Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, Uziu92 napisał:

u nas na wschodzie moze padać :D na zachodzie niech poczeka bo nie będzie testu arbosa u Kuli :D

Spęka to leszczydło :D testu raczej nie będzie, zaraz prawnikami zaczną straszyć jak będzie nie po ich myśli i to by było na tyle :D

Opublikowano

Na moje oko nic nie wyjdzie bo za dużo się firm już zadeklarowało do pomocy przy teście. Udadzą głupa że warunki nie sprzyjają i chu.. cały test będzie.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Uziu92 napisał:

lepiej dla nich by było podjąć ten test i nawet jak by wyszlo że arbos przegrał niż odmówić bo to się za duzym echem rozejdzie.

Niby tak, ale to już teraz dowodzi, że konfabulowali w poprzednich testach. Ja tam już mu nie ufam po tych poprzednich testach. Jeśli by się zgodził Pan K to przytacham rostelmasza nova do porównania z bizonem, daje se rękę obciąć, że w przeliczeniu na ha bizon zje te maszynę (spalanie). A o ciagnikach to nie ma co się rozgadywac, mnie tymi "testami"  nie kupili.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

nie uśmiecha mi się znów naprawiać dachu sąsiadowi.

Ubezpieczeń nie macie ?

Opublikowano

to już wolę bez osób trzecich sam po cichu naprawić. swoją droga na przyszły rok idą do wycinki. suchy wszystkie. A już pokaźne, że ich nie obejme. większość w okolicy uschla.

zetorki12 napisał:

6 minut temu, Bananek napisał:

nie uśmiecha mi się znów naprawiać dachu sąsiadowi.

Ubezpieczeń nie macie ?

mamy, ale po co problem i ciaganina?

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem pewien , ale raczej żadne ciągania . Twoja sprawa . Jednak te ubezpieczenia po coś są .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Pytanie czy sąsiad nie ucieszyłby się z uszkodzonej stodoły.

Zgłoś do gminy że drzewa zagrażają ludziom i budynkom i tnij

Opublikowano

Nie jestem pewien ale chyba możesz poprosić strażaków o pomoc. Ewentualnie gmina występuje do straży w wypadku realnego zagrożenia.

Wiem że po wsi kiedyś jeździli i wycinali z podnośnika drzewa zagrażające budynkom. 

Tylko w sumie było to albo u radnych albo u strażaków ochotników.

Choć nie powiem bo i do mnie po przejściu trąby zajechał i pytali czy nie pomóc.

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Nie jestem pewien ale chyba możesz poprosić strażaków o pomoc. Ewentualnie gmina występuje do straży w wypadku realnego zagrożenia.

straż tylko jak  już jest   zagrożenie życia , na wiosce rósł dąb i korzeniami rozsadzał fundament w domu , przyjechała PSP i poobcinali drobne gałazki i dąb  usechł i gosc musiał nająć firme do scinki  .

Opublikowano
55 minut temu, Rolnik1973 napisał:

1°, ☁, wieje tylko wywietrzniki fuczą, zimnica przeszywająca przez 2 kurtki😡

To może kratki przytkaj ? 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v