Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

to musi się trafić upierdliwy wet że od wszystkich chce pobierać ... większość bierze od mniejszych albo od wiązanych jak jakieś są .... kto tam bedzie ganiał i szarpał się z rogaczami powyżej 500kg ...

Jeżeli chodzi o świnie to próba odbywa się na iluś tam sztukach w zależności od ilości w gospodarstwie. Jeżeli chodzi o bydło, do tej pory u mnie były badane wszystkie sztuki, oprócz tych najmłodszych.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, debrzyna napisał:

 

@debrzyna

Kolego kupiłem stadko 7 krów hereford wysokocielnych czystych z kartami od rolnika który zamykał hodowle.. Czy to prawda, że dla mamek HH zimą wystarczy tylko i wyłącznie słoma i siano? Nie schudną za bardzo? 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
tomaszmab napisał:

Kolego kupiłem stadko 7 krów hereford wysokocielnych czystych z kartami od rolnika który zamykał hodowle.. Czy to prawda, że dla mamek HH zimą wystarczy tylko i wyłącznie słoma i siano? Nie schudną za bardzo?

to może ja odpowiem. znajdź na Facebooku konto 'ranczo laszki'. jest to konto Emilki z programu rolnicy.podlasie i ona pokazuje czym karmi herefordy.

Opublikowano

Po 10 z wbca powinieneś dostać handlarz pewnie 1000 za całość zaproponuje

Opublikowano

Tylko cholera wie czy go w kontener nie wrzucą jak oddam na wbc. Będę dzwonił do handlarza co za takie cudo zaproponuje. Ze dla siebie zabić to odpada u mnie rodzina nie mięsożerna a ja sam go nie zjem... 

 

Opublikowano

1000 wydaje sie troszke za mało nie uważasz? Ma dokładnie 420 kg właśnie go zważyłem wybije się na pewno ponad 50 % bo jak mówię parę dni nie je. Więc powinien dać minimum te 220-240 kg mięsa liczac P klase po 10 zł mamy 2400 zł więc jak ma sie ten tysiąc do tego?  

Opublikowano

Nie myślę, że mięso z tej sztuki będzie po 10 zł. Ale mogę się mylić. Nie wiem też tego ile % mięsa będzie. I dlatego mówię, że od kogoś kto przyjedzie do Ciebie po tego byka możesz więcej nie dostać. Ja nie mówię, że on jest tyle tyle wart. Tylko o tym jakie są realne ceny. Szkoda, że nie masz pewnego miejsca gdzie możesz go oddać na WBC. 

Opublikowano

Mi za takiego słabego kulawego przed świętami 560 brutto 3200 do łapy starczyło i na marzę pośrednika😉

Opublikowano
31 minut temu, Karollorak93 napisał:

1000 wydaje sie troszke za mało nie uważasz? Ma dokładnie 420 kg właśnie go zważyłem wybije się na pewno ponad 50 % bo jak mówię parę dni nie je. Więc powinien dać minimum te 220-240 kg mięsa liczac P klase po 10 zł mamy 2400 zł więc jak ma sie ten tysiąc do tego?  

Wybrałeś bardzo optymistyczny wariant 

Opublikowano

Jedynie małe ubojnie ale tam nigdy dużych byków nie oddaje słabo płacą lepiej mi się opłaci handlarzowi. Dzwoniłem do jednej ubojni to nawet słuchać nie chcieli o takiej sztuce, widać blady strach jeszcze po aferze... Ma jutro zajrzeć pośrednik zobaczymy jak będzie gadał 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz2347
      Czy wie ktoś gdzie na necie można znaleźć arkusze z tej olimpiady z odpowiedziami????
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez KarolinaNowicka
      Centralne Targi Rolnicze 2017 + IV Forum Sektora Wołowiny
      Kto się wybiera??? 

      Podobno są dofinansowania do autokarów, ktoś coś wie?
      Pozdrawiam!
    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez ciszu
      Witam serdecznie,
       
      Zwracam się do Was z prośbą, ze względu na wysoką rozbieżność i dezinformacje co do śladu wodnego dla wyprodukowania kg mięsa wołowego. 
      Proszę Was o potwierdzenie  czy prawdą jest, aby wytworzyć kg wołowiny należy zużyć w całym procesie produkcyjnym aż 21 829 razem (szara, niebieska, zielona)?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v