Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz warunki i kasę na wstawienie około 100-200 krow mamek zależy jak długo będziesz opasal i jak sobie złożysz wcielenia to śmiało. Ale skoro Ty masz w planach budować obore na 200 opasow i nie masz mamek to chyba jakieś 2 banki wolnej kasy masz pod ręką

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, krzychrol napisał:

Jak masz warunki i kasę na wstawienie około 100-200 krow mamek zależy jak długo będziesz opasal i jak sobie złożysz wcielenia to śmiało. Ale skoro Ty masz w planach budować obore na 200 opasow i nie masz mamek to chyba jakieś 2 banki wolnej kasy masz pod ręką

O zasoby pieniędzy się nie boje bo jeszcze około 50 krów trzymam wydaje mi się że mamki się nie opłacają bo swoje zjedzą są pracochłonne i zabierają miejsce w oborze 

Edytowane przez KrystianKuliski
Opublikowano
Przed chwilą, tomaszmab napisał:

Ile masz ha ? Masz pastwiska blisko domu itp ? 

około 100h pastwisko łąka około 1h więc nie Za dużo wokół obory mają być silosy więc też za dużo miejsca  obok obory nie będzie 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, KrystianKuliski napisał:

około 100h pastwisko łąka około 1h więc nie Za dużo wokół obory mają być silosy więc też za dużo miejsca  obok obory nie będzie 

No to gdzie Ty o mamkach  myslisz przy 100 ha i braku łąk przy domu. Jak już to raczej zakup cieląt i tyle

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano
5 minut temu, KrystianKuliski napisał:

Ale te 100 ha to jest daleko od obory ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, tomaszmab napisał:

Ale te 100 ha to jest daleko od obory ?

tak no na pasze wystarczy bydło zamierzam trzymać w oborze a nie na pastwisku rozważam nad wzięciem bydła na kontrakt bo chyba to najlepiej wychodzi tak mi się przynajmniej wydaje ale zauważyłam że więksi hodowcy bydła mają swoje mamki a nie kupują cielaki.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego w jaki sposób chcesz prowadzić gospodarstwo(intensywny opas, ekologia, posredni) I czy masz dostęp do dobrych cielaków. Ja np miałem mamki ale zrezygnowałem, teraz kupuję cielaki ale mam problem żeby kupić coś dobrego w okolicy. Wszystko ma plusy i niestety minusy.

Opublikowano
5 minut temu, PawelKtm525 napisał:

Mamki opłacają się tylko wtedy jak masz pastwiska i będą chodziły od kwietnia mają do zimy po łące bo w oborze to one ci zjedzą tego ciekala jak będziesz przy tym chodził

Dzięki za rade 

Opublikowano
45 minut temu, KrystianKuliski napisał:

tak no na pasze wystarczy bydło zamierzam trzymać w oborze a nie na pastwisku rozważam nad wzięciem bydła na kontrakt bo chyba to najlepiej wychodzi tak mi się przynajmniej wydaje ale zauważyłam że więksi hodowcy bydła mają swoje mamki a nie kupują cielaki 

Z tymi kontraktami to bym nie ryzykowal. Bo już różne akcje były . 

22 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Wszystko zależy od tego w jaki sposób chcesz prowadzić gospodarstwo(intensywny opas, ekologia, posredni) I czy masz dostęp do dobrych cielaków. Ja np miałem mamki ale zrezygnowałem, teraz kupuję cielaki ale mam problem żeby kupić coś dobrego w okolicy. Wszystko ma plusy i niestety minusy.

Czemu zrezygnowałes z mamek ? Brak pastwisk ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Bartek933 napisał:

W kontrakt lepiej się nie pchać, zdajesz sobie sprawę ile zje 200szt opasów?

Za bardzo nie dlatego zamierzam najpierw 100szt wziąć na kontrakt 12 zł za kg potem sprzedaje za 9 zł za kg limousine opłacalne to ? takie odchowane już oczywiście bd brał 

Opublikowano
7 minut temu, Bartek933 napisał:

Ile masz lat?

A ty ile razy jeszcze będziesz zmieniał awatar ?, i po co się udzielasz w temacie jak masz tylko jedną krowę .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Bartek933 napisał:

Proszę odpowiedz, a napisz jakie masz jeszcze uprawy,klase ziemi, i w jakim systemie ma być obora ściółka czy bez

ściółka wolnostanowiskowa klasy ziemi w większości słabe a uprawy to kukurydza zboże trawa głownie mnie interesuje czy to opłacalna hodowla  a do pytania ile mam lat w sumienie to ma znaczenie mam 16 a pytanie kieruję dlatego że głownie ja bd zarządzał stadem z rodzicami a pytanie zadałem bo moi rodzice też nie mają pewności ile to bydło zje i czy jest to opłacalne. 

Opublikowano
Przed chwilą, Bartek933 napisał:

Kup słomę, kup paszę i niewiele zostanie

słomę mam swoją paszę też typu sianokiszonka kukurydza śruta ogólnie słyszałem że zarobki z opasa na czysto to około 1k  więc nie jest tak złe ani dobrze 

Opublikowano

Zrezygnowałem z mamek bo przy domu mam mało pastwiska i miałem problemy ze zdrowotnoscią stada, zwłaszcza z porodami. Jak krowa nie chodzi po pastwisku od wczesnej wiosny do późnej jesieni to będąc w doborze opierdzieli tyle żarcia że jej utrzymanie jest nieekonomiczne.

Opublikowano
2 minuty temu, KrystianKuliski napisał:

słomę mam swoją paszę też typu sianokiszonka kukurydza śruta ogólnie słyszałem że zarobki z opasa na czysto to około 1k  więc nie jest tak złe ani dobrze 

Ile na obecną chwile masz nadmiaru słomy?

Opublikowano
2 minuty temu, KrystianKuliski napisał:

Powiem Ci tak . Nie słuchaj tych co Ci doradzają że się nic nie opłaca to po pierwsze . Ważne żeby wszystko robić z głową . Jak masz wszystko swoje . Sianokiszonka , kuku i sruta wlasna to spokojnie możesz hodować. Tylko może nie 200 odrazu a na początek że 150 sztuk i bys zobaczył jak to wychodzi . O odsadkach to sam bym chętnie się dowiedział czy to się opłaca kupować takie po 250-300 kg na opas .