Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Oczywiście rozładujesz auto masztem z kołami.  Tylko widły najlepiej 120cm a minimum 100cm. 

Koła w maszcie to dodatkowo jakieś 120 150kg.

Mam  maszt z wózka  z kołami ale bardzo ciężki. Ć 330 podnosi na pusto,  ale już 200kg kładąc nie trzyma kierunku bo przód zrywa.

Szukaj jak najlżejszego czyli jakiegoś panoramicznego i z tzw. wolnym skokiem. Taki się zawsze przyda.

A tak zapytam dlaczego nie będziesz jeżdził wewnątrz budynku?  Przecież każdy najpierw leje chudziaka żeby nie taplać się  w błocie ustawić rusztowanie i przewozić materiały.

Opublikowano

A jak mam wjeżdżać do środka skoro to budynek mieszkalny?? Tam nie będzie drzwi garażowych co najwyżej balkonowe więc traktorem nie wjadę :) Poza tym jak już rozłożę strop (z płyt SMART akurat - ale tutaj przyjedzie mi dostawa z HDSem więc nie będę męczyć traktora:)) to tylko podjazd z zewnątrz wchodzi w grę z towarem pod rusztowanie/ścianę (w zależności)...

Opublikowano

Nie zajarzyłem że to mieszkanie bo jakoś wymiary na garaż mi pasowały.

W takim razie szukaj lekkiego ni

Opublikowano (edytowane)

No to taki duży bliźniak można by powiedzieć. Dodatkowo aby było ciekawiej leci tam linia WN 110kV więc najlepiej jak będzie tam na sprzęcie pracować osoba z uprawnieniami SEP (akurat mam takie) co by ENERGA mi się nie czepiała. Dlatego też wolę robić sam niż jakiego id...ę wpuścić z maszyną...

Jednak po namyśle to przydało by się więcej niż te 3m podnoszenia. Muszę poważnie rozważyć zmianę traktora na 360 co najmniej chyba i wtedy może triplex da radę założyć i spokojnie podnosić na te 5m?

Edytowane przez romanewas
Opublikowano
46 minut temu, romanewas napisał:

Może się zdziwisz ale sam robię. A towar przyjeżdża na zwykłej naczepie bez HDSu akurat...

Ok, u nas wszystko wozi HDS chyba że masz paletę maxa to wtedy busem jedzie. Znam jedną ekipe ktora zaprawę i bloki wozi jumzem. Już jest na kole 18,4R30, rozstawiony na maxa. Na podnośniku maszt od widlaka 2t chyba, podnosi max 3,5 m... Paletę maxa dyga lustro

Pytales o nabieranie ziemi łyżka. T25 nadaje się do brania z kupy, co by jeszcze nie była bardzo zbita. I balast na tył konkret. Bo bez niego nie ujedziesz. Moim zdaniem jeśli już to maszt a nie tur. 

Opublikowano

Nie, tu nie ma żartów z pracą traktorem na tej wysokości.

Chodzi o tripleks 5m

Opublikowano

Sama fizyka się kłania.... Żeby było bezpiecznie.

Zmień firmę dostarczająca materiał. U mnie wszystko Hdsem, w cenie miałem dostawy, bez problemu przywieźli postawili na chudziaku, później na stropie. Wjechał wszędzie bo to był Mercedes z napedami. Nie kombinuje bez sensu. A większe hurtownie maja przeważnie lepszy sprzęt niż mniejsze i niższe ceny... Jak jesteś z łódzkiego to się odezwij.

Opublikowano

No wiem, że fizyka dlatego chcę podnosić może 100KG na tę wysokość jednorazowo. Nie myślę o żadnych 500KG czy takie rzeczy. Dlatego może rzeczywiście 360 z poszerzonymi kołami i TURem z przodu na przeciwwagę i jazda? Razem z masą masztu to tak jak bym podnosił z 200-300KG może a traktor z TURem i takim masztem z tyłu będzie ważyć ponad 3 tony. Zatem dźwignia przewracając traktor jeśli będzie stał równo nie powinno go wywrócić w żadnym wypadku wydaje mi się... Będę to musiał jeszcze bliżej zanalizować. Jestem z Gdyni a np bloczki Solbetu będą jechać spod Bydgoszczy (od producenta) - cała naczepa od razu. Poza tym tutejsze lokalne hurtownie niestety nie mają dobrych cen i często muszę coś ciągnąć z daleka nawet brać transport w doładunku z giełdy transportowej jak to jest kilka palet (albo jedna)...

Opublikowano

Jak ja kupowałem pustaki to u producenta było najdrożej.

Od cennika w hurtowni to i 50 groszy urwiesz. Coraz więcej ludzi kupuje w marketach budowlanych, w promocji może być i 1,5 taniej i klej w gratisie.

Po za tym doliczą Ci kilkadziesiąt złotych za każdą paletę i jesteś kilka stów w plecy, a w hurtowni wezmą kaucję którą zwrócą po oddaniu palet.

Opublikowano

No tak ale najtaniej w hurtowni wychodzi mi koło fabryki SOLBETu właśnie. Tutaj sprzedają się inne pustaki a ja chcę akurat tamte. Niemniej jednak jeśli z przodu zaczepię do TURa łyżkę typu rekin i w nią chwycę jakaś szerszą belkę/rurę konkretną i podniosę na tym trochę przód to by to mogło posłużyć jako całkiem dobry stabilizator przed przewróceniem się? 

Opublikowano

Z turem i masztem z tyłu może go nie położysz do tyłu, ale na bok możesz. Twój wybór.

Zmiana ciągnika i zakup masztu i tura to 25tys dodatkowych kosztów.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie pisałem o położeniu na bok jaki mam pomysł. Jeszcze pomyślę - bo na te 5m to by tylko te płyty warstwowe trzeba wciągać. One są w sumie bardzo lekkie więc może te ostatnie 1,5m da radę jakoś ręcznie to zrobić... No albo jeśli będę miał przygotowane wszystko do montażu to rzeczywiście dostawa autem z HDSem i na dach mi to na szczyty ścian bezpośrednio położą (jeśli HDS tak wysoko w ogóle podniesie?:)

Opublikowano

u mnie HDS-em mi gość silos ustawiał cemenciak silos ma 7,20 wysokości a jeszcze linki

A za postawienie zapłaciłem 100zł-legalnie

to kto by się pierdzielił z czymś innym żeby się bawić

Opublikowano (edytowane)

No to tanio - jednak układanie płyt na dachu to za sam przyjazd 250 + każda kolejna godzina nie wiem nawet ile. Jednak może rzeczywiście to się uda mi załatwić przy okazji dostawy tych płyt - będzie ich dobre 200m2 to producent powinien się postarać :) Tylko, że te układanie może potrwać wiele godzin a może i dni nawet. Przecież te płyty trzeba na zamek zapinać i kotwić do rusztowania od razu (ale każdą trzeba dokładnie wymierzyć, sprawdzić wypoziomowanie - spadek itd) - więc z drugiej strony jak ma mi je rzucić byle jak na dach po całości? Nie jest to takie proste jak się wydaje. Muszę temat jeszcze przemyśleć na spokojnie...

Opublikowano

ciągnik jeśli ma być wykorzystany czysto budowlani to z t25 na 60 to bezsens w tych pieniądzach Kupisz juz jumza c385 1201 lub cos innego z napędem tylko na tył ale podnoanikiem minimum 2t i masa samego ciągnika minimum te 3 tony lub więcej i wtedy taki paleciak 5m zda egzamin. a do nabierania ziemi można założyć łyżkę do paleciaka która tez by nie była złym rozwiazaniem

Opublikowano (edytowane)

Jaką łyżkę do paleciaka do nabierania ziemi? Możesz mi wkleić jakieś przykłady na Youtube albo zdjęć tego?

ps. 3tonowy traktor to później za duży dla mnie. ja chcę go tam wykorzystywać potem do koszenia trawy i odśnieżania zimą dojazdu a jest to zaledwie 1500m2 - więc takim jakimś małym mogę się w to pobawić chociaż to i tak za dużo w zasadzie...

Opublikowano
Opublikowano

dobra rada,w sumie najlepiej niech kolega sobie kupi samochód ciężarowy z hds-em ale takim z dużym udżwigiem i  długim wysięgnikiem

to wszystko sobie sam przywiezie,rozładuje itd 

a jak już wybuduje to sprzeda i będzie miał kasę na wykończenie ;-)))

Opublikowano

No właśnie - nie kupię kilku ciągników do różnych prac bo to za duży koszt... Dlatego tak kombinuję z takim małym ciągnikiem aby go później jeszcze wykorzystać - ten 360 3p jest jeszcze w miarę ekonomiczny i do koszenia czy odśnieżania bym mógł go używać...

Opublikowano
10 godzin temu, soltys48 napisał:

Czym i na jakiej wysokości pracujesz?

700 kg przy manewrach na ok 5 m nad ziemią potrafili położyć sztaplarke mogąca pracować do 18m

Dokładnie to Linde R14 03 obecnie do 6 metrów. Posadzka przemysłowa zbrojona. W poprzedniej robocie regały miały bodajże 10.50m i tu juz rzeczywiście pochył masztu bardzo się odczuwało. Ale wózki były też inne z obrotowymi widłami i znacznie masywniejsze.

Opublikowano
31 minut temu, przemekuliski napisał:

Ok ale ich moc w szczególności Masseya to już 72KM a C360 to jest 47,5 - zatem spalanie o połowę większe przy lekkich pracach typu koszenie trawki, odśnieżanie... Cenowo wyszło by w sumie podobnie ale późniejsza eksploatacja? Części do MF są tak samo tanie i dostępne jak do Ursusów? Ten drugi to jakaś nieznana mi marka i z uwagi już na to bym się bał.

16 minut temu, Morion napisał:

Dokładnie to Linde R14 03 obecnie do 6 metrów. Posadzka przemysłowa zbrojona. W poprzedniej robocie regały miały bodajże 10.50m i tu juz rzeczywiście pochył masztu bardzo się odczuwało. Ale wózki były też inne z obrotowymi widłami i znacznie masywniejsze.

No ale 700KG a 100KG to świat i ludzie. Poza tym chcę zaprzeć traktorek na tej belce w turze (w łyżce REKIN) po podniesieniu przodu. Powinien być bardzo sztywny na boki...

1 godzinę temu, przemekuliski napisał:

To jednak wolę tego rekina - można cofając "skrobać" ziemię a i lepiej by działała jako pług pewnie (wolę jechać do przodu niż do tyłu :):

https://www.olx.pl/oferta/lyzka-otwierana-3w1-rekin-szufla-do-tura-c-360-330-euroramka-nowa-CID757-IDwYQbj.html

Opublikowano

ale moc nie oznacza spalania tylko bardziej spalanie jest adekwantne do pracy jaka się wykona wiec jeśli cos musisz gazowa a czymś robisz na małych obrotach to masz mniejsze spalanie i rzadziej remonty i w 3p hydraulika szali nie robi a wałek dom przy dużych obrotach łapie 540 a w MF przy 1650