Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

"Zrzut ścieków do Wisły największą katastrofą ekologiczną na świecie, podały Wody Polskie"  

Polska będzie znana 😅

Taaa...chyba w Indiach nie byli czy innym Bangladeszu 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

"Zrzut ścieków do Wisły największą katastrofą ekologiczną na świecie, podały Wody Polskie"  

Polska będzie znana 😅

Tak się kończy to całe gender lpg jak facet facetowi w szambie dłubie. 

Opublikowano
25 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie ma betonu głębiej , trzeba głębinówkę robić.

ale z tego co ja sie orientuje to studnie kopane trzeba było co kilkanascie lat od mulać w zalęznosci  od pokładu piasku czy żwirku , a wiec probowałeś odmulić , i śkąd stwierdzenie że beton sie konczy ? w skrajnych przypadkach i 50 cm potrafi sie podniesc poziom piasku na dnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

W pogodzie po teleexpresie mówią że będzie padać.

No ciekawe czy prawde mówią czy jak peło plotą😁

No skoro prawdziwa telewizja , to tylko prawda . Jak możesz się zastanawiać ?

3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

@zetorki12 dowiadywałeś się o studni?

Bo kurła trzeba się rozglądać, w starej na dnie piach na wierzchu, a w nowszej 1m wody a ulew nie widać.

No coś tam już wiem .

Opublikowano

zasiane prawie 2 ha pszenzyta, po agregacie ziemia mokra wywala się na wierzch, warunki idealne,  Ci co po 20 razy jezdzą  z kultywatorami, bronami i innym ustrojstwem to i sucho mają.

• Like 1
Opublikowano

Jak to jeżdżą, a po co, w moich stonach orka i siew po orce,najwyżej raz zarównać poprzeczniaki,zebrać większe kamienie.

Opublikowano (edytowane)

Może mają tak zapuszczone pola że coś chcą uzyskać bez oprysku hehe tylko nie tędy droga. Bo u mnie też kilku takich jest co kręcą się po tym polu mieszają ten perz to talerzówką kilka razy potem orka i bronowanie wyciągając go na drogę i siew, zamiast zadbać o to pole aby jako tako się robiło

A co do kilkuktotnego mieszania tej ziemi po orce przed siewem to też nie widzę sensu...

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Ja tam się zastanawiam żeby robić na razówe,sama orka i siew bo szkoduje paliwa,na talerzowanie rżyska a jak zaorze to i tak niema samosiewów,trzeba szukać oszczędności,nawozy jakie mamy drogie.

Paliwo w sumie nie,Ale orka musi być bo ludzie którzy robią bezorkowo,mają niższe plony,a nie wyższe,wystarczy obejrzeć YouTube.

Opublikowano

Wszystko zalezy od ziemi i przedplonu u mnie po orce nie jest tak łatwo wyprawić .Mam działki gdzie  po orce kolejno ciężka brona +talerzówka +wał+agregat+wał i przed siewem jeszcze raz agregat.Taka zacna ziemia że wirniki sie ukrecają w bronach ale za to jak susza na wiosne to zboża nie wypali .

Opublikowano

pol nie mają zapuszczonych raczej jakoś szczególnie.

Wiesio możesz orać na raz, sam nie raz orałem, ale jak daję podkład to go mieszam talerzówką aby składnik w powietrze nie poszedł bo pługiem ciut za wcześnie i jednak talerzówką szybciej, jak bym nie miał podkładów to też na raz by szło, ciut ciężej idzie jak po zruszonym ale zawsze coś tam paliwa zostanie i czasu,  bezorka może i fajna ale trzeba mieć sprzęt do tego, popatrz sobie na welker farms z usa, ma pola tyle co u nas 2 gminy i wali bezorkowo, ale tam to ma sens na takich obszarach i w takim klimacie gdzie jest bardziej sucho jak u nas.

Opublikowano (edytowane)

Podkład ja daje na wierzch lepiej działa,bardzo dobrze wodę magazynuje dobry na susze.

Wszyscy obszarnicy jakieś spółki to orzą ile wlezie ile dadzą rady a reszta idzie bez orkowo bo się nie wyrabiają.Prę osób youtuberów kupiło sobie takie siewniki i z twierdzili ze po orce lepiej się rodzi.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v