Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła pada, a miałem z rana siać

Pokarało za lenistwo bo można było wczoraj wszystko posiać🤒

Rolnik,podziwiam Twoje podejście do prac polowych9_9,no gdybym miał wczoraj wszystko przyszykowane,i miał do tego czas,i gdybym miał to zostawić na drugi dzień ot tak od niechcenia...... Do kobity też tak podchodzisz,dzisiaj zacznę,a   jutro😕 może dokończę,jak ,,pogoda''dopisze😉. Oj,chyba za daleko pojechałem:S. Ale przynajmniej Ty w zdrowiu dożyjesz setki [🍺 nie tej]. Wiem co piszę,moje ciotki do łba nie brały,i każda w zdrowiu,razem z dziadkiem,dobijały do setki. A po dziewięćdziesiątce,będąc one , ja kawalerem, musiałem dobrze się spinać by w gorzale przynajmniej dotrzymać kroku.😐.

Opublikowano

Nie znacie się . Praca , to nie tylko sama robota . @Rolnik1973 dużo myśli jak zarobić , a się nie orobić  , a to też mnóstwo energii i czasu pochłania . ;)

Opublikowano
18 minut temu, zetorki12 napisał:

Oooo . A u mnie nie pada i zaraz jadę siać dalej .

Mi wczoraj udało się zasiac pszenzyto na kawałku 1.20ha cos 5.5 worka x 50kg plus minus 

Niby to samo ustawienie a wydaje mi sie ze w zeszłym roku wiecej sie wysialo (amazone) 

Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

Nie znacie się . Praca , to nie tylko sama robota . @Rolnik1973 dużo myśli jak zarobić , a się nie orobić  , a to też mnóstwo energii i czasu pochłania . ;)

I Słusznie,pracuje jak amerykaniec,a nie japończyk,bo        amerykaniec ,pracuje aby żyć,a japończyk żyje aby pracować. Rolnik,wytrwałości,i siły na to💪

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Pada tez miałem kolejny dzień siać,Co masz zrobić jutro zrób dzisiaj.A takie przysłowie czyli jutro leżenie to można to zrobić dzisiaj.😀

Opublikowano
17 minut temu, Wiesi0 napisał:

Pada tez miałem kolejny dzień siać,Co masz zrobić jutro zrób dzisiaj.A takie przysłowie czyli jutro leżenie to można to zrobić dzisiaj.😀

Kiedyś dziadek mówił tak                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         ....  ,,Co masz zrobić jutro,zrób dzisiaj,co masz zjeść dzisiaj zjedz jutro, a będziesz bogaty''O.o,,Gdyby nie ta d...,to by była złota chałupa'':(,  ,,Robota nie h..,i trzy dni postoi''.😐

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła pada, a miałem z rana siać

Pokarało za lenistwo bo można było wczoraj wszystko posiać🤒

A pisałem że piątek zły na początek?

Sucho, nawet rosy nie było.

Opublikowano

Już ponad miesiąc bez deszczu jakaś mżawka która do ziemi nie doleci. Poplon słonecznik liście usychają, a groch chlapną zwiędnięty, ziemia 3b. Kto ma poplony lub samosiewy pod ozime ma problem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Ci  co sieją  po 250  i więcej  na ha.  nie wiele więcej   zbierają.  ;)     

Albo i mniej, bo zrobi się szczotka  z kłoskami jak pitolek u krasnoludka.   :P

Opublikowano
14 minut temu, Sean napisał:

Albo i mniej, bo zrobi się szczotka  z kłoskami jak pitolek u krasnoludka.   :P

Jeszcze powiedzcie że samej słomy nakoszą plonu zero😬

19 minut temu, soltys48 napisał:

I u łu mnie pada....A miał ja pyry kopać....

Dobrze nie bedzie Ci sie na kombajnie kurzyć.

Opublikowano

Ja wczoraj gotowy do siewu ruszać słoneczko z wierzchu owiało, ojciec wyskoczył żeby poczekać bo piątek. W nocy 1mm i teraz coś mży, od rana chodzi zły "to trzeba było siać!!" 😂

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Ja wczoraj gotowy do siewu ruszać słoneczko z wierzchu owiało, ojciec wyskoczył żeby poczekać bo piątek.

To mieliście w końcu siać, czy jeść mięso w piątek? bo co ma piątek niby do siewu.    :P

Opublikowano
53 minuty temu, ansu napisał:

Mięso z ryby zjeść i siać w piątek. A tak w ogóle to sieje się gdy księżyca przybywa najlepiej tydzień przed pełnią.... chyba? Teraz trzeba czekać 

Jak by tak patrzeć na te wszystkie zabobony to nie wiem czy teraz do Jana by zasiał 😋 ostatni raz z tym piątkiem posłuchałem, już by na weekend był spokój

Opublikowano
4 godziny temu, robercikj100 napisał:

@mf362Niezła norma. 300 kg na 1.20 ha

Nie no trochę mniej bo worki sypane na oko na wage wziąść to chyba nie ma 50kg jednak brakuje wiaderka ...

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze powiedzcie że samej słomy nakoszą plonu zero😬

Dobrze nie bedzie Ci sie na kombajnie kurzyć.

Z tego kawalka mialem cos okolo 2.5'zbiornika claas senator a ile tam wejdzie to nie wiem ton 

Opublikowano (edytowane)

Co raz przelatuje mżawka.Jak u mnie kartofliska nie da się zaorać.Nadal sucho.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v