Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Pany

Pytanie na szybkości

Ziemniak tajfun to po przekrojeniu jasno żółty czy ciemno żółty?

Bo jak kupowałem jadalnego to był ciemnożółty, kupiłem sadzeniaka i dziś ukopane i są jasnożółte.

I teraz pytanie który to tajfun czy ten co kupiłem dadzeniaka czy ten co jadalnego?

Bo i smakami to się różni więc któryś musi byc podróbą.

Może za wcześnie kopiesz i jeszcze nie dojrzały 😆

• Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

DKL  50-60 litrów od 18 do 8 rano...jeszcze tylko 15 ha pszenicy i koniczyna we wrześniu 

Zamieniłbym się chętnie pogodą na jakiś czas, z moją byś już dawno żniwa skończył. ;) 

Opublikowano
extrabyk napisał:

Przy tak suchych dwóch latach z rzędu większość szlachetnych traw dostało po dupi albo całkowicie wypadło na bardziej suchych stanowiskach...jak u mnie na pastwiskach 😩

Trzeba będzie mieszanki z Australii sprowadzać...tylko jak mróz przyjdzie to i to nie wytrzyma...

byłem oglądać tą 13tke na lepszym kawałku,średnio po wyprostowaniu liścia prawie na gumak jest... szału nie ma.Teraz jak kosić to koszty zbioru i 4-6bel z ha i ciekawe czy coś jeszcze urośnie sensownego bo już zaraz wrzesień,znowu zostawić to może być za długo...

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pany

Pytanie na szybkości

Ziemniak tajfun to po przekrojeniu jasno żółty czy ciemno żółty?

Bo jak kupowałem jadalnego to był ciemnożółty, kupiłem sadzeniaka i dziś ukopane i są jasnożółte.

I teraz pytanie który to tajfun czy ten co kupiłem dadzeniaka czy ten co jadalnego?

Bo i smakami to się różni więc któryś musi byc podróbą.

Bierz w Lidlu ,tam sprawdzony  Polski ziemniak 😁

A hjak razem z udkami weźmiesz to moze rabat będzie 🤔

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

PCT, nadejszła wiekopomna chwila, przez noc 22mm spokojnego deszczu, największy dobowy opad w tym roku. 

Na dobrej ziemi przemokło na około 10cm, do powschodzenia poplonów chyba starczy ;) 

Opublikowano

c2025? c2401 po nowemu? bg7? ogólnie na słabe suche trzeba będzie chyba samemu dobierać odmiany, festulolium kostrzewa+lucerna 40/60 ktoś próbował? przy takich opadach tylko po dołkach u nas

Opublikowano

Kostrzewa na 5-6kl powodzenia jak rok wytrzyma to będzie dobrze. Ja kupowałem czystą kupkówke i lucernę i wyższe miejsca siałem oddzielnie, ale ostatnie lata i to nie daje rady. A gdzie pH nie dopieszczone to i lucerny nie ma. Kiedyś na tych samych działkach i kostrzewa dawała plon na żwirku, teraz ujnia. A może trzeba wrócić do traw z targu...

• Like 1
Opublikowano
pedro2 napisał:

Kostrzewa na 5-6kl powodzenia jak rok wytrzyma to będzie dobrze. Ja kupowałem czystą kupkówke i lucernę i wyższe miejsca siałem oddzielnie, ale ostatnie lata i to nie daje rady. A gdzie pH nie dopieszczone to i lucerny nie ma. Kiedyś na tych samych działkach i kostrzewa dawała plon na żwirku, teraz ujnia. A może trzeba wrócić do traw z targu...

perz zasiej , urośnie na pewno 😂 co poradzić, czarnoziemu nie mamy,z 10 dni pogody teraz i upałów....potem niby deszcz ale to wiadomo wróżenie z fusów

Opublikowano
32 minuty temu, DanielFarmer napisał:

perz zasiej , urośnie na pewno 😂 co poradzić, czarnoziemu nie mamy,z 10 dni pogody teraz i upałów....potem niby deszcz ale to wiadomo wróżenie z fusów

Chwastnicy jednostronnej posiać to może by coś było 😉 

ehh wiem, że grzeszę z tym deszczem, ale mało mało i jeszcze raz mało. Teraz jedynie trawa się ucieszy, a ziemniaki już po ptokach. Jutro z fungi lecimy i znając życie na wykopki cały październik będzie lało 😋

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Rolnik1973 napisał:

15°, ☀

To znaczy ze zimno,jak dla mnie w sam raz po tych ostatnich upałach przed deszczami.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Ja orze bo jeszcze coś się popsuje i nie warto czekać, raz czekałem i oś obrotu w pługu pękła.A może być tak ze ktoś ma jeden tylko ciągnik do pługa i ciągnik by się popsuł, decyzja należy do was.

Słonecznie i ziemia mocno zlana po ostatnich deszczach.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v