Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko z umiarem, ja pamiętam jak w 2012 dolewało gdzie kawałek górki to rowy po pas wyrywało, że trzeba było nawozić i zasypywać na jesieni, a qq i ziemniaki po drogach i rowach rosły. 

Opublikowano

Dzisiejsze prognozy naszego modelu pokazują jak po południu i wieczorem rozwijać się będą chmury konwekcyjne układające się w wyraźną linię nawałnic wychodzącą od Roztocza przez Lublin na Siedlce, Ostrołękę, w nocy dochodzącą do Kurpi, Podlasia i Mazur. Burze pojawią się w Zamościu o 15, w Lublinie o 16, a w Siedlcach o 17. Szerokość strefy najbardziej intensywnych opadów i burz wyniesie około 70 km, obejmując znaczną część Lubelszczyzny i wschodniego Mazowsza, potem też Podlasia i Mazur. Poza intensywnymi burzami oraz opadem obliczonym dla całych meteorogramów z tamtych rejonów na 12-16 mm na godzinę (ulewa) pojawiają się licznie opady konwekcyjne przekraczające 30 mm/h (oberwanie chmury). Wystąpi także gwałtowne obniżenie się temperatury z 25 do 15 stopni oraz pojawią się liczne uderzenia szkwałowe o prędkości do 25 m/s a może i więcej – to zależy od rozwoju poszczególnych chmur Cumulonimbus. Tak więc mieszkańcy wschodniej części kraju nie będą mieli spokojnego wieczoru i nocy, możliwe są tarasowania dróg przez łamiące się konary czy drzewa, zrywanie linii energetycznych, wyładowania trafiające w sieć przesyłową czy transformatory, zrywanie dachów, płacht reklamowych i inne. Gwałtowne i trwające kilka godzin opady spowodować mogą liczne podtopienia łąk i pól, a na bardziej urozmaiconych terenach Roztocza i Lubelszczyzny lokalne wezbrania.

Komentarz synoptyka ICM

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

to nie idź

A odpaliłem jawę i pojechałem zobaczyć, nic niema tylko 2 pieczarki na drodze przez łąkę.

No a że fajny wiatr we włosach to objechałem pola.

No i pewno się nachapiem dużo za tanio.

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Tak zgadza się ale co pole jak ci przyjdzie i budynki zniszczy to jest strata dopiero. Ja wiem co to znaczy bo była trąba u mnie

https://fanipogody.pl/uwaga-w-poniedzialek-przez-woj-lubelskie-przejda-niszczace-burze-duzy-grad-zalania-i-ryzyko-traby-powietrznej/

Wiesz co nigdy czegoś takiego nie przeżyłem i trudno mi się na ten temat wypowiadać ale znam człowieka co miał fabrykę brykietów i pewno słomy i maszyny elektryczne i spalił się 3 razy i co pożar to nowsze maszyny,większe budynki i można powiedzieć ze co pożar to stawał się coraz bogatszy. Jak jesteś ubezpieczony w dobrej firmie i na kwotę większą niż majątek bo nowe postawić to większe koszty bo wszystko droższe więc trzeba się na więcej ubezpieczać.To kto wie.

Opublikowano

To by musiała być bardziej unia południowa ,ale właśnie @Rolnik1973 coś bardzo sympatyzuje z to wschodnią czyt. stalinowską.

@danielhaker przydałoby się kilka pogodnych dni bo trawy się kłoszą,a kosiarki już podczepione i tylko ruszać w pole.

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze będę śledził prognozy, ale jest szansa, że u mnie od wtorku przelotne symboliczne opady (może wcale?). Na łąkach w 7 dni taka różnica w plonie, że tydzień temu na jednej torfowej działce trawa była najsłabsza, a wczoraj niemal najlepsza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v