Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, debrzyna napisał:

Plus vat ? Ja sprzedałem tez 6 po 10 brutto A za jałówki ok 270kg nie ma chętnych po 2500 i chyba zostaną u mnie 

Tak. Na zachodzie jest sporo limuzena co siedzi cały rok na łakach i ludzie sprzedaja odsady. W tym roku na niektórych terenach zamiast 2-3 pokosów siana był jeden i to słaby, więc ludzie za pól darmo sprzedawali bo zimą nie byłoby czym tego karmić. A handlarze od razu zwietrzyli interes. jak odsad od handlarza jest po 9-10 zł brutto z dowozem na podwórko to po ile musieli go kupic od rolnika?

Opublikowano

Tak, czekam na panią z weterynarii, żeby mi dokładnie wyjaśniła co zrobić w pomieszczeniu, żeby mi to odebrała. Jest rzeźnia co mi to ubije i ludzie też są zainteresowani miesem pod warunkiem, że będzie dobre i w dobrej cenie. Żeby rozmawiać z jakąś restauracją trzeba mieć minimum 1-2 sztuki na miesiąc bo inaczej nie są zainteresowani współpracą. Najwazniejsza decyzja inspekcji a u nas są takie braki kadrowe, że ciągle nie mają czasu żeby na rozmowie się pojawić.

Opublikowano

Mam w domu piwnicę z doprowadzoną ciepłą wodą i kanalizą. tam chce zrobić pomieszczenie z osobnym wejściem z zewnatrz, żeby pełniło funkcje przy okazji sklepu.

Opublikowano

Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce, bo nie każda rzeźnia potrafi wyciąć konkretne steki a przy herefordzie to stekowe mieso jest najważniejsze. Znajomy sprzedawał mieso wołowe to robił takie "paczki" po 10kg i dawał tam po kawałku każdego elementu wtedy wszystko mu robiła rzexnia od tylko rozwoził, ale nie wiem czy miejscowym nie lepiej sprzedawać mniejsze porcje.

Opublikowano

Polsat nowy program wymyślił po 22-ej. Chłopaki tam takie przypakowane i taka myśl mi naszła oglądając urywek ,jakby dać im widły i do gnoju zagnać ,sprawdziliby się ? :)

Opublikowano

wyrósł mi dość spory owies z łubinem słodkim ,zapowiadają pogode na weekend i tak se myśle czy jak bym w sobote skosił a w poniedziałek zwinął i owinął to coś by wyszło  z tego, nigdy z owsa kiszonki nierobiłem , czytałem gdzies, że myszy się w baloty wpierdalają i od spodu dziurawią folie? prawda to

Opublikowano

Ja robiłem , kiszonka jest ok , tylko z myszami problem jak poczują ziarno'to idą jak w ser , dlatego teraz staram się stawiać u góry na belach z trawy

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

wyrósł mi dość spory owies z łubinem słodkim ,zapowiadają pogode na weekend i tak se myśle czy jak bym w sobote skosił a w poniedziałek zwinął i owinął to coś by wyszło  z tego, nigdy z owsa kiszonki nierobiłem , czytałem gdzies, że myszy się w baloty wpierdalają i od spodu dziurawią folie? prawda to

Nieprawda to , zrobiłem w tym roku jakies 70 bel kiszonki z owsa i już skramilem około 40 i żadna nie była dziurawa , część była skoszona jak dopiero wiecha wyszła i nie bylo mleka w ziarnie a część już w fazie mlecznej .. Myślę że jak skosisz w tej fazie to nie będziesz mieć problemu . Wydaje mi się że jak później się kosi to jest problem z myszami jak już ziarno jest zawiązane ..

Opublikowano

Ale zimą będzie problem , latem to myszy żarcia mają pełno 

Może moje było późnej koszone niż faza mleczna to fakt 😏 Ale jak jest plaga to k**wy nawet za kończyne się biorą

Opublikowano

ja planuje skosić gorczyce ze zbożem z poplonu na kiszonkę mogę to ruszyc 15... niby zapowiadają ciepło ale niema pewności ze da rade to tak uschnąć żeby w belki owinąć i zakisić a może by to skosić orkanem na przyczepy i w pryzmę walnąć... doradźcie coś bo zależy mi żeby to wyszło. w tym roku każda beka potrzebna 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Ale zimą będzie problem , latem to myszy żarcia mają pełno 

Może moje było późnej koszone niż faza mleczna to fakt 😏 Ale jak jest plaga to k**wy nawet za kończyne się biorą

Potwierdzam. Dwa lata temu miałem kilka beli owsa i faktycznie od spodu podziurawione w zimę były.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, debrzyna napisał:

Czy u Was w okolicznych sklepach nie ma środków na myszy czy kasy na nie żal, co to znaczy że myszy biegają po pryzmie Mamy XXI wiek

A w jaki sposób aplikować , w te pudełka deratyzacyjne?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, Elvis1090 napisał:

ja planuje skosić gorczyce ze zbożem z poplonu na kiszonkę mogę to ruszyc 15... niby zapowiadają ciepło ale niema pewności ze da rade to tak uschnąć żeby w belki owinąć i zakisić a może by to skosić orkanem na przyczepy i w pryzmę walnąć... doradźcie coś bo zależy mi żeby to wyszło. w tym roku każda beka potrzebna 

w zeszłym roku żyto było zbierane prawie w połowie listopada, w tym roku bedzie podobnie

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

A w jaki sposób aplikować , w te pudełka deratyzacyjne?

Takie pudełka to sam sobie zrobisz jak nie chcesz kupnych Wystarczy żeby mysz i szczur wszedł kot niekoniecznie 

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik7343 napisał:

w zeszłym roku żyto było zbierane prawie w połowie listopada, w tym roku bedzie podobnie

długo czekałeś aż trochę podeschnie czy całkiem na zielono owijałeś??

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

leżało chyba 3 dni, jakoś mocno mokra kiszonka nie była, rok wcześniej była dużo mokrzejsza bo aż woda sie lała jak rozcinałem folie

od wtorku ma byc po 17 stopni i słonecznie wiec polezy 4 dni i powninno wystarczyc... no chyba ze wczesniej bedzie dobra