Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Nie będę bo już jutro nadają opady do tego sporo niższa temperatura. W długoterminową nie ma co patrzeć ale też narazie nadają deszcz od czwartku więc nie będzie źle. Ogólnie w rejonie Sypniewa nie możemy narzekać na duża suszę.

to sie ciesz ;)

• Sad 1
Opublikowano

Wiecie w czym ta susza wyjdzie na dobre, w ziemniakach bo i tak wszystko się sprzedaje i czy będzie więcej to ceny nie będzie a jak mniej to i cena będzie i wszystko pójdzie i byle co.

Wiadomo z uprawami na pasze dla hodowli do bani.

Opublikowano

Nintendo potwierdzam mieszkam kolo Zelechowa u nas zboza biale ziarno drobne kukurydza to tylko miejscami co sie nie daje i jest zielona drugiego pokosu praktyczni zero 

Opublikowano
tomek30 napisał:

Jarek ciesz się, ja prawie Maków Mazowiecki i zboża białe trawa po kostki i ginie kuku codziennie gorzej wygląda. 

Maków ale z której strony? Szelków pewnie bo tam chyba było dość mało deszczu?

Opublikowano

Jakby Wam to powiedzieć🤔

Otrzyjcie łzy i nie rozpaczać 😢

Dziś nawet małe dziecko wie 👯‍♂️

Pogoda jest dla tych co korzystają z życia

A dla tych co pasą germańca są prognozy złe bardzo złe.

22°, ☀

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Jakby Wam to powiedzieć🤔

Otrzyjcie łzy i nie rozpaczać 😢

Dziś nawet małe dziecko wie 👯‍♂️

Pogoda jest dla tych co korzystają z życia

A dla tych co pasą germańca są prognozy złe bardzo złe.

22°, ☀

czyli dla ciebie ;) co z ciebie taki patriota jak z koziej d*py trąba

Opublikowano

Ja korzystam nie robię na kredyty na germańskie wytwory.

No byłem w gminie nawet nie chcieli widzieć ziarna.

Mówili że już wnioski drukują i za chwilę ruszy nabór, ale żeby się wstrztmać bo zaraz na ozimę ogłoszą.

Także teraz do ministra słać paczkę z kłosami😁, coby kasę zbierał.

• Like 1
Opublikowano

no tylko maszyny kupuje sie na kredyt ? ;)

11 godzin temu, pedro2 napisał:

A ja wczoraj wieczorkiem sobie wyjechał z ekipą nad jeziorko i dopiero wróciłem ☺️☺️☺️ jak to dobrze, że krówska nie ma, można sie odprężyć. Wczoraj dostały kiszonki full i teraz idę rozwieźć. Polecam każdemu nawet na pół dnia wyskoczyć sobie nad wodę. Za tydzień znowu jedziemy 😃 jeszcze jakby kemping kupić to całkiem kozak

nie wszedzie da sie tak zrobić że nasypiesz hałdę a 2 dni o obory nie zaglądasz

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

nie wszedzie da sie tak zrobić że nasypiesz hałdę a 2 dni o obory nie zaglądasz

To masz pecha ☺️ a podobno Twoje szopki foliowe takie super świetne? Postaw kawałek obory porządnej to będzie lepiej. I nie na dwa dni tylko nieco ponad dobę, w sobotę o 17 rozwiozlem, w niedzielę po 21 dostały świeżą dawkę więc normalnie. 

Bardziej my w tych głupich łbach nabiliśmy sobie, że bez tych bydlaków przeżyć nie możemy niż oni bez nas przez dobę czy dwie

Opublikowano

A co za różnica? Nie problem nawozić 2x tyle na raz. 

7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

A po drugie trzeba być w domu bo co chwilę jakąś sztuka czy to z obory czy z luzu lubi wyjść sobie na spacer ;)

I to jest właśnie to o czym mówię ☺️ głupie przyzwyczajenie. Nie lepiej porobić porządne zagrody i wiązania bez klejenia, drutowania. Raz a dobrze i problem z głowy. Grube łańcuchy, porządne pasy na szyję i stoją, na bieżąco kontrolować jak coś się przeciera to lepiej za wczasu wymienić niż latać za bydlakiem. Też kiedyś nie zwracałem na to uwagi, stał aż się zerwał to dopiero się robiło. Teraz głowa spokojna, rzadko kiedy coś się zerwie.

Ale na północy daje mało brakuje 😕

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v