Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Partyzant85 napisał:

Koniec końców się przyznał że całe gie stracił. Brawo dla niego za ten odcinek.

Teraz widzę jakaś ustawa odorowa się zaczyna - poczytam wieczorem czy jest o co robić lament czy tylko kolejne chwytliwe filmiki żeby nabić wyświetlenia.

Narazie nie będzie żadnej "ustawy odorowej", chyba że po jesiennych wyborach, co jest wielce prawdopodobne. Odnośnie tematu pracy "na etacie", u mnie we wsi nawet 80 hektarowiec tyra w zakładzie na dwie zmiany, nie wspominając już o takich kilkunastohektarowcach jak ja 😋 Dzisiaj mijają 3 tygodnie bez deszczu, zboża na piaszczystych górkach w ciągu 2 dni zrobiły się białe, rzepaki żółte, a na deszcz widoku NIMA 😠

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:
4 godziny temu, bobienko napisał:

Wczoraj pospacerowałem i chyba za 2 tyg jeczmienie ozime pójdą pod kose jak wcześniej grad nie wytłucze

Mój samym początkiem lipca do koszenia

Czyli na jedno wychodzi bo do lipca 2 tygodnie :D

Opublikowano

miało być chłodno a jednak przygrzewało jak zrzucałem eternit z dachu czułem się jak na patelni 

Opublikowano
Dnia 17.06.2019 o 09:36, Partyzant85 napisał:

Jeszcze nie zebrałeś a już suszowe chcesz brać? Nie za szybko to to?

W zeszłym roku o tej porze już głośno trąbili. Poza tym od miesiąca nie spadła ani kropla i widać co się dzieje na polu.

Opublikowano

No bo w tamtym roku kwiecień i maj był upalny , a teraz tylko czerwiec,  no niby susza w 9 woj., ale do 20% zniżka plonu to nie przysługuje.

W tamtym roku 20 czerwca wniosek składałem a w tym nawet susza dla lubelskiego nie ogłoszona😡

Opublikowano

d*pa nie susza . Zapowiada się przeciętnie . Tylko jak tak se śmigam między polami , to jakoś strasznie szybko wszystko szybko szykuje się pod kosę . Jak deszczu nie będzie , to w tym roku żniwa rekordowo  wcześnie się zaczną .

To tylko moje spostrzeżenia z tego roku .

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Nigdzie nie pada i padać prędko chyba nie będzie według radaru.wczoraj było optymistycznie na środę ale widzę teraz ze duża zmiana a więcej niż na 3 dni deszczu nie da się przewidzieć, chyba znowu nastała pora sucha i prędko opadów się nie doczekamy.

Stonka w sumie padła ale robiłem o 3 w nocy, musi być mniej niż 20 bo inaczej insektycydy nie działają.

Zaraza atakuję na całego od ziemi.

Temperatura ok 20 wrecie da się żyć.

Ciekawostka na wypudrowanie 1tony ziarna potrzebne 25ton wody

A wo gule wczoraj padło postów za tydzień.W sumie każdy miał racje ale po co ta agresja.Co tak dzisiaj cicho.

opisz szerzej jak wygląda pudrowanie tony ziarna?

Edytowane przez witejus
Opublikowano

A u mnie mrozowe dawno zgłoszone i gmina ma wszystko w d*pie. Ościenna już 3 tygodnie temu komisję powołała.  Suszowej w ubiegłym też nie było. Gmina mlekiem i miodem płynącą.

Komary żyć nie dają. Jak nie mróz to susza jak nie susza to komary,  a do tego masowy nalot mączlika szklarniowego. Na każdej kapuście setki, na pomidorach i ogórkach pojedyncze sztuki .

Koniec świata chyba bliski. Nawet krety z ziemi wyłażą i ścielą drogi trupem gęsto.

Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

d*pa nie susza . Zapowiada się przeciętnie . Tylko jak tak se śmigam między polami , to jakoś strasznie szybko wszystko szybko szykuje się pod kosę . Jak deszczu nie będzie , to w tym roku żniwa rekordowo  wcześnie się zaczną .

co z tego, że zboża ozime wyglądają ładnie, jak połowa kłosa będzie pusta i znowu d*pa. Nie mówię tutaj o jęczmieniu ozimym bo ten może zdążył nalać ziarno. Kłosy w pszenicy, pszenżycie białe to co tam jest? 20% może ziarniaków więcej nie

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.06.2019 o 21:17, zetorki12 napisał:

6 kl na zgórku dziś

Edytowane przez Rolnik1973
Zwolnienie załącznika
Opublikowano

Niemal każdy sezon nie jest w 100% idealny dla nas . Właściwie to nie wiem czemu tak srata po nogach ?

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

6 kl na zgórku dziś

FB_IMG_1560885769813.jpg

Trzeba być ... trochę innym , by tu jęczmień siać .

Opublikowano

Taa , bo w porządku to jest wtedy , jak po 12 ton koszą przez suszę , a jak 8 to suszowe płacą . 😝

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

A u mnie mrozowe dawno zgłoszone i gmina ma wszystko w d*pie. Ościenna już 3 tygodnie temu komisję powołała.  Suszowej w ubiegłym też nie było. Gmina mlekiem i miodem płynącą.

Komary żyć nie dają. Jak nie mróz to susza jak nie susza to komary,  a do tego masowy nalot mączlika szklarniowego. Na każdej kapuście setki, na pomidorach i ogórkach pojedyncze sztuki .

Koniec świata chyba bliski. Nawet krety z ziemi wyłażą i ścielą drogi trupem gęsto.

A złożył choć jeden rolnik w gminie wniosek o powołanie komisji??? Bo Wójt czy Burmistrz dopiero na podstawie złożonych wniosków pisze do wojewody o powołanie komisji.... 

Opublikowano

10-12 ton zbierzesz raz na 10 lat.

nie oklamujmy się 4 tony pszenicy to dopiero pokrywa koszty, a może i 4,5 nawet. W tamtym roku miałem jakieś 4,9 średnią, w tym zobaczymy, ale raczej będzie podobnie 

Opublikowano
3 minuty temu, pabloooo napisał:

A złożył choć jeden rolnik w gminie wniosek o powołanie komisji??? Bo Wójt czy Burmistrz dopiero na podstawie złożonych wniosków pisze do wojewody o powołanie komisji.... 

Baaa , Ja to już trzy . Trza za***rdalać po darmochę .

Opublikowano

Wiadomo ze deficyt wody jest, lub jak pada to na całego, a jak pali to też na całego i akurat wtedy jak plon zależy od tego.Ale przestańcie z tym szusowym lepiej będzie jak nam dopłaty podniosą, a co roku zmniejszają.Pis może coś w Brukseli załatwi teraz, ma tyle europosłów, a Kaczyński obiecywał ze ma zrównać dopłaty.

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

Trzeba się nauczyć nawozić i chronić na 2 tony to będzie kasa jak zbierzesz 4,9t ☺️ a nie jak kawałek chmurki zobaczą to sruuu z azotem bodaj 7 dawkę sypać. 

ja tak w tym roku jade, azot ograniczony, raz fungi i od chwasta i niech się dzieje wola nieba.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v