Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Miał ktoś może styczność ze wzmocniona pompa oleju w c360 od hylmetu? Widzę że jest wydajniejsza od tych zwykłych, no i pytanie czy ona zmieni coś w porównaniu do zwykłej.

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano (edytowane)

Pompa oleju - słonecznikowego czy rzepakowego?

A tak poważnie to obie są do oleju:)

Nie ma sensu zmiany pompy na wydajniejszą, ważne aby była niezawodna, ciśnienia i wydatku większego jak oryginalna i tak nie potrzeba.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Nowa pompa z zaworem jest fabrycznie ustawiona na 4,5 bara i to ma wystarczyć.

Opublikowano

Taa na pewno na tyle ustawiona tylko ciekawe przez jaką fabrykę i kto je ustawiał, dla sąsiada wstawiana nowa kupiona z Hydrotoru na tej karcie w środku widnieje "zalecane ciśnienie na wyjściu 5,5 bara" po odpaleniu pokazuje 6,5 bara no i ustawiona :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, asharot napisał:

Po co chcesz zamieniać ? Jedne są do 4011 drugie do C-360 obie mają max 6bar. Jak nie masz cisnienia oleju to polecam remont silnika, lepiej pomoże jak wymiana pompy.

Będę zmieniał panewki na wale to i nowa pompę od razu wstawię. Pewnie z 10 lat nie była ruszana. Po co robić po łepkach?

Opublikowano
56 minut temu, Roki212 napisał:

Taa na pewno na tyle ustawiona tylko ciekawe przez jaką fabrykę i kto je ustawiał, dla sąsiada wstawiana nowa kupiona z Hydrotoru na tej karcie w środku widnieje "zalecane ciśnienie na wyjściu 5,5 bara" po odpaleniu pokazuje 6,5 bara no i ustawiona :) 

o jakim ciągniku mówisz?

Opublikowano

Chyba że teraz podkręcają tak ciśnienie, zawsze było na 4,5 i to mu wystarcza w zupełności

fabryczne ma być 4,0-5,5 przy 2200obr. minimalne 1,5 na biegu jałowym.

Opublikowano

Ile bym pomp ostatnio nie zakładał po znajomych c-330/360 Hylmetu czy Hydrotoru zawsze jest zawyżone ciśnienie oczywiście sprawdzane lepszym zegarem nie jakimś tam nn. Dokładnie 4,5 w zupełności wystarczy ale i 6 krzywdy nie zrobi bo jak to kolegi ojciec starszy już człowiek były mechanik POM-u mówi że lepiej niech b ędzie za wysokie niż ma być za niskie :) 

Opublikowano

Najważniejsze by jak rozgrzany nie leciało na łeb, bo może być 6 na zimnym, a w orce będzie 2.

Opublikowano
12 godzin temu, PaweLisowicz napisał:

Będę zmieniał panewki na wale to i nowa pompę od razu wstawię. Pewnie z 10 lat nie była ruszana. Po co robić po łepkach?

No właśnie po co robić po łebkach i wymieniać same panewki, dobre antidotum tak na 2-3 miesiące.

Opublikowano

Pytanie tylko czy potrzebna jest wymiana panewek i grzebanie w dolnej części. Jak miał małe ciśnienie ja bym dał nowa pompę na początek i będzie widać co się będzie działo. Jak pompa stara wyrobiona to i ciśnienia nie będzie da nowa jak będzie ok zostawi będzie niskie wtedy niestety ale właśnie same panewki bez pomiarów wału to taka słaba naprawa

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Roki212 napisał:

Pytanie tylko czy potrzebna jest wymiana panewek i grzebanie w dolnej części. Jak miał małe ciśnienie ja bym dał nowa pompę na początek i będzie widać co się będzie działo. Jak pompa stara wyrobiona to i ciśnienia nie będzie da nowa jak będzie ok zostawi będzie niskie wtedy niestety ale właśnie same panewki bez pomiarów wału to taka słaba naprawa

Remont był robiony z 500mtg temu. Problemem jest nagły spadek ciśnienia o bar (choć kontrolka sie nie świeci). Ściągnę mise, wymienię pompę i sprawdzę kontrolnie stan panewek. Jeśli to nie pomoże to się pomierzy i jak trzeba to da do szlifu :)

Opublikowano

Hehe to ja już nie rozumiem to przez 10 lat zrobiłeś 500 mth??, bo pisałeś wcześniej że pompa przez 10 lat nie była ruszana. Bo robiąc remont raczej nie da się nie ruszyć pompy chyba że coś innego miałeś na myśli. I co to były za części i za remont że 500 mth i podejrzewasz że potrzebna wymiana panewek. A co do pompy ja robiąc remont czy tam ktoś pyta mnie o coś to podczas remontu radzę aby dać nową pompę mimi że stara jeszcze mogła by pochodzić. Koszt pompy nie jest jakiś tam strasznie duży...

Opublikowano (edytowane)

Nie no remont robiony 5lat temu góra i dół, głowice regenerowane, wał nie wymagał szlifu, A co do pompy to nie jestem pewien czy wtedy była wymieniana czy nie. Remont dobrze zrobiony tylko kwestia tego czegoś pomiędzy pedalem A kierownicą  i podkręconej pompy wtryskowej.... Nie chce wnikać już glebiej :/

Edit: Napisałem do hylmetu i mówią że ta wzmocniona pompa jest do ciągnikow które nie trzymają nominalnych parametrów.