Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Radek ja też mam spóźnione opryski w jarych, chciałem jechać z herbicydem i za 10-14 dni odżywki, ale już za późno będę musiał połączyć. Na ziemniaki azot rozsiać i obsypać, trawa poczeka na razie

Opublikowano
58 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Dla mnie narazie bez różnicy ,może padać lub nie.....wilgoć narazie jest..

Deszczu normalnego nigdy za dużo ale musze  porobić troche oprysków i zaczynam się irytować. Już tydzień nic nie robiłem w polu bo nie da rady.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tom50 napisał:

Deszczu normalnego nigdy za dużo ale musze  porobić troche oprysków i zaczynam się irytować. Już tydzień nic nie robiłem w polu bo nie da rady.

Oczywiście trzeba porobic ,,,opryski udało mi się jakos zrobic

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano

Polało i to ostro ale to normalne bo wczoraj skosiłem pierwsze kawałki trawy :-) Postanowiłem też dać sobie na luuz i wieczorem jechać na MOTOSERCE :-) Koncert legendy z gówniarskich lat i to w strugach deszczu.

Opublikowano

Objazd zrobiony, tragedii nie ma trochę ziemniaków popłynęło na drogę,  jeziora wody stały i wszystko wsiąkło. Sąsiad owija, ale nie może bel zebrać. 

Faktycznie trawa rośnie jak szalona trzeba brać się za prasę 

Opublikowano

O kurla to sąsiad użył w tym roku...u nas trawy mogą jeszcze postać ale lucerna max tydzień bo już miejscami zaczyna się wichrowac. Wczoraj oprysk na grzyba w zboża  po godzinie lekki deszcz zadziała?

Opublikowano

wczoraj 2 razy postraszylo od zachodu ale ledwo raz popadalo-a dzisaj od wschodu dalo czadu, grad,na szczescie niewielki i tylko kilka minut ,a teraz zakrecilo od poludnia i poprawka, a tak pieknie obsychalo, kukurydza do zasiania zostala,  trawy nie kosze bo jeszcze nie ma co ,  a tu za chwile festyn biegowy sie zaczyna "ferdek kiepski" bedzie starterem biegu o 15😏

Opublikowano

To jednak jest praca dla człowieka z jego wykształceniem 😀

Opublikowano
11 minut temu, misiekbz2 napisał:

małopolska duzy deszcz u was? widze własnie ze dojdzie i do mnie chmurka od was

na zachodzie malopolski juz po burzy-idzie na slask, siostra zadzwonila ze u niej gradu po kostki, zrobilem szybki objazd pol- zboze stoi, kukurydza stoi ale we wodzie, miejscami jeziora, trawa powalona, rzepak miejscami zbity calkowicie,a kawalek dalej nieruszony, lucerna polegla po calosci-nie pojechalem zobaczyz zyta bo wczoraj tam jechalem i pieknie sie wyklosilo-ale stamtad nadeszla chmura gradowa, w alei drzew do tej chwili lezy grad ,jedzie sie jak w zimie po mokrym sniegu, 

nie pamietam takiego gradu, jedynie koledze on nie zaszkodzi- az zapytam sie czym opryskal pszenice zimowa ze tak pieknie uschla😃

Opublikowano
53 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Południe Łódzkiego nic od kilku dni. 

Za kwiecień 35 litrów, za maj 16. Czyli wracamy do rankingu najsuchszych miejsc w kraju...

ha-ha   najsuchsze  miejsce  w Polsce   dobre-   jest dużo  miejsc  gdzie w kwietniu  kropla nie spadła....      Piękne słońce   ale burza  by  się  przydała. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v