Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi wygniło jak lało cały marzec i kwiecień, zimno było, nie było parowania, rośliny w początkowych fazach, teraz przy tych temperaturach, brakach wody, i fazach roślin większe opady nie zrobią szkody.

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Widocznie jest coś na rzeczy i jakiś front się czai.

Zaczyna delikatna mżawka. 

Oj zapowiada się na dłuższy opad bo sąsiad łąki pokosił. 

Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

Oj zapowiada się na dłuższy opad bo sąsiad łąki pokosił. 

No zobaczymy.

Zakończyłem opryski bo miało padać, a tu parę kropel spadło i wszystko.

Opublikowano

@Szymi40 ee tam gadasz. Przy tej wielkości roślin ozimych to tylko powódź może im zaszkodzić. Co drugi dzień burza to nie opad ciągły przez pół miesiąca. Z burzy poleci spłynie i tyle tej wody widział.

Uziu dobrze gada, na moje to może być 30 st. ciepła i co drugi dzień pompa z burzy .

Opublikowano

Kuźwa , a jak my oba po piątaku dali , to nawet w Polsacie nie wspomnieli . :D

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

J K Ardanowski P minister wymodlił deszcz, nawet dziś w tv mówił że modlił się o deszcz, więc dba o nas.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

J K Ardanowski P minister wymodlił deszcz, nawet dziś w tv mówił że modlił się o deszcz, więc dba o nas.

I wysyłanie wniosków nam przedłużył na porę deszczowo.

Jeszcze żeby dopłaty mieliśmy jak u Niemca to by była Ameryka to byśmy kupowali wsio nowe jak oni a nie bawić się w prow.

Ale tego Kaczyński choć obiecywał to na pewno nie załatwi.

Lepszego jak do tej pory nie było jak Ardanowski no ze ŚW Pamięci.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

taaa wymodlił, zadzwonił komórką do Trumpa żeby HARPEM deszczu dla Polski dał, bo kasa zamiast do żydów, będzie musiała iść dla rolników.

Opublikowano
Przed chwilą, PRZMAS19821982 napisał:

szkud

Czego ? 🧐

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Masz swoje lata a czasami zachowujesz się jak naiwne dziecko 

• Like 1
Opublikowano

@Rolnik1973 a idź w pi**u tym "JA NIC NIE MOGĘ " .

Ten deszcz to powinien być już jakiś miesiąc temu a nie teraz na same sianokosy. 

Opublikowano

Łomża leje. Ojciec mi już panikuje "k...wa dwa tygodnie non stop deszcz nadają, w kartoflach trzeba robić bo wschodzą, będziesz pazurami zielsko rwał zobaczysz" a tydzień temu płakał, że nic nie będzie bo suszy 😂 jebłem ☺️

Opublikowano (edytowane)

Ledwie trochę pokapało w maju a już marudzicie. Co to jest 14mm na 16 dni? W polu gość chyba pod grykę agregatem robił to za 20 minut gleba przesuszona 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
marulekk napisał:

U Was też w sobotę w północnej Lubelssczyznie Meteo pokazuje jakieś nieziemskie opady czy to błąd matrixa ?

@zetorki12 nie martw się,ja jarych jeszcze nuezaczepialem a oprysk kupiony 🤔

u mnie meteo pokazuje normalnie w granicach 5mm

Szymi40 napisał:

@Uziu92   nie wiesz co  mówisz.....    burza  co dwa  dni  to na żwirowni  by ci wygniło-,     już   zaczyna się  płacz  że za dużo  pada  a   pada   parę   dni.

nie wiem gdzie ten płacz się zaczyna ale w LLB na tych naszych żwirowniach nawet jakby 100mm jeszcze spadło to bym się nie obraził

Partyzant85 napisał:

LLB - deszczyk. @ZELKOW - a jak u Ciebie ?

też ładnie pada, wcześniej się ładny póścił to 4mm w pół godziny

Opublikowano
18 minut temu, zetorki12 napisał:

Kuźwa , a jak my oba po piątaku dali , 

Po pięć złotych daliśmy 😃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v