Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. czy ktos z forumowiczów stosuje jeszcze w 2019 worki na sianokiszonkę czy ta technologia sie 'nie przyjęła' . Nie posiadam owijarki ani nikt w okolicy . Warto zaczynac z workami czy jednak kupować owijarke. ( potrzebuję ok 50 bel/
Opublikowano

Na tyle sztuk to chyba raczej owijarka. Ze swojego doświadczenia. Ładowałem luzem mocno podsuszoną trawę - pierwszy pokos ,ubite ,dociśnięte i się popsuło. Kolejne zrobiłem z 3 pokosu tylko tu już świeże i się prawie dobrze zakisiło. Prawie bo góra do wyrzucenia.Ale robiłem to w formie testów 5-6 sztuk ,co z tego wyjdzie .Także przy takiej ilości jak Twoja wolałbym owijarkę ale to jest tylko moje zdanie.

Opublikowano

A może zapytam czy planujesz robić tyle zawsze co roku czy nie ? Owijarka jest bardziej komfortowa, jeśli masz średnią prase która nie robi ci zbyt estetycznych belek równych i czasem wyjdzie ciut mniejsza albo większa to z workami możesz troche wojować czyli nie beda ci dobrze nachodzic albo bedzie luzno i sie zrobi balon podatny na przekłucia folii itd noi musi w miare zbijać , jesli masz dobrą prase robiącą super belki to możesz spróbowac zrobić na próbe 10 rolek i sie przekonasz, lecz ja wolałbym kupić owijarke bo powiedzmy co nie wrzucisz to owija i ładnie dociska i sie dobrze układa. 

Opublikowano

Kiedyś z tym eksperymentowaliśmy i nigdy więcej tego nie użyję. Jak się chociaż jedna dziura zrobiła to cała bela była zepsuta, a w folii tylko plama się robi w okolicy dziury. 

Opublikowano

Zrobiliśmy w tamtym roku kilka kulek na testy i.... Dejta spokój. Ogólnie to jak wyciagniesz mocno powietrze to jeśli będzie jakiś grubszy badyl akurat sterczec to zrobi dziurę. Ogólnie to te worki się strasznie dziurawia a towar w nich szybko się psuje. Nie polecam tych worków. Jeśli już byś miał robić to we workach każda z kul weź objedz kilka razy dookoła streczem. Rolka 30zl więc nie majątek a zabezpieczy trochę te worki. A i nawet jak dobry worek to roku nie wytrzyma tylko się popsuje. Czemu? Nie wiem 

Opublikowano

Chodzi o powietrze w środku.Jeżeli owijasz owijarką to folia przylega ci idealnie. Natomiast w worku nawet jak odciągniesz powietrze to i tak coś zostanie w środku.Chociaż pomysł ze streczem nie jest taki zły,tylko należało by to robić od dołu do góry tak aby wypchać powietrze do góry.

Workami można tez zabezpieczyć siano przed deszczem.Zostało mi kiedyś parę zwykłych belek  na polu.Ułożyłem je ,zakryłem workami i siano przetrwało ulewę.

Opublikowano

Ja tam robie w worki i wychodzi całkiem nieźle. Zrobiłem z 70 rolek i wyrzuciłem 2, przez to że były zbyt mokre. Niestety potem nadawali deszcza i ledwo zdążyłem zbelować i załadować w worki, a te 2 na drugi dzień i niestety leżały przez noc na deszczu. A tak zawsze wychodziło dobrze. Pierwszego roku mojej przygody z sianokiszonką wynająłem owijarke i wcale nie było dużo lepiej jak w workach. Tylko chodziło o czas, bo przyjechał koło 21 i do 22 zeszło, a tak jestem samowystarczalny

Opublikowano (edytowane)

Panie i Panowie sprawa jest prosta jak budowa cepa, tak na chłopski rozum . Robisz baloty zbite najlepiej jak można, ale nakładasz worek zawiązujesz i co? i masz powietrze w środku i zgnije balot od grzybów i pleśni. A owijarka owija na ścisło pozbywając się tym samym powietrza i bez tlenu zakisza się siano. Uważam, że worki są ok. ale do nakładania na słomę w pryzmie i to nie owsianą bo zgnije jak dostanie wilgoci i wody. Na tyle sztuk to może sąsiad ci owinie przekalkuluj co lepiej i taniej, usługa czy dać te 3-4 tyś. za owijarkę Metal Fachu czy Sipmy z metalowymi rolkami na folię. Bo Zawady zapewne droższa. Tylko owijarka średnio pasuje do Ursus/MF 3512,255, T25, C330 ale da się robić.

Edytowane przez Risto
Opublikowano

Ja tam przesuszylem trochę i zrobiłem w pryzme. Folia na spód i szczelnie na górę i druga stara na osłonę  i wyszła niebo lepiej niż w tych workach. Zapach aż miły a byśki zarly z przyjemnością 😃

Opublikowano

Ja w tym roku zrobilem 4 belkibz zyta streczem (ciezka robota latac wokol i dla kogos kto na to patrzy bardzo smieszna) i 7 w workach , ale nie spodziewam sie niczego dobrego bo nawet jak wyssalem powietrze odkurzaczem to po kilku godzinach worki znow mialy w srodku powietrze - nie da się tego szczelnie zawiazac :(

Na dluzszą metę trzeba kupic byle jaką owijarkę .

Opublikowano

Ja tam sie nie bawie w odsysanie powietrza. Worki "puchną" bo jest fermentacja. Po pewnym czasie worek znowu będzie przyległy do beli. Jak mówie, kilka bel już zrobiłem i jestem zadowolony. Baloty stały do kwietnia i nic sie nie psuło, a po otwarciu piękny zapach kiszkonki i aż soki kapały z bel. Ja nikogo na siłe nie chce przekonywać, po prostu ja jestem zadowolony z worków. Tylko też worek a worek jest różnica. Kiedyś w sklepie patrzyłem jakieś polskie no i niestety lipa, strasznie cienkie

Opublikowano

może być kupiłem też kiedyś na pierwsze baloty worki folia jakaś taka "sztywna" w porównaniu do tej od owijania . Przy pasowej to najgorzej bo niekiedy były za duże jak się zagapi i większy będzie albo za mały . Ale mniejsza o to powietrze nie przeszkadza baloty bardzo dobre wyszły ale ... 50 % gdzie worki były całe bo jak któryś uszkodzony a wystarczyła mała dziurka to w środku już pleśnieje albo gnije zależy ile tych dziurek sie porobiło . Im dłużej stały tym gorzej do wiosny i koniec w zimę to jak brałem te baloty to folia przy mrozie pękała