Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
marulekk napisał:

36 minut temu, XTRO napisał:

@marulekk Ty dzisiaj pijany będziesz po odpuście ?  :D 

Za tydzień jest. 😉

To co na ten odpust nie zapraszasz? sam z browarami się będziesz męczył i w alkocholizm popadniesz😀

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

Z torfami to taka loteria jak za dużo pada to ciężko z wjazdem i można kołami poryć jak za mało i gorąco to potrafi przypalić i też źle zbieram 4 ha ale z 3 zrezygnuję bo i towar z tego nie za specjialny a z lepszych mi starcza z nadwyżką zresztą za daleko 3 km po asfalcie 😛

To na teraz mam 5ha w 5 kawałkach i 20km od domu ... W tym roku doszła łąka 10ha coś podchodzi pod torfowe ale przez pole jest do niej że 3km także tyle co nic 

Opublikowano

U mnie te 3km to przez środek wsi i mnóstwo krzyżówek i sklepów / urzędów zakretów i dość spory ruch na drodze sporo tirów do tego ostatnie 300m słaby dojazd także pożegnam się z tą łąką a jałówki jeszcze na tą trawę nosem kręcą

Opublikowano

A najlepsze jeszcze bobry ;) jedziesz jedziesz i od razu jeb koło wpadło ... Jeszcze ciągnik to ciągnik gorzej załadowana przyczepa ... Jeden już przednie koła w 60tce urwał ... Jechał i drogą się zarwala bo bóbr zrobił tunel pod drogą 

• Haha 1
Opublikowano

kiedyś ktoś przywiózł przyczepę gruzu i wysypał na boku drogi żeby było czym zasypywać jak gdzieś sie droga zarwie ... i co ? gnój przenosił gróz przez drogę i tamę z niego budował ...

zamówić im pustaki i gruszke zaprawy to może dom zbudują

• Like 2
  • Haha 5
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

kiedyś ktoś przywiózł przyczepę gruzu i wysypał na boku drogi żeby było czym zasypywać jak gdzieś sie droga zarwie ... i co ? gnój przenosił gróz przez drogę i tamę z niego budował ...

Zastanawiam się jak on to robił, chyba było ich dwóch jeden nakładal na ogon a drugi przenosi xD

1 minutę temu, slawek74 napisał:

A postawisz?😆😉

A co pijesz? To pewno :D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli bobry uszkodziły drogę i ponieśliście straty to pierwszy lepszy adwokat wygra każdą sprawę w sądzie z zarządcą drogi - gminą lub starostwem powiatowym. Należy tylko wezwać policję żeby sporządziła notatkę że wypadek był tu i tu z takiej lub innej przyczyny.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Żadna prognoza nawet nie wspomni o szansie jakiegokolwiek opadu.

Ten upał bardziej męczy jak ciężka robota fizyczna 

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik7343 napisał:

hahahahahah xDxDxDxDxDxD

Opublikowano

Chyba idę położyć się w wannie z Perłą w ręku. Miałem pola obejżeć, ale za gorąco.

Opublikowano
21 minut temu, marulekk napisał:

a to tak, zgadza się ale ja Parafia Ostrówki ;) 

aa, myślałem że do Drelowa chodzisz :D

nie ma co jeździć i się denerwować :/ widać jak usycha w tym słońcu wszystko. Ja nie mam browara ale przed obrządkami pojadę i sobie kupię

Opublikowano
XTRO napisał:

21 minut temu, marulekk napisał:

a to tak, zgadza się ale ja Parafia Ostrówki ;) 

aa, myślałem że do Drelowa chodzisz :D

nie ma co jeździć i się denerwować :/ widać jak usycha w tym słońcu wszystko. Ja nie mam browara ale przed obrządkami pojadę i sobie kupię

Xtro gdzie tam dziś się zadziewasz ? jakieś jeziorko?

Opublikowano

jeziorko u mnie na razie odpada, deszczownie znowu będziemy szykować, naprawiać i na noc znowu może się uruchomi. 

Gęsi mi jeszcze nie zabrali to na razie nie pojadę :)

Opublikowano
XTRO napisał:

jeziorko u mnie na razie odpada, deszczownie znowu będziemy szykować, naprawiać i na noc znowu może się uruchomi. 

Gęsi mi jeszcze nie zabrali to na razie nie pojadę :)

kiedy tam pisz to się umówimy na białke bo fajniej jak nad firlrjem jest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v