Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuje rozsiewacza na ok 40ha. Szukam pojemności ok 800L-1000l. Rozważam różne marki jak z polskich to tylko unia mx np 850 lub wiekszy. Patrzałem też rozsiewacze z amazone serii np za-m 1201 lub rauch(kuhn) mds 17,1 lub 19,1. Chce mieć w nich tylko zamykania hydrauliczne bez żadnych komputerów. Który ma najlepszą powłokę lakierniczą i wady i zalety tych rozsiewaczy.Który z tych rozsiewaczy łatwiej ustawić szczególnie chodzi o szerokości robocze ponieważ mam różnej szerokości pola przewaga wąskich. Np jak mam pola o nie regularnej szerokość np jeden przejazd i zostaje pas np 3m lub 4m jeszcze do obsiania i jak to ustawić  żeby rozsiać albo jak pole jest kształtu klina. Jakby ktoś miał wycenę tych rozsiewaczy to niech napiszę bo unię to jak coś kupię nową a rauch/amazone jak będzie za drogi nowy to będę szukał używki tego typu.Ponieważ jeszcze nie dzwoniłem do przedstawicieli.

Opublikowano

Bogballe używałem w pracy lakier też zlazi robią się pęcherze , sterowanie miał elektroniczne plus navi wiecznie problemy wywalał, unia - nie kupuj nic co polskie bo do zachodnich produktów to jakości nam brakuje  . Sąsiad ma rauka już parę dobrych lat i nie widzę niczego niepokojącego . Pozdrawiam

Opublikowano
6 godzin temu, ZielakKujawy napisał:

unia - nie kupuj nic co polskie bo do zachodnich produktów to jakości nam brakuje  . Sąsiad ma rauka już parę dobrych lat i nie widzę niczego niepokojącego . 

Kak polskie to złe?

Bo co? Bo sąsiad ma zachodni?

Są polskie słabe konstrukcje ale są i dobre więc niema co grneralizować

• Like 3
Opublikowano

Koledzy bardziej mi zależy na regulacji szerokość rozrzutu nawozu i który łatwiej ustawić ponieważ mam różne szerokość pól i jest każde innej szerokość. Jak ustawić je np jak przejadę jeden przejazd i zostanie pasek jeszcze do obsiania ze 3m albo 4m szerokość?

Opublikowano
32 minuty temu, Daniel1124 napisał:

Koledzy bardziej mi zależy na regulacji szerokość rozrzutu nawozu i który łatwiej ustawić ponieważ mam różne szerokość pól i jest każde innej szerokość. Jak ustawić je np jak przejadę jeden przejazd i zostanie pasek jeszcze do obsiania ze 3m albo 4m szerokość?

Zobacz na system regulacji szerokości w sulky, żadnych łopatek nie trzeba zmieniać, wystarczy dźwignie obok rozsiewacza przestawić i masz inną szerokość, jak co to pisz priv

Opublikowano

Raucha ustawić to pestka. 2 motylki i i 4 łopatki. Bez narzędzi. Szybko łatwo i przyjemnie. Osobno dla prawej i lewej strony. Czy na 3 m posieje to wątpię. Wtedy najlepiej zamknąć 1 stronę i odlecieć pole dookoła

Opublikowano

lata temu kupiłem RAUCH  mds 901 chyba kata 95  stan idealny regulacja szerokości genialna .masz do ustawień  tabelkę .Przy pomocy dźwigienki odchylasz sprężynę pod tarczą i zmieniasz kąty i długość  łopatek tym samym szerokość -prostota i niezawodność używki po około 6-8 tyś w dobrym stanie . Nie sprzedaję ale gdybym wymieniał znowu RAUCH  i jeszcze szukaj z hydrauliką prawo lewo osobno.

Opublikowano
2 godziny temu, Daniel1124 napisał:

Jednak ja kupię coś chyba z rauch używki ponieważ pasuje mi ten jednokomorowy zbiornik jak na moje pola. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Wreszcie głos rozsądku przy zakupie postaraj si e o tabelę nastaw lub kup u dealera albo po kseruj w używce troszkę rdzy znajdziesz z tyłu w zakamarkach ramy ale reszta ok. Gdyby łopatki były wytarte to na to nie patrz . 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tomeq
      Witam. Czy jest tu może ktoś kto przerabiał stary rozsiewacz lej na mieszalnik do paszy? Potrzebowałbym kilka zdjęć. Ewentualnie jak ktoś ma fabryczny mieszalnik to potrzebuję zdjęcie jak to w środku wygląda.
    • Przez Luki1988
      Witam, 
      czy ktoś z forumowiczów przerabiał lejka na zaprawiarkę? Coś tam w necie jest na ten temat ale potrzebuje więcej opinii.
      Do tej pory betoniarka szła w ruch ale to żmudna robota bo betoniarka mała i z równomiernym wymieszaniem też jest ciężko.  Zaprawiam na mokro.
      Będę zmieniał lejka na coś dwu tarczowego i mam okazję coś pokombinować:)
    • Przez damianoooo
      Witam Planuję zakup przyczepy mianowicie Mengele lub krone titan. Mam pytanie odnośnie która z przyczep jest lepszym wyborem dodam, że oprócz sianokiszonki woziła będzie jeszcze kukurydzę łąk mam około 18 ha. Mam pytanie również na temat rozdawania paszy z pryzmy mam wycinak szczękowy lecz aktualny budynek nie pozwala na wóz paszowy. Jak to jest z rozdawaniem jej ręcznie z wyciętej kostki słyszałem, że lepiej niż z bel ?
    • Przez jeziu89
      Dzień dobry,
      na początek krótka wizytówka, żeby łatwiej było Wam mi pomoc
      Na codzień pracuje w firmie nasiennej. Dodatkowo prowadzę z teściem gospodarstwo na 30ha słabych stanowisk na pograniczu lubuskiego i wielkopolski. Główna uprawa: kukurydza na ziarno (ok 20ha)
      Jednym z glowniejszych kierunków działalności są usługi związane z siewem kukurydzy (ok 800ha) i zbiorów zbóż i kukurydzy (łącznie prawie 1000ha) 
      Jaka suszarnie polecicie przy założeniu ze chcielibyśmy skupować od rolników w sezonie ok 1000-1500t mokrej kukurydzy. Do tej pory korzystaliśmy z usługi suszenia. Lecz wiadomo różnie z tym bywa. 
      Zasilanie suszarni tylko LPG. Przechowywanie suchej kukurydzy tylko hala. Budżet 250tys suszarnia. Kosimy głównie to co siejemy czyli DENTy 
      Rolnicy u których kosimy to maja różne pola, 2/5/10 ha co za tym idzie tracimy czas na przejazdy. Wiec dostawy mokrej na suszarnie o różnych częstotliwościach. Dziennie jesteśmy w stanie skosić 20-35ha
      Co polecacie z praktycznego punktu widzenia? 
      Stacjonarna czy przewożona ?
      porcjowa czy o ruchu ciągłym ?
      chłodnica czy bez ?
      daszkowa?
      Jaka wydajność dobowa? Myśleliśmy ok 120/150t/dobę 
      Drzewicz, Araj, PolNet...?

Dzieki za pomoc!
    • Przez KubaMF
      Witam, po dłuższym czasie jednak rezygnujemy z poszukiwań zetora i ursusa. Dużo poczytaliśmy na temat wyżej wymienionych casów i fergusonów. I teraz jednak będziemy celować w te modele. I tu moje pytanie co waszym zdaniem będzie lepsze ? Budżet 75000-80000 zł, areał 20 ha z tendencją wzrostową. Ciekawi mnie głównie case, skrzynia jest bardzo fajna bo nie jakoś bardzo rozbudowania jak w mf i myślę że tym samym jest mniej awaryjna. Najbardziej ciekawi mnie silnik bo w każdym mx-ie jest ten sam silnik tam sama pojemność itp. Więc tu moje pytanie na jakieś podstawię jest tutaj zwiększana moc z każdym modelem, dawka paliwa ? Jak oceniacie która marka jest bardziej przyjemniejsza w jakiś naprawach, już przerabiałem tryliard razy który się bardziej psuje ale ja jestem zdanie że wszystko co by nie było się psuje, więc pytam się o koszty takie mniej więcej  Wiadomo że będzie głównym ciągnikiem i przeważnie to jakieś ciężkie prace. Dziękuje za pomoc w wyborze 
  • Dodaj nową pozycję...
v