Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No i jak gorąco było?

No to dobrze 😁😁😁😁😁😁

Dalej 29°, wszystko trzeszczy z suszy.

Teściowa Cię wk...a to teraz będziesz odstresowywał na forum? 😉

Opublikowano

I u mnie nadal 29.

Byłem na lustracji pól. Kłosy przepiękne, stoją miast giąć się w dół. Po zerwaniu lekkie jak piórko i sam poślad. I trochę tego nie pojmuję bo i opadów więcej jak w ubiegłym roku i rozkład jakby lepszy

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

I u mnie nadal 29.

Byłem na lustracji pól. Kłosy przepiękne, stoją miast giąć się w dół. Po zerwaniu lekkie jak piórko i sam poślad. I trochę tego nie pojmuję bo i opadów więcej jak w ubiegłym roku i rozkład jakby lepszy

no niestety ja też byłem chwilę temu i też tak to wygląda,a jęczmień jary tam gdzie maleńki poślad to zaczął gubić kłosy

• Sad 1
Opublikowano

Pewnie wyżej ubezpieczone niż rokował plon na polu.

Sam mam część ubezpieczone od pożaru ale na prawdę bym go nie chciał. Podobnie jak gradu.

Opublikowano

Pojeździłem dziś skuterem po okolicy , może żeby się schłodzić i obczaić co w trawie piszczy. Powiem tak będzie nie ciekawie, ja QQ nie mam ale jak wyglądają plantacje to aż szkoda patrzeć chodź nie moje, porażka jest po pas i cała zwinięta mało tego liście schną. Drugich sianokosów nie będzie a zboża też dobrze nie wróżą.

W tej chwili 27*🙁

Opublikowano
16 minut temu, Nintendo napisał:

Mazowieckie susza masakryczna, kukurydza poskrecana.

Drugi pokos z 2ha 3 bele. 😂 Z pierwszego było 50. 

po co to kosić ? za dużo paliwa masz ? to możesz dać troche bo mausery puste

Opublikowano
Nintendo napisał:

Mazowieckie susza masakryczna, kukurydza poskrecana.

Drugi pokos z 2ha 3 bele. 😂 Z pierwszego było 50. 

Jaki rejon mazowieckiego bo u nas też mazowieckie i strasznej suszy narazie nie ma. Kukurydza jeszcze się nie skręca A owies ostatnio wstawiłem jak wygląda i też nie ma tragedii.

Opublikowano

A ja wczoraj wieczorkiem sobie wyjechał z ekipą nad jeziorko i dopiero wróciłem ☺️☺️☺️ jak to dobrze, że krówska nie ma, można sie odprężyć. Wczoraj dostały kiszonki full i teraz idę rozwieźć. Polecam każdemu nawet na pół dnia wyskoczyć sobie nad wodę. Za tydzień znowu jedziemy 😃 jeszcze jakby kemping kupić to całkiem kozak

Opublikowano
marian_machler napisał:

Za tydzień będziesz lamentował, bo kukurydza schnie i zboża padają

Nie będę bo już jutro nadają opady do tego sporo niższa temperatura. W długoterminową nie ma co patrzeć ale też narazie nadają deszcz od czwartku więc nie będzie źle. Ogólnie w rejonie Sypniewa nie możemy narzekać na duża suszę.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Jaki rejon mazowieckiego bo u nas też mazowieckie i strasznej suszy narazie nie ma. Kukurydza jeszcze się nie skręca A owies ostatnio wstawiłem jak wygląda i też nie ma tragedii.

Między garwolinem a rykami.

Od  garwolina w stronę warszawy wygląda to znacznie lepiej, u mnie tragedia. Deszczu nie było praktycznie wcale od czasu tego tygodniowego...  Kukurydza już się kisi.  Będzie trzeba zmniejszyć hodowle.

Edytowane przez Nintendo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v