Skocz do zawartości

Masowe padnięcia krów-choroba czy zatrucie ?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@slawek74

Dziadek najwięcej chyba miał 10 krów bo tyle stanowisk było, ale z tego co ja pamiętam doiło się 6 - 8 szt. Tylko mówię o produkcji ilości obornika kiedyś a dzisiaj od jednej krowy a nie ogólne ilości jaką miał dziadek a jaką ma współczesny rolnik.

A myślę że dziadek miał więcej obornika od jednej korowy w przeliczeniu na jeden dzień w którym przebywała krowa w oborze (zima) bo kiedyś ludzie ściellli jak wściekłe. Pamiętam że w oborze w słomie to można było się tarzać jak w stodole w sianie, Nie ubrudziłeś się niczym tyle było nawalone słomy.

 

A teraz to chyba już mało kto utrzymuje na głębokiej ściółce?

 

@PRIMO i to jest kolejny powód dla którego nie powinno się wozić świeżego obornika. Bo tracimy azot, a największe straty są gdy spada z adaptera na ziemię a nie gdy już leży na polu. Na oborniku się nie znam ale z chemii rol c nie co wiem.

A jeśli pijesz do mnie że nie przyorałem od razu, to tylko przytaczasz kolejny powód dla którego nie powinno się wozić dużych ilości świeżego obornika tylko lepiej połowę mniej już przekompostowanego. Bo dzisiaj są duże gospodarstwa i jest dużo tego obornika i mało kto jest w stanie rozwieźć i przyorać w 24 ha 1000 ton towaru. I mało kto tak robi że rozrzutnik a obok chodzi ciągnik z pługiem.

 

Dlaczego mam nie porównywać hodowli dzisiejszej? Dziadek miał 6 ha i 8 krów trzydziestkę widły i wóz. Ty dzisiaj masz 50 ha 50 krów i kilkanaście sprzętów ciągniki, ładowacze rozrzutniki.

Po prostu skala jest większa ale jest i lżej.

Opublikowano (edytowane)

@krzysieek Sporo ludzi twierdzi, że zakwasza.

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

 

 

 

@PRIMO i to jest kolejny powód dla którego nie powinno się wozić świeżego obornika. Bo tracimy azot, a największe straty są gdy spada z adaptera na ziemię a nie gdy już leży na polu. Na oborniku się nie znam ale z chemii rol c nie co wiem.

A jeśli pijesz do mnie że nie przyorałem od razu, to tylko przytaczasz kolejny powód dla którego nie powinno się wozić dużych ilości świeżego obornika tylko lepiej połowę mniej już przekompostowanego. Bo dzisiaj są duże gospodarstwa i jest dużo tego obornika i mało kto jest w stanie rozwieźć i przyorać w 24 ha 1000 ton towaru. I mało kto tak robi że rozrzutnik a obok chodzi ciągnik z pługiem.

 

 

Zasada jest taka że max do dwóch dni może leżeć i orka. 

Nie świeży jak za czasów dziadka prosto z pod krowy z obory tylko z płyty obornikowej. 

I nie pije do ciebie.

Opublikowano

Dzidek najpierw wywalał za oborę, później po za zimą wywoził na pole na pryzmę na. Wszytko ręcznie, więc trochę go natlenił, a jak wypchniesz turem na płytę na wysoką kupę to tlenu tam nie ma a on jest kluczowy w procesie kompostowania.

Opublikowano

Jak już ktoś chciałby bawić się w kompostowanie obornika, to jest takie żyjątko które ten proces skróci a zowie się dżdżownica kalifornijska.

I jeszcze wędkarzom można sprzedać😀

Opublikowano

Właśnie dlatego mówiłem że płytę pod obornik powinno się robić z dziurami i ebać przepisy UE ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jak już ktoś chciałby bawić się w kompostowanie obornika, to jest takie żyjątko które ten proces skróci a zowie się dżdżownica kalifornijska.

I jeszcze wędkarzom można sprzedać😀

Ciężko ją zastosować na większą skalę. Bardziej sprawdza się w ogrodnictwie niż w rolnictwie. 

1 godzinę temu, Elektryk napisał:

Nie pojabały się wam tematy?

Bo to multitemat jest. Zresztą dużo ludzi to śledzi ten temat i czka na nowe rewelacje, to w międzyczasie..... 

Opublikowano

@damianzbr kiedyś krowy były mniejsze ... a ty jak w kawale taki mały pies a kupa jak on , a wilki pies to tylko "kupka" 🤣

 

Na głębokiej ściółce rzeczywiście jest więcej towaru nie dlatego że więcej słomy , ale dlatego że więcej słomy 😂 idzie z tego powodu że nie tylko łajno w słomie jest ale też gnojówka i musi wsiąknąć w słomę 😉. Na płytkiej ściółce  słoma "wciąga " tylko łajniaki , a gnojówka odpływa 😉.

 

Co do obornika na płycie też przefermentuje ale trzeba czasu , ja tam wożę tylko na jesieni , świeży miesięczny gnój to łajno ze słomą , nawet dwu albo i trzy miesięczny to nie obornik jeszcze . 

 

Dobrze kombinujesz z tym kompostem , jak na polu pryzmuję to się kupka zmniejsza , A najsłabszy obornik to z głębokiej ściółki z racji ilości słomy słabo się przerabia trzeba by kompostować może .

 

 

Opublikowano

Co z przepisami? Mogę sobie kompostować obornik na środku pola przez 3 lata? Bez żadnej płyty betonowej normalnie na glebie?

Opublikowano

A u mie na mapach sami sobie zaznaczyli wymierzyli i niezapłacili za ta powierzchnie . skubance na mapach do dopłat było widać na łakach gdzie leżą kupy gnoju i odjeli odpowiednią powierzchnie 

Opublikowano (edytowane)

Czyli trzeba budować kompostownik specjalnie do tego przystosowany. Może to będzie nowy biznes jeśli ludzie będą zobowiązani się rozliczać z każdego kg obornika w związku z ustawa azotanową. Skup obornika i robienie kompostu.

Holenderskie komposty już do nas przyjeżdżają. Ponoć po 180 zł/t chodzi to na zachodzie PL, tylko chyba statkiem, bo ciężarówką za 180 zł/t to raczej nie możliwe aby z NL ktoś się wyrwał.

 

A macie już jakieś programy do wprowadzania danych które same obliczają dawkę N która już trafiła na daną działkę?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

może ten z holandi obornik taki tani bo właśnie przekroczyli norme i muszą się pozbyć z kraju 

 

Właśnie się ostatnio zastanawiałem jak to jest z kompostem , obornik można pryzmować max 6 m-cy , a jakbym zrobił z obornika kompost to co ????

Nie szukałem ale nie ma chyba wytycznych dla kompostu ?? Bo przecież nie jest to obornik . 

 

A byłem na szkoleniu nie dawno to pomiotu nie można składować na gruncie ale ale  pomiot to są SAME ODCHODY ptaków czyli jak srają bez ściółki nieśne ptaki , a takie ich odchody na ściółce że np ścieli sie słomą nie są pomiotem 

Opublikowano
10 godzin temu, PRIMO napisał:

Zasada jest taka że max do dwóch dni może leżeć i orka. 

Nie świeży jak za czasów dziadka prosto z pod krowy z obory tylko z płyty obornikowej. 

I nie pije do ciebie.

Z ustawy wynika, że max 24h, jak nie przeorzesz MANDAT ;) 

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

A u mie na mapach sami sobie zaznaczyli wymierzyli i niezapłacili za ta powierzchnie . skubance na mapach do dopłat było widać na łakach gdzie leżą kupy gnoju i odjeli odpowiednią powierzchnie 

na drugi raz trzymaj pod ścianą drzew jak masz gdzie,wtedy nie widac w cieniu

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez dziku
      Jakie są ceny bydła w waszych rejonach?
       
      Dyskusja o najbardziej aktualnych cenach bydła przeniesiona tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72443-ceny-bydla-rzeznego-2014//page__view__getlastpost
       
      Wątek o cenach w 2013 i dyskusja z tym związana dostępna tu: http://www.agrofoto....-rzeznego-2013/
       
       
       
       
      Witam. Mam do sprzedania 3 byki i juz po nie przyjechali i oferowali mi 4,60zł za kg. ale mówili zebym sie wstrzymał jeszcze tydzien bo prawdopodobnie troche cena podskoczy. To nie szprzedałem ich i czekam. A u Was jaka jest cena ??. I piszcie o jakim regionie piszecie. Pozdrawiam.
    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez xabi32
      Mam do was pytanie interesuje mnie budowa obory uwiezowejna 50szt dojnych krów.Interesuje mnie koszt budowy tego budynku od a do z.Jesli macie jakies plany tego budynku to wklejcie to tutaj.W oborze nie bedzie zgarnicza tylko bede usówał turem obornik.Podpowiedzie co było by najlepszym rozwiazaniem.
       
       
      z gory dziki
    • Przez wielkopolska02
      Hej chciałbym hodować krowy rasy SM, LS. Będą one cały rok na pastwisku. Ale nie wiem ile moge mieć ich na 1 hektarze? Będą one dokarmiane całorocznie (paszą,sianem,kiszonką).
    • Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v