Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warchlak 205 netto, takze powoli do dołu.  tucznik od nowego roku w górę. Anmex podpisuje umowy na duńczyka w cenie 5.4 netto tylko ze trzeba od nich warchlaka brac w cenie 215netto.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

moze sie wkoncu wezma za ten syf 

 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/tucz-nakladczy-nie-do-konca-zgodny-z-prawem,61305,1.html

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a cena minimalna to niby jaka ?

Opublikowano

Panowie pewnie że było by super żeby była ustalona cena minimalna ale to nie jest możliwe i nie realne na zboża też ma być cena minimalna i na mleko też

kto i z kim ma to ustalać niby z zachodnimi właścicielami zakładów mięsnych ciekawe jak ich do tego przekonać oni kupują gdzie chcą i oczywiście chcą kupować jak najtaniej. Trzeba było myśleć szybciej i mówię tu o rządzących oczywiście a teraz to można robić różne rzeczy  które i tak nie będą miały żadnego wpływu, jak to mówią jest już pozamiatane. A teraz odnośnie tuczu kontraktowego jeśli ja od firmy A zakupuje warchlaka, pasze ,usługi weterynaryjne mam na to wszystko faktury i płace za to a później  sprzedaje tucznika firmie B to co jest tu niby nie zgodnego z prawem. Jestem vatowcem i wszystkie faktury przechodzą  przez urząd skarbowy od jakiś 4 lat

miałem kilka kontroli US włącznie z kontrolą na gospodarstwie panie oglądały wszystko budynki, maszyny, świnie. To niech mi ktoś napisze co jest niby

 nie zgodne z prawem?

Opublikowano

Nie wszystkie firmy mają taki porządek w papierach jak agri. Niektóre to naprawdę robią rozbój w biały dzień.

Na pszenice jakbyś nie wiedział to jest cena minimalna i obowiązuje w całej unii i w razie spadku poniżej tej ceny zostanie uruchomiony skup.

Opublikowano

Oczywiści że istnieje taki mechanizm tak samo jak dopłaty do przechowania wieprzowiny i czy to rozwiązuje problem? odpowiedź oczywiście że nie. I na razie nikt nic w tym temacie lepszego nie wymyśli bo nie ma takiej możliwości. A tak przy okazji MR zaprezentowało nowy program odbudowy pogłowia świń czytaliście to? przecież to wszystko już było przerabiane i nic to nie dało, ktoś zapyta to czemu nie zrobią czegoś więcej? odpowiedź bo w ramach obowiązującego prawa nic więcej zrobić nie można i taka jest prawda bo na każdą rzecz którą rząd by chciał zrobić żeby pomóc musi wyrazić zgodę KE. Nawet jeśli z własnych środków władza chciała by dopłacić rolnikowi np. do każdej odstawionej sztuki po 100zł to nie może, oczywiści pomijając już to że kasa państwowa świeci pustkami ale to już osobny temat.

Opublikowano

Słupy interwencyjne to najgorsze wyjście bo skupuja mięso w miesiącach gdy jet niska cena a za kilka miesięcy gdy cena powinna być wyższa uwalniają to mięso na rynek i cena wraz jest niska.

Opublikowano

nie wiem czy ja już jestem taki stary, a jak nie to zapytajcie swoich rodziców jeszcze 20-25lat temu było tak że jak cena zjechała w dół to rzad uruchamiał tak zwany skup interwencyjny na magazyny agencji rezerw państwowych i cena szła w góre powiecmy te 50gr na kg 

Opublikowano

Niestety rolnictwo to taka specyficzna branża gdzie za wyprodukowany towar podmiot nie ustala ceny, tylko ktoś to robi za niego młyny, zakłady mleczarskie, mięsne. Minimalna cena opłacalności myślę, że nie do końca by rozwiązała wszelkie problemy gdyż zaraz wszystkim zaczęło by się opłacać i zrobiła by się nad produkcja żywności i co z nią? Zakazać importu z UE nikomu nie możemy bo za chwile na nas nałożą embargo a czy jesteśmy jakimś potężnym eksporterem żywności nie sądzę. Za komuny taki numer by przeszedł bo wszystko szło do ZSRR nawet nam brakowało. Co można zrobić? moim zdaniem zwiększyć kontrole tego co do nas wjeżdża tego nikt Nam zabronić nie może. Druga sprawa to opis szczegółowy mięsa sprzedawanego w sklepach na każdym towarze powinien być kraj pochodzenia. Kolejna sprawa to dokumentacja trzody wjeżdża towar z Dani a za kilka miesięcy jest już Polski jak to możliwe. Kolejna sprawa to zrobić na dogodnych warunkach ubój domowy tak jak jest we Włoszech czy Niemczech wiem bo byłem i ostatnia rzecz szukać rynków zbytów np. Chiny.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez nightmare
      W jakich ilościach podajecie pasze treściwe swoim jalowkom powyżej 3 miesiąca zycia?
    • Przez Kapi21
      Witam koledzy. Mam kilka pytań dotyczących budek igloo. Do jakiego wieku trzymacie sztuki w grupowym igloo? Ile kosztuje taki luksus. Chciałbym odchowywać cielaki do roku w nim, ponieważ produkuję wolowinkę , a po roku sztuki poszłyby na uwięź ponieważ lepiej mi przyrastaja. Planuję wylanie płyty betonowej ustawienie tam igloo, nad nimi dodatkowy dach, ewentualnie siatki przeciw wiatrowe. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za info. Pzdr.
    • Przez Dawid906
      Witam wszystkich.
        Tak, jak w temacie... Planuję zacząć hodowlę świń w cyklu zamkniętym. Posiadam już (jak myślę) wystarczającą wiedzę na temat hodowli tych zwierzą ponieważ pracowałem w gospodarstwie ( a w zasadzie to teraz już tylko dopomagam w niektórych rzeczach) znajomego. który takową się zajmuje i nauczyłem się bardzo dużo przez ten czas. Osobiście hoduję po kilka sztuk tuczników rocznie ( rekreacyjnie ). W marcu/kwietniu otrzymam od ww znajomego 30-to paro kg prosiaczka, którego zostawię na loszkę (Z tego co mówił, jest to świetny materiał na maciorę). Wiem, w jaki sposób ją odchować, a nasienie, jakim zostanie zainseminowana jest najwyższej jakości (wszystkie swoje maciory tym zapładnia, a tuczniki z tych zapłodnień mają tendencję do wydajności rzeźnej przekraczającej 60 %). Oczywiście posiadam odpowiednio przystosowany obiekt (stara stajnia- odnowiona, przebudowana już na chlewnię, przygotowane zagrody, a'la "porodówki" , paszniki, poidła itd...). "Moje" gospodarstwo liczy około 13 ha., z czego ja mam dla siebie jakieś 2 ha pola ornego (III-V klasa ziemi), reszta to część taty. Problem w tym, że ta moja działka to kilku / kilkunasto-letni ugór, który jak do tej pory stalerzowałem ( 7-go lutego) i jak tylko lekko popuszczą śniegi, zaoram to na głębokość ok. 40cm. Do dyspozycji mam chyba wszystkie potrzebne maszyny typu ciagniki (swoja 60-tke; 30-tke, 60-tke i 12-tke znajomego), kombajn bizon zo56, plugi, za niedlugo także prase i wiele innych... 
       Teraz mam pytania do Was, drodzy koledzy i koleżanki...
      1. Jak proponujecie zagospodarować te 2 ha, jakie zabiegi wykonać, jakich nawozów użyć, czy stosować dokarmianie dolistne itd, aby       uzyskać jak największy plon ?
      2. Czy z tej hodowli będą jakiekolwiek zyski ?
      3. Czy taki areał pozwoli mi na odchowanie 2 miotów rocznie, licząc że średnia ilość prosiąt z jednego miotu to około 12 ?
      4. Jakie polecacie koncentraty dla loszki, a także prosiąt i tuczników ? Osobiście jestem przekonany do wszelkiego rodzaju produktów firmy "Sano", ale chciał bym także dowiedzieć się od bardziej doświadczonych hodowców o koncentratach i wszelkiego rodzaju produktach innych firm, jakie stosujecie.

      Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź, jakiej udzielicie
      Pozdrawiam.

      Ps. Jestem nowym użytkownikiem forum, przepraszam jeśli temat dodałem w nieodpowiednim dziale. Przepraszam również za amatorski język.
       
    • Przez Jarek525
      Sprzedam

      Koncentrat sojowy dla warchlaków i tuczników od 25kg masy ciała do końca tuczu. Źródłem białka jest wysokobiałkowa (Hipro) poekstrakcyjna śruta sojowa. Koncentrat zawiera odpowiednio zbilansowane ilości aminokwasów, niezbędne witaminy i mikroelementy, aromaty i substancje zapachowe poprawiające pobieranie paszy przez zwierzęta.

      Bez dodatku śruty rzepakowej.

      Sposób dawkowania
      - warchlaki od 25-50 kg    15% -17,5%
      - tuczniki od 50-80 kg:      12,5% -15%
      - tuczniki od 80-110 kg:     10% -12,5%

      Parametry:
      Białko surowe 40,0 %,
      oleje i tłuszcze surowe 2,7%
      lizyna 4,4%,
      metionina 0,65%,
      met + cyst. 1,25%,
      treonina 1,8%,
      tryptofan 0,5%,

      Cena 2100 brutto przy zakupie minimum 1 tony (1000kg)
      Dowóz w cenie na terenie całej Polski (minimum 1 tona).
      Płatność przy dostawie kurierowi.

      Przy większych ilościach możliwa negocjacja cen.

      Zdjęcie przedstawia sprzedawany koncentrat.
      Produkt w workach 25kg, 1000kg na palecie.

      Jesteśmy legalnie działającą mieszalnią pasz pod Poznaniem, gdzie koncentrat jest produkowany.
      Kupujesz u producenta dzięki czemu omijasz pośredników i ich marże !

      Oczywiście na produkt wystawiamy Fakturę Vat.
       
      Kontakt:
      Tel. 664 764 296
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v