Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się że kolegi od qq nie lubicie dlatego że nie ma typowej mentalności rolnika.  Przypomina mi się scena z Konopielki jak Kaziuk naraził się chłopom bo zaczął rezać żytko kosą. A jak wiadomo żytko można tylko sierpem rezać tak jak to robił dziad i pradzaid... Albo tak jak ktoś wspomniał wcześniej że bez ciężkiej pracy nie ma kołaczy. Co już jest ewidentną bzdurą w czasach których żyjemy. Skoro ktoś ma 20 ha łąk to wiadomo że się z tego nie utrzyma. Można kupić kilka opasów i iść do pracy albo założyć druga działalność. Wszystkie ograniczenia są  w głowie. I to wam kolega próbuje przekazać...Sprawdźcie sobie kto to jest Nick Vujicic...tyle w temacie 

Sprawdzalem fakture ze stycznia to ma dobry kod. Reszta jest u ksiegowej to nie wiem. 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Taurus83 napisał:

Wydaje mi się że kolegi od qq nie lubicie dlatego że nie ma typowej mentalności rolnika.  Przypomina mi się scena z Konopielki jak Kaziuk naraził się chłopom bo zaczął rezać żytko kosą. A jak wiadomo żytko można tylko sierpem rezać tak jak to robił dziad i pradzaid... Albo tak jak ktoś wspomniał wcześniej że bez ciężkiej pracy nie ma kołaczy. Co już jest ewidentną bzdurą w czasach których żyjemy. Skoro ktoś ma 20 ha łąk to wiadomo że się z tego nie utrzyma. Można kupić kilka opasów i iść do pracy albo założyć druga działalność. Wszystkie ograniczenia są  w głowie. I to wam kolega próbuje przekazać...Sprawdźcie sobie kto to jest Nick Vujicic...tyle w temacie 

Sprawdzalem fakture ze stycznia to ma dobry kod. Reszta jest u ksiegowej to nie wiem. 

Myślę że tu nie o mentalność chodzi tylko sposób w jaki kolega RU68 przekazuje swoje poglądy.

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Taurus83 napisał:

DoTaurus83  nie chciałem już odpowiadać bo pisali żeby nie zajmować ich cennego czasu na  forum bo mają ważniejsze sprawy ok  gdzieś mam ich lubienie bądź nie kretynizm rolnika polega na prostactwie  braku wiedzy i chęci zmian .Panowie producenci uważają że oni są niezbędni na rynku rolnym i chyba nie zdają sobie sprawy że ich rola kończy się w "drzwiach obory " zadowalają się sukcesami które wmawiają sobie aby móc przeżyć kolejny dzień oszczędzają każdą złotówkę bo ciężko się napracują fizycznie ok .ale czy nie można lżej  trwają w swej  prostej wręcz  średniowiecznej mentalności  nie mając ambicji i perspektyw a jedynym nieraz dążeniem jest pokazać sąsiadowi że ma dwa przyciski więcej w ciągniku nie mając pojęcia jak je wykorzystać lub  wydrzeć innemu kilkunastoletnią dzierżawę  a już przestępstwem jest bycie ciut bardziej kreatywnym a jeśli jeszcze dojdzie sukces to tylko zostaje sąd inkwizycyjny  . A najlepsze jest odwołanie do miłości i przywiązaniu do ziemi a za kilka dni  wywleka za łeb kontuzjowane  zwierzę za łeb   bez względu na poczucie człowieczeństwa chyba w imię tej tradycji i miłości do rolnictwa  . Przez swoją  chyba zarozumiałość dymani na każdym kroku czy przy sprzedaży czy zakupie podatni na każdą choćby najdurniejszą  manipulację   zero rozeznania podstaw chemii co jest podstawą w rolnictwie i jak i czy mają mieć lepiej ? jak splajtują albo następca powie zostaw to sobie wtedy z ręką w nocniku konsternacja ale wówczas już za późno na zmiany. I to jest cała filozofia prowadząca przez życie rolnika. Sorry że ci pośrednio  dogryzają  

Opublikowano

Mi to się wydaje że te twoje cielaki (Tak sąsiadów okresliles) się na tobie poznały mleka nie ma komu zdoić to na forum szukasz nastepnych cielakow bo wymie nabrało ale znaczna większość się już na tobie poznała 

Opublikowano
3 minuty temu, michalcium napisał:

Mi to się wydaje że te twoje cielaki (Tak sąsiadów okresliles) się na tobie poznały mleka nie ma komu zdoić to na forum szukasz nastepnych cielakow bo wymie nabrało ale znaczna większość się już na tobie poznała 

Weź widły przykryj się słomą i śpi bo nie było do ciebie  a tekstu dłuższego jak 4 linijki nie pojmujesz więc dobranoc

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Tak zauważyłem najbardziej jara Ciebie wkurwianie innych ciężko pracujących.To Panie mądry na czym by tu zarobić mając 20 hektarów typowch pastwisk? 

Więc po co ciężko pracujesz, a nie można by lekko a efektywnie, a może nie potrafisz i dlatego się wkurwiasz s usprawiedliwiając się zwalasz winę za wkurwianie na RU68?

2 godziny temu, ozzborn napisał:

RU68

bajka nr 1 to wysuszyc 12 ton mokrej kukurydzy przy użyciu 1,5 beli słomy normalnie jaja :D czyli 10 ton suchej kukurydzy za 100zł, 10zl za tone :D wychodzi na to ze wysuszenie 750 ton mokrej (600 ton suchej) kosztuje 6 tys zł :D 600 ton x 700zł = 420 tys a suszenie 6 tys :D

szystkich masz za frajerów ....

Są producenci suszarni którzy deklarują możliwość ograniczenia kosztu do 10zł za obniżenie wilgotności o 15% w jednej tonie ziarna. I są to suszarnie opalane gazem czyli prawie bezobsługowe. RU68 z tego co pisze ma jakąś prawie darmową słomę i piec po modyfikacjach przy którym ,,zamieszkuje,, jesienią. Więc myślę że jak najbardziej nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bo 10zł/t o 15% w zamian za poświęcenie się polegające na 24 godzinnym nadzorowaniu procesu wytwarzania energii to dobry wynik ale nie niemożliwy.

2 godziny temu, RU68 napisał:

jak to w Polsce bywa " ja nie muszę mieć ale tamten niech nie ma "ot wiejska logika

.Nic tak nie wkur..a jak sukces drugiego amen 

W pierwszym zdaniu słowo ,,wiejska,, zastąpił bym ,,Polska logika,,.

A najzabawniejsze jest to że wedle twoich rozmówców sukcesem z drugiego zdania jest możliwość wyjazdu na narty. Opryskiwacza oczywiście nie biorą po uwagę bo uważają że i tak pewnie jest na kredyt. Ale narty to już przegięcie, gdyż żaden szanujący się, a przede wszystkim pracowity rolnik posiadający 20 ha opasów nie może sobie pozwolić na taką ekstrawagancję jaką są narty, które przecież są przeznaczone dla bogaczy z opryskiwaczami w kredycie za 1 mln 🤣

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Myślisz trochę jak coś piszesz? Każdy róbi to'co uważa za słuszne i z czego ma zysk .Może mi odpowiada i cieszy taki zysk jak mam teraz. Pamiętaj że ludzie co mają dużo kasy są NIESZCZĘŚLIWI. Pisałeś wcześniej że rano narty to po popołudniu proponuje jak jeszcze możesz oczywiście zajmij się grzywką swoje Pani😏 A ten temat zostaw 

Co dla ciebie oznacza dużo kasy?

Aha bym zapomniał, po przeanalizowaniu pozostałych twoich wpisów, nasuwa mi się takie pytanie, czy kończyliście tą samą szkołę razem z @michalcium  ??

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
2 minuty temu, RU68 napisał:

Weź widły przykryj się słomą i śpi bo nie było do ciebie  a tekstu dłuższego jak 4 linijki nie pojmujesz więc dobranoc

Wyobraź sobie że mam dom sypialnie łóżko na nim poduszki oraz pościel:) ja Cię w moich postach na forum nie obrażam a ty traktujesz innych jak podludzi a sam postrzegasz siebie jako nadczłowiek 

Opublikowano
8 minut temu, damianzbr napisał:

Więc po co pracujesz ciężko, a nie można by lekko a efektywnie?

Są producenci suszarni którzy deklarują możliwość ograniczenia kosztu do 10zł za obniżenie wilgotności o 15% w jednej tonie ziarna. I są to suszarnie opalane gazem czyli prawie bezobsługowe. RU68 z tego co pisze ma jakąś prawie darmową słomę i piec po modyfikacjach przy którym ,,zamieszkuje,, jesienią. Więc myślę że jak najbardziej nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bo 10zł/t o 15% w zamian za poświęcenie się polegające na 24 godzinnym nadzorowaniu procesu wytwarzania energii to dobry wynik ale nie niemożliwy.

W pierwszym zdaniu słowo ,,wiejska,, zastąpił bym ,,Polska logika,,.

A najzabawniejsze jest to że wedle twoich rozmówców sukcesem z drugiego zdania jest możliwość wyjazdu na narty. Opryskiwacza oczywiście nie biorą po uwagę bo i tak pewnie jest na kredyt. Ale narty to już przegięcie, gdyż żaden szanujący się, a przede wszystkim pracowity rolnik posiadający 20 ha opasów nie może sobie pozwolić na taką ekstrawagancję jaką są narty, które przecież są przeznaczone dla bogaczy z opryskiwaczami w kredycie za 1 mln 🤣

Co dla ciebie oznacza dużo kasy?

Aha bym zapomniał, po przeanalizowaniu pozostałych twoich wpisów, nasuwa mi się takie pytanie, czy kończyliście tą samą szkołę razem z @michalcium  ??

jeszcze ci odpowiem bo bardzo prosisz w tydzień niejednokrotnie zarabiam więcej niż ty w ciągu roku i stąd cię du.a swędzi weź zaaplikuj sobie maść do wymion i śpij 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, gadzet napisał:

Coś się koledzy nie dogadali😂

W przeciwieństwie do was RU68 potrafi czytać ze zrozumieniem, ale nie chcący kliknął cytowanie mojego wpisu zamiast tego na który chciał odpisać. Aż tak trudno się domyślić?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

W pewnym momencie zacząłem Cię nawet rozumieć i dażyć szacunkiem Panie @RU68 ale teraz dochodze do wniosku jak mozna szanowac kogos kto niema szacunku do nikogo. Dziwi mnie tylko że taki wykształcony, oczytany i inteligentny człowiek jak przedstawiasz siebie w swoich postach który odniósł życiowy sukces nie ma w sobie krzty pokory i zrozumienia dla innych skoro sam jak pisałeś też przerabiałeś wiele profesji. Powiedz mi tylko skoro rolników nazywasz kretynami to czy twój ojciec też nim był? 

Edytowane przez gadzet
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, damianzbr napisał:

W przeciwieństwie do was RU68 potrafi czytać ze zrozumieniem, ale nie chcący kliknął cytowanie mojego wpisu zamiast tego na który chciał odpisać. Aż tak trudno się domyślić?

Myślę że emocje biorą górę i powoli przysłaniają zdrowy rozsądek i jasne myślenie.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano (edytowane)

Jedno mnie dziwi ja jak coś mi nie pasuje to w tym nie uczestniczę więc skoro tobie @damianzbr i @RU68 nie odpowiada podejście osób które wypowiadają się tu w tym temacie i oni nie akceptują waszego poglądu to dlaczego tak na siłę prubujecie ich uszczęśliwić? Dajcie sobie na wstrzymanie skoro jesteście tacy inteligentni to powinniście wiedzieć że NIKT nikomu nie narzuci swoich poglądów.

8 minut temu, damianzbr napisał:

ex equo

ex aequo najpierw naucz się pisać a potem błyskaj poligloto.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano

dlaczego ludzie, którzy dużo zarabiają i uważają się za szczęśliwców (tak się określają), którym w życiu się powiodło, muszą spędzać dużo czasu na zapyziałym forum i udowadniać, obcym ludziom, jacy są wspaniali i zasługujący na podziw i uwielbienie? czy ich życie realne nie jest odwrotnością tego co piszą?

• Like 3