Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jacus napisał:

bananek-gdy u nas organista tyle sobie zazyczyl za oplatki,tobym zostal szybko organista-choc spiewac nie umiem, on tez pawarottim nie jest 😛😛😛

ja tam ci nie bronię. jak dla mnie to i księdzem możesz zostać.

Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał:

domy w calej parafii- ponad 1400 by sie znalazlo, az mi sie nie chce mnozyc, ja daje 20 zl , dziesiatki slubow, , prawie 100 pogrzebow-

Aż  tyle  pogrzebów......   nie  pomyliłeś  się   -   szok.

Opublikowano

E tam . Zależy jak duża parafia . Przykładowo w naszej wsi w tym roku zmarło już 12 osób .

Opublikowano

U mnie na 1 listopada głosił że pochował 96 dusz. Ale parafia duża, jest 4 księży i kilka zakonnic. Opłatek zakonnice sprzedają po mszach. 

Opublikowano

cmentarz na dwie parafie- do tego na przedmiesciach krakowa,z polowy krakowa szybciej i wygodniej dojedziesz do nas niz na komunalny cmentarz na drugim koncu miasta, poza tym taniej i ludzie maja tu juz przodkow , nieraz wisza 3-4 klepsydry a wiele nazwisk nic nikomu nie mowi..

bananek-ja planuje na emeryturze rolniczej zostac ksiedzem😛, jak dozyje te przynajmniej 20 lat to tak jak na zachodzie pojde do semnarium- w polsce juz stworzone jedna dla takich seniorow, do tego czasu przepisy na pewno sie zmienia,stara pojdzie do klasztoru a ja na parafie🤣

zetorek-czemu mialbym nie brac, teraz akurat zona placila ale w tamtym roku to sam zatrzymalem organiste na poboczu,bo nikogo w domu nie bylo, ja nawet choinke ubieram, wigilie robie,ba nawet pismo siwete czytam i tu hardkor-samych egzemplarzy biblii mam wiecej niz przecietny polak ksiazek.........choc w swieta w kosciele nie bylem z 15 lat, nie wykluczam ze kiedys znowu bede chodzil

jaka pogoda -nie wiem siedze w internecieB|,cos ciemno za oknem ,deszczu ani wiatru nie slychac..

ilosc zgonow podaje ksiadz co roku w sylwestra  a takze urzad gminy podaje roczne statystyki, na razie ludu przybywa ale tylko i wylacznie temu ze jest ludnosc naplywowa, od lat ilosc zgonow przewyzsza ta urodzin..........

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

nie wykluczam ze kiedys znowu bede chodzil

Z ciekawości pytałem . Myślałem że Ty kompletnie na nie .

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

czy ktoś jakoś tłumaczy bądz komentuje ten wynik

No co Korbanek podwinął ogon i boczkiem boczkiem i chyc w owies i go nima

Edytowane przez stempos1980
Litera
Opublikowano
11 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

A jak był owies  obok to kuce się nażarły bez miary i dostały ochwatu:D Niby ciepło bo ze 6 stopni ale tak wieje że zimnica

Kuca nie ochwacisz

9 na plus i mży 

Jak tu łobornik na pryzmy wywieźć

Opublikowano

Wożą dalej gnoje i szambówe, co niektórych to chyba nic nie nauczy poza sankcjami... Trochę przegięcie... A tym bardziej, że Dacia z ARiMR jeździ praktycznie codziennie

Opublikowano

Do prawa trzeba się dostosowywać aby uniknąć kary, ale powiedzmy sobie szczerze, że to jest tylko i wyłącznie urzędniczy absurd.  

Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał:

Wożą dalej gnoje i szambówe, co niektórych to chyba nic nie nauczy poza sankcjami... Trochę przegięcie... A tym bardziej, że Dacia z ARiMR jeździ praktycznie codziennie

Dlatego najlepiej wozić w soboty 😂😂

Opublikowano

Absurd absurdem, ile poszło w Wawie szamba... Ale nie o to chodzi... Było tyle czasu na opróżnienie płyt i zbiorników, że każdy kto chciał to zdążył. Inna sprawa gdyby był to 15 lutego, a inna kiedy mamy nieco ponad tydzień po terminie. Narzekamy na nachalność kontrolerów, a sami w uja walimy. 

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

A co ci w tym przeszkadza?

Śmierdzi 🤔

Co Za różnica czy to październik czy grudzień jak ziemia nie zamarznięta to ludzie korzystają 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v