całkiem otwarte, powinna być na trzecim ząbku od dołu dla pszenicy. Groch, łubin na 5 lub 6, rzepak, proso na 1 wszystko licząc od dołu ustawia się zależnie jak grube nasiona wysiewasz. Przyjrzyj się co się dzieje z denkami jak poruszasz tą wajchą. To są wiadomości elementarne dla siewnika..

Edytowane przez marian7k
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v