Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Twoje orty ważna rzecz ale w urzędach orty nic nie znaczą i można walić byków i tak sprawa zostanie załatwiona i to najważniejsze i czasem wychodzi jeszcze lepiej,zobacz pismo lekarzy.

To powiadasz że TY prawie lekarz ...?

Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

To powiadasz że TY prawie lekarz ...?

Kim jestem to jestem RODO

Opublikowano
13 godzin temu, darsonspire napisał:

Okolice krakowa ja tak samo kazdy opad oddam wciagu najblizszego miesiaca

ja bym nie przesadzal- dzisiaj zrobilem objazd pol, to tylko gdzieniegdzie woda stoi,potem przyszly dwie potezne burze i poszly sobie bokiem ,tylko troche popadalo, po poludniu to juz wierzchem obsychalo

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesi0 napisał:

Twoje orty ważna rzecz ale w urzędach orty nic nie znaczą i można walić byków i tak sprawa zostanie załatwiona i to najważniejsze i czasem wychodzi jeszcze lepiej,zobacz pismo lekarzy ja pisze specjalnie żeby ktoś miał problemy z odczytaniem w pismach.

A to, że potem się śmieją narody, że wsioki niedouczone już nie ważne 😐

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

Który dzisiaj pozdrawiał pryskających przez RMF-FM?

Dało zrobić oprysk w jarych na zielsko razem z T1 i ozime T2. Trochę opóźnione te zabiegi o jakiś tydzień bo padało ale nic nie będzie. Dobrze że padało. Słońce wyszło po południu to do wieczora już gleba w kukurydzy i ziemniakach biała się robiła.

Także może zaraz znowu padać jak na moje.

ktoś z nas czy jakiś pszczelarz o której to było 

Opublikowano

Nie wiem jakim środkiem będę robić oprysk na chwast w zbożu.Dwa środki już starsze lecz sprawdzone :rotacyjne,czy nowszym  na dyskach.Ale to za chwilę,bo,, psie żyto ''jeszcze nędzne. I nie straszne mi wiatry, pszczoły i PIORYNY😐😜. Ostatnio napadało prawie 9 mm9_9,od końca marca nie wiem,z 13- 14mm:$ ,BSU

Opublikowano

Dziś   do południa  miało   być  słonecznie - przeglądy  i   odkłady  pszczół  zaplanowane  a tu  deszcz  i  burza  się  zbliża  na radarze .....  Jak  nie padało  to  półtora  miesiąca-   teraz co dziennie.

Opublikowano

U mnie też miało lać a radarach oderwanie chmury niemalże i co? Ano raz piernęło i się rozpłynęło.

Ale na tydzień mam wilgoć to puszczę tę prognozę w niepamięć. 

Aktualizacje coś na poniedziałek widzą. Może się sprawdzi

Opublikowano
20 minut temu, Szymi40 napisał:

Dziś   do południa  miało   być  słonecznie - przeglądy  i   odkłady  pszczół  zaplanowane  a tu  deszcz  i  burza  się  zbliża  na radarze .....  Jak  nie padało  to  półtora  miesiąca-   teraz co dziennie.

Niech  pada   deszcz  potrzebny   bez  miodu  idzie  żyć   bez   deszczu  nic  nie urośnie 

Opublikowano
7 minut temu, Kujawy1990 napisał:

Niech  pada   deszcz  potrzebny   bez  miodu  idzie  żyć   bez   deszczu  nic  nie urośnie 

Pewnie  niech  pada  ale  te pół dnia  słońca  mogło mi dać   -  tak to  pszczółki  mi się   wyroją  i  lipa.....      Jak  się nie odwrócisz  d...a  z tyłu.  😧 

Opublikowano
3 minuty temu, ZELKOW napisał:

u mnie luneło ostro LLB, trzeba będzie się do deszczomierzu wybrać

Widzę . Mnie bokiem łapie. B|

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz78 napisał:

pierwszy sloneczny dzień od tygodnia ,wyjechałem z opryskiem  ,w ścieżkach nie dało sie uprowadzić  ,błocko, trzeba czekac az obeschnie

Kto kukurydzy nie zasiał to już nie zasieje  w maju

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

U mnie też miało lać a radarach oderwanie chmury niemalże i co? Ano raz piernęło i się rozpłynęło.

Ale na tydzień mam wilgoć to puszczę tę prognozę w niepamięć. 

Aktualizacje coś na poniedziałek widzą. Może się sprawdzi

O 4 rano mnie obudźiło jak blisko rypło i później deszcz ulewny na cztery powroty który dał 6L. 

4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Kto kukurydzy nie zasiał to już nie zasieje  w maju

A to czemu ma nie zasiać? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v