Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.01.2020 o 21:09, Ursus932 napisał:

potrzebuje pomocy ,ponad tydzień temu wdeło mi byczka około 180 kg ,domowymi sposobami udało się i go puściło Ale od tego czasu jest taki osowiały ,trochę wody wypije i siana dziabnie ,a kupy robi takie suche kulki jak koń. Co by mu podać żeby przeczyściło go??

Mentos i Coca cola  😂

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

@Morion a jakie miał objawy przy przemieszczeniu trawieńca??

Dokładnie takie jak opisałeś- kupy dość suche i bardzo ciemne do tego brak apetytu, a wodę tylko cmokał, ale to wcale nie musi oznaczać że dolega mu to samo. Daj mu ciepłej wody tzn letniej i zobacz czy w ogóle będzie chciał pić. Możliwe że ma zapchane po prostu jelita, a żołądek nie trawi. Może go wypuść i zobacz czy będzie miał jakąś chęć do biegania, bo jeśli nie to jest z nim naprawdę kiepsko. A po za tym jak się trochę przeleci to i jelita powinny zacząć lepiej pracować. 

Mój ponad 500 kg miał jak to się stało. Dostał wówczas sporo zastrzyków w tym jakieś rozkurczowe, ale bez karencji co by w razie czego... wiadomo. A wieczorem go wypuściłem tak jak poradził @Primula94 dwa razy lekko podskoczył raz upadł trochę pochodził i go wegnałem. Po czym przez całą noc stał i dosłownie z niego kapało. był cały mokry, aż od grzbietu po sam ogon. Nie wiem czy to od leków czy po tym spacerze, ale dziękować Bogu jakoś mu przeszło. Oczywiście dużo spadł z wagi, ale przeżył.

Opublikowano
8 minut temu, michalcium napisał:

@tomaszmab mówisz że lubisz w ten sposób sobie jelitka potargać?🙄

Taki zart .. moze trochę nieodpowiedni ale to akurat mi na myśl przyszło . Bo tyle są warte opasy .. ;)

22 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ursus 932  bez urazy .. Po za tym to ja swojej jalowce kilkutygodniowej jak miała wzdęcia to dałem wódki .. przeszło jej ale potem jadła co kot napłakał .. I mam ją do dziś , kończy zaraz dwa lata a waży tylko 320 kg .. chodzi w stadzie z mamkami z bykiem i nie ma ruji.. mam nadzieję że jak większą wagę osiągnie to się da zacielic i sprzedać za jakieś grosze.. jak nie to pójdzie za pół darmo .. taki los .. dlatego tak żartuje z tym mentosem . 

Opublikowano

spoko

Morion napisał:

9 minut temu, Ursus932 napisał:

@Morion a jakie miał objawy przy przemieszczeniu trawieńca??

Dokładnie takie jak opisałeś- kupy dość suche i bardzo ciemne do tego brak apetytu, a wodę tylko cmokał, ale to wcale nie musi oznaczać że dolega mu to samo. Daj mu ciepłej wody tzn letniej i zobacz czy w ogóle będzie chciał pić. Możliwe że ma zapchane po prostu jelita, a żołądek nie trawi. Może go wypuść i zobacz czy będzie miał jakąś chęć do biegania, bo jeśli nie to jest z nim naprawdę kiepsko. A po za tym jak się trochę przeleci to i jelita powinny zacząć lepiej pracować. 

Mój ponad 500 kg miał jak to się stało. Dostał wówczas sporo zastrzyków w tym jakieś rozkurczowe, ale bez karencji co by w razie czego... wiadomo. A wieczorem go wypuściłem tak jak poradził @Primula94 dwa razy lekko podskoczył raz upadł trochę pochodził i go wegnałem. Po czym przez całą noc stał i dosłownie z niego kapało. był cały mokry, aż od grzbietu po sam ogon. Nie wiem czy to od leków czy po tym spacerze, ale dziękować Bogu jakoś mu przeszło. Oczywiście dużo spadł z wagi, ale przeżył.

mój już ciut lepiej ,wode to daje mu letnią i troche pije ,siano też zaczna skubać . może jeszcze próbować żeby pobiegał

narazie czekam co będzie

Opublikowano
Dnia 5.01.2020 o 21:09, Ursus932 napisał:

wdeło mi byczka około 180 kg ,domowymi sposobami udało się i go puściło

W jakim on jest wieku i jakim sposobem go leczyłeś? Miał bóle kolkowe podczas wzdęcia?

Jeżeli wzdęcie było spowodowane niestrawnością to drożdże i heparenol (lub sok z karczocha) powinien pomóc mu dojść do siebie.

Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał:

Wrócę do jednego tematu. @soltys48 ile tygodni odpajasz jednego cielaka przy krowie ? Trafiają się zapalenia wymienia, czy doisz krowę po cielaku ?

Mi się wycielila krowa wysokomleczna RW w drugiej laktacji i tylko cielak ja ssał i ssie.. Na początku miała wymie do ziemi.. Dostawała tylko siano kiszonkę.. Po kilku dniach krowa sama dostosuję produkcję mleka pod cielaka. Żadnego zapalenia nie było. Cielak krowę zsie już wszystkie strzyki.. Też się bałem że zapalenie będzie. Najlepiej to dawać sama słomę na początku to wtedy nie będzie dużej produkcji mleka. Ja dawalem siano kiszonkę bo trochę ja przypaslem i bałem się że ketoze złapie na samej slomie

5 minut temu, dsbh napisał:

Wrócę do jednego tematu. @soltys48 ile tygodni odpajasz jednego cielaka przy krowie ? Trafiają się zapalenia wymienia, czy doisz krowę po cielaku ?

Mi się wycielila krowa wysokomleczna RW w drugiej laktacji i tylko cielak ja ssał i ssie.. Na początku miała wymie do ziemi.. Dostawała tylko siano kiszonkę.. Po kilku dniach krowa sama dostosuję produkcję mleka pod cielaka. Żadnego zapalenia nie było. Cielak krowę zsie już wszystkie strzyki.. Też się bałem że zapalenie będzie. Najlepiej to dawać sama słomę na początku to wtedy nie będzie dużej produkcji mleka. Ja dawalem siano kiszonkę bo trochę ja przypaslem i bałem się że ketoze złapie na samej slomie

Opublikowano

Mam cielną jałówkę i były dwie opcje sprzedać lub wycielić. Sprzedać zawsze zdążę, także najpierw ją wycielę, potem się zobaczy, tylko nie uśmiecha mi się jej doić. Dlatego jak będzie spokojna spróbuję z opcją dostawienia obcego cielaka, po odpojeniu własnego. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie, to pójdzie na mięso.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, dsbh napisał:

Mam cielną jałówkę i były dwie opcje sprzedać lub wycielić. Sprzedać zawsze zdążę, także najpierw ją wycielę, potem się zobaczy, tylko nie uśmiecha mi się jej doić. Dlatego jak będzie spokojna spróbuję z opcją dostawienia obcego cielaka, po odpojeniu własnego. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie, to pójdzie na mięso.

Ja mam taką rodzynke że mogę jej codziennie innego cielaka podstawiac. Próbowałem to z innymi to brały na rogi cielaki. W końcu jedna uwiazalem to cielak ja ssal na siłę ale często go kopala. Także to ciężki temat. Dużo zależy od sztuki. Kiedyś gdzieś czytałem że najlepiej kupić cielaka odrazu w dzień ocielenia i lozyskiem wysmarować to niby akceptują. Sam nie sprawdzalem

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Ja piernicze!!! Jaka tu ostra dyskusja się toczy, ile zwrotów akcji, ciekawych tematów... Forumowicz forumowicza przegania, żeby miejsce było. 

Mam propozycję dla wszystkich hodowców. Skoro rozwalono temat cen bydła i jest tam zakaz wszelkiej dyskusji przenieśmy się wszyscy tu i rozmawiamy o wszystkim, o niczym i o cenach bydła również... A główny wątek niech powoli pocichutku umiera dzieląc los starej panny która by za młodu dała ale się wstydziła... 

PAnowie do dyskusji przystąp odbiór...!!! 😎😎😎

Dnia 14.02.2020 o 12:36, tomaszmab napisał:

Ja mam taką rodzynke że mogę jej codziennie innego cielaka podstawiac. Próbowałem to z innymi to brały na rogi cielaki. W końcu jedna uwiazalem to cielak ja ssal na siłę ale często go kopala. Także to ciężki temat. Dużo zależy od sztuki. Kiedyś gdzieś czytałem że najlepiej kupić cielaka odrazu w dzień ocielenia i lozyskiem wysmarować to niby akceptują. Sam nie sprawdzalem

Dnia 14.02.2020 o 11:52, JarekBazydlo napisał:

Najlepiej jak zaraz po wycieleniu dasz drugiego cielaka bo po kilku dniach juz moze byc mały problem ale to tez zalezy od krowy...

Dnia 14.02.2020 o 11:44, dsbh napisał:

Dnia 14.02.2020 o 11:32, tomaszmab napisał:

Dnia 7.01.2020 o 10:28, hobbysta82 napisał:

W jakim on jest wieku i jakim sposobem go leczyłeś? Miał bóle kolkowe podczas wzdęcia?

Jeżeli wzdęcie było spowodowane niestrawnością to drożdże i heparenol (lub sok z karczocha) powinien pomóc mu dojść do siebie.

Dnia 7.01.2020 o 09:16, Ursus932 napisał:

spoko

mój już ciut lepiej ,wode to daje mu letnią i troche pije ,siano też zaczna skubać . może jeszcze próbować żeby pobiegał

narazie czekam co będzie

Dnia 5.01.2020 o 21:11, soltys48 napisał:

lewatywe z oleju, nie zaszkodzi

Dnia 7.01.2020 o 08:50, michalcium napisał:

@tomaszmab mówisz że lubisz w ten sposób sobie jelitka potargać?🙄

Dnia 6.01.2020 o 08:21, Morion napisał:

@Ursus932 a po tym fakcie weterynarz był? Możliwe że przemieścił mu się trawieniec tak jak to było u mnie przed świętami. Najpierw wzdęcie, a po jakimś czasie gdy przestał jeść okazało się że to właśnie trawieniec. Więc lepiej wezwij fachowca.

Dnia 6.01.2020 o 06:58, nikolas29 napisał:

To najlepsza z przeczytanych rada. Można dodać fusy z kawy jeszcze..A jak go mocno wzięło to już taki będzie a jeśli po łożylo go to kaplica. Musi stać przy wzdęciu.moglo coś nadpeęknąč

Dnia 5.01.2020 o 22:47, krzysztof1987 napisał:

to może wina  lub piwa daj to jak by wylądował w gulaszu to będzie od razu wołowina duszona w winie lub piwie 😁

Dnia 5.01.2020 o 22:37, bobienko napisał:

Zbadaj temperaturę bo może to być osłabienie,wódka nie zaszkodzi napewno,przynajmniej karencji nie ma jak będziesz musiał go na gulasz przeznaczyć.

Dnia 5.01.2020 o 22:26, Rolnik7343 napisał:

Ja wódkę to trzeba litra kupisz na dwór głowy, co by krowa sama nie musiała pić 

Dnia 5.01.2020 o 22:22, krzysztof1987 napisał:

mielony len ma w sobie olej 

Dnia 5.01.2020 o 22:18, Morion napisał:

Nadmierna ilość może doprowadzić do ponownego zgazowania żołądka czyli wzdęcia. Najlepiej zastosować wódkę lub olej.

Dnia 5.01.2020 o 21:46, cinek1808 napisał:

Niektórzy piją z lustem a teraz można pić z cielakiem. Kupić dwie flaszki ,jednemu i drugiemu wyjdzie na zdrowie. 

Dnia 5.01.2020 o 21:32, Kallina86 napisał:

Ja nie będę Ci tłumaczyła, bo ja się na tym nie znam. Napisałam tyle ile wiem od weterynarza. Być może wprowadził mnie w błąd. I zapewne Ty wiesz lepiej.

Dnia 5.01.2020 o 21:31, artek27 napisał:

Ja wole wodke sam wypic a drozdze dac cielakowi😂

• Like 1
Opublikowano

Można tu pisać. Ale na litość trochę kultury. Po co komu te wyzwiska sprzeczki. 

Co do nawozów to jeszcze czekam. Pszenica na jednym polu już by potrzebowała jeść. Ale zbyt mokro aby wjechać. 

Opublikowano

U mnie pszenżyto dość głodne ale tez jeszcze trochę poczekam chyba. Boje się ze dostanie azotu, ruszy z wegetacją na dobre i przyjdzie mróz. A jak z odstępem miedzy kizerytem a azotem wymagany w ogóle jest jakiś? Coś tam chodzi chyba o siarkę i azot ale pewny nie jestem... 

Opublikowano
45 minut temu, Berthold napisał:

Superancko... Ktoś jeszcze się zgłasza??? Apropos sialiscie już nawozy??? 

Czekam jeszcze z nawozem',tylko kizeryt na pszenice 

@HF86 tu się pisze o pierdołach 

Opublikowano
31 minut temu, Bartek933 napisał:

debatujcie o hodowli sytuacji rynkowej i innych. Byle bez kłótni, wyzwisk

Myślę ze nie w każdy  piątek wieczorem da rade tak elegantko popisać Mnie puki co  pisanie przeszło ☹️

Opublikowano

Ta rozwiezione dochody z bydła wzdłuż i w poprzek.sieje ktoś superfosfat prosty z solą czy tylko ja wrucilem do starych metod nawozenia

Opublikowano

Czasami sieje ,w tamtym roku nawet pod kukurydze takie nawozy siałem

@debrzyna czemu przeszło Ci pisanie😕