Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Daro20 napisał:

Dodało ładnie dzisiaj 23mm. Dobrze że wczoraj zrobiłem ziemniaki od zarazy i zasiliłem dolistnie bo przez tą suszę miałem już odpuści ochronę.

i po co ten deszcz dzisiaj - wygonił mnie z grochu - jakby padał w poniedziałek nic bym nie mówił :(

Opublikowano

a u mnie tak- nic nie padało więc mówię wjadę w rzepak(wygladał na suchy ale jeszcze się trafia sporo zielonych łuszczyn więc poczekam do wtorku z rzepakiem) i przezbroiłem się na żyto bo mówie 5kl spalone to pewnie i suche a tam 13,2% w najlepszym miejscu a w najgorszym 15,5%, jutro spróbuje pszenżyto bo wydaje się suchsze od żyta, ale powiem wam że takiego drobnego żyta jeszcze nie miałem, wywiewa mi ziarka tyłem i nawet nie wiem do czego je porównać

Opublikowano

@leszek1000 pada u ciebie ? bo u mnie aż leje, woda drogą płynie, tka by mogło padać całą noc to by ziemia ładnie nasiąkła
tylko szkoda że tak późno te deszcze przyszły bo qq już zaczęła kwitnąć ... teraz ziemia nagrzana wody dostanie to na pewno pod koniec miesiąca drugi pokos pójdze

Opublikowano

[OKL] u mnie dziś 6 mm  rzepaki jeszcze nie pokoszone, mnie to nie obchodzi za bardo bo pola nie mam, same łąki i dobrze że  pada bo ziemia teraz to by przyjęła z 0,5 metra wody bo taka susza jet od kilku lat ( jak 8 lat temu wbiłem szpadel w łąkę za domem to woda podchodziła a dziś to muszę   40 cm kopać żeby woda mi wypłynęła) chociaż jak w Drodze do nieba  7 lat chudych i 7 lat bogatych , mam nadzieję  mimo że mam łąki dosyć dobrze usadowione i susza mnie średnio dotyka to wolę się 2* więcej zakopać na łąkach niż żeby ciągle susza była bo to jest ogromny cios dla  na Polskiego rolnictwa i Polskiej Gospodarki wodnej 

@leszek1000 moją wioskę też ale na szczęście wokół pada i dziękki jako tako działającej melioracji to jakoś te łąki wyglądają chociaż rewelacji nie ma 

Opublikowano (edytowane)

Ja powiem tak z tymi małymi rzeczkami płynącymi non stop, porobić tamy i po zbiorach tamować żeby podnieść poziom wody i trawy by były,

U mnie co jakiś cas kropi ale nie pada ani leje i co z takich opadów.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak czytam i niedowierzam, czy tak leje czy wy wodę na forum lejecie. U mnie chyba z 1,5mm w lipcu, a w prognozach np dzisiaj  ulewy.  Burzy w zasięgu wzroku nigdzie nie było. 

Dla mnie w sumie dobrze, bo cały tydzień dało porzeczkę zbierać. Jej już deszcz nie pomoże, wiśni i zbożom bardzieJ zaszkodzić może.

Opublikowano
6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

A u mnie przed chwila kilka kropli, nawet kostki na podworku nie zamoczylo :/

Pod wieczór trafiło Cie coś? Huk z tego że dało 10litrów jak chwilą padało jak z wiadra, po 17 poprawiło dwoma litrami, więc za dziś 12l

Opublikowano (edytowane)

Deszcz tylko teraz na trawy i ziemniaki i kukurydze a tak już po ptakach, niby coś kropi ale po takim deszczu ziemia nie przemoknie.

I ceny zboża do d*py.Ale w sumie 100 za tonę po żniwach zawsze więcej więc nie powinno być źle.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

LRA też ładna burza była około 16;00 W Miedzyrzecu mechanik mówił mi że grad padał jak wisienki. @marulekk a u Ciebie coś spadło?

Jak zawsze wszystko na Międzyrzec idzie a potem na Żerocin, u mnie spokojnie kilka mm spadło, aktualnie jakas xhmura sie rozbudowała nad moją stodołą i spokojnie pada 😄

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Zawisza napisał:

Pod wieczór trafiło Cie coś? Huk z tego że dało 10litrów jak chwilą padało jak z wiadra, po 17 poprawiło dwoma litrami, więc za dziś 12l

Wieczorem to samo bokiem poszlo i kilka kropli zostalo, takze w deszczomierzu nic nie przybylo

Opublikowano

WMA wczoraj kilka razy padala mała mżawka ale bokiem przeszła spora burza. Dziś wreszcie słońce i zero chmur więc może będzie dzień bez deszczu. Człowiek zaczął by już żniwa ale potrzeba jeszcze kilka dni dobrego słońca.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

14st i aż cały 1l nakapało przez noc

@Agresta hak porzeczka u ciebie płaci? Czarna i czerwona? 

Czarna 1,3, czerwona 1, wiśnia 2,2, netto skrzynka.

Z zapowiadanych deszczów spadło parę kropel mżawki. Lekko pochmurno, bezwietrznie. 

Opublikowano
Dnia 12.07.2019 o 17:49, beata12596 napisał:

A co da umowa na piśmie? Umowa ustna też jest ważna. Mamy umowę na piśmie, zawartą chyba z 13 lat temu, najpierw na 5 lat, a potem przedłużana na kolejne lata. Już na początku wydzierżawiający "zaznaczył" w umowie, że to on pobiera dopłaty i faktycznie tak jest, tylko ciekawi mnie jakby zawieźć taką umowę do ARiMR czy ten pan nie musiałby zwracać wszystkich dopłat? 

Deszczu nie widać na horyzoncie. 

No jak ktoś lubi jak go ktoś w konia robi to niech tak bierze. Ja jak biorę to dopłaty, zwrot akcyzy i wszystkie inne dla mnie A płacę określoną kwotę rocznie i tyle. Jak się nie podoba komuś to niech szuka sobie głupka co mu weźmie na tzw gębę. Ziemia nie jest aż tak dochodowa ze na siłę trzeba brać wszystko jak leci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v