Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Trafia mi się okazja do nabycia działki ponad hektar  .  opiszę w skrócie w czym tkwi problem

gość pracował x lat  i odprowadzał składki do zus. nigdy nie uprawiał osobiscie tej ziemi(była w dzierżawie)

Jakieś 10 lat temu przestał pracować ,    i nie opłaca ubezpieczenia w krus. 

do tego brał różne providenty  i inne złodziejstwo.

I tu tkwi pytanie  czy wogóle idzie gdzieś sprawdzić  czy to pole nie jest zadłużone w tych złodziejskich parabankach??    oraz   czy  krus  może " żądać" jakiś pieniędzy  od nowego właściciela??

Na co jeszcze warto zwrócic uwagę?

pozdrawiam

Opublikowano

Wystarczy że pujdziesz do notariusza i oni ci sprawdzą czy na tym gruncie są jakieś obciążenia. Notariusz nie przepisze na ciebie nieruchomości z zadłużeniem chyba że ty się na to zgodzisz. A co do kursu to oni nic do tego nie mają ty kupujesz nieruchomość czystą bez żadnych zobowiazan

Opublikowano

czyli potrzebuje  nr księgi wieczystej , 2 czapki pieniędzy   i  audiencja u notariusza,  to powinno się wyjaśnić?😎

dobrze rozumiem?

Opublikowano

Najpierw sprawdź , czy działka stoi na niego . Akt notarialny widziałeś ?

Opublikowano

qamil napisał:

to jak możne jeszcze dokładniej to sprawdzić niż tylko w księdze wieczystej??

kurde jesteś tępy czy udajesz jak księga czysta to Cię nic nie obchodzi może mieć długi wszędzie ale komornik jeszcze nie zajął księgi i ten chce szybko sprzedać żeby ten nie wlazł..

• Like 1
Opublikowano

dzięki @Konrad2510. Widzę,że obeznany w temacie jesteś.

jeszcze księgi jeszcze nie widziałem, ale już wiem na co zwrócić szczególną uwagę. 

chciałem wcześniej zrobić rozeznanie w temacie.   Teraz można zacząć działać

Opublikowano

qamil napisał:

dzięki @Konrad2510. Widzę,że obeznany w temacie jesteś.

jeszcze księgi jeszcze nie widziałem, ale już wiem na co zwrócić szczególną uwagę. 

chciałem wcześniej zrobić rozeznanie w temacie.   Teraz można zacząć działać

a i pamietaj zeby na ten zakup założył Ci nową księgę wieczystą koszt160zl żeby nie wpisać niedaj Boże z długiem na księgę która masz bo zawali wszystko

Opublikowano
58 minut temu, aprochota napisał:

Lepiej niech u notariusza ci sprawdzą księgę bo tam czasem jest tak podpisane że niewiadomo o co chodzi a oni się znają na tym

A co ma tam być niejasno napisane? Rozdział III i IV ma być czysty, bez jakichkolwiek wpisów i tyle. Czego tu nie rozumieć?

Opublikowano

Idź do notariusza z dokumentami i on Ci wszystko wyłoży. Spłatą zadłużenia KRUS powinien być obciążony poprzedni właściciel, i notariusz może to uiścić w akcie. Ja kupowałem kiedyś ziemię od pani która miała 30 tyś długu w Krusie, to notariusz przelał na konto KRUS z tych pieniędzy które wzięła za sprzedaż. Ogólnie notariusz w cenie aktu zapewni Ci pełną poradę prawną. 

Opublikowano

człowieku co ty piszesz jak notariusz mógł z czyjegoś kata (zbywcy) wpłacić do KRUS. jezeli zbywca jest platnikiem Krus to notariusz bedzie potrzebowal zaświadczenie z Krus o niezaleganiu i tak samo zaświadczenie z gminy o niezaleganiu podatku rolnego dopiero jak dostarczysz te zaswiadczenia od zbywcy to notariusz przystapi do dzialania

Opublikowano

O niezaleganiu lub zaleganiu zbywcy. Jak zbywca ma długi to dostanie zaświadczenie ile wynosi jego zadłużenie.  W mojej sytuacji wyglądało to tak, że umówioną kwotę w umowie, przelałem notariuszowi na depozyt, a on z tego pospłacał długi w KRUS a do tego jeszcze w US, i dopiero to co zostało przekazał zbywcy.  To było już ładnych parę lat temu, może nie pamiętam dokładnie całej tej procedury, jednak na pewno zadłużenie w KRUS nie jest przeszkodą. Swego czasu jak jeszcze rodzice kupowali ziemię, to większa część sprzedających miała zaległości w opłacaniu składek i płaceniu podatków. Takie były czasy, a i tak ostatecznie mogli to sprzedać. 

Opublikowano

Ok rozumiem, bardzo dobry sposób ale czasem zadłużenie może być zbyt duże, a ludzie zbyt niepewni aby dostać pieniądze do ręki. Co zaś do autora postu, to ja bym jednak poszedł do notariusza o poradę i z nim wszystko ustalić. My tutaj możemy sobie pisać co nam się wydaje, a przepisy się mogły zmienić lub sytuacja jest inna niż w naszej sytuacji. Na pewno jednak nie warto rezygnować z zakupu ziemi która nam pasuje, bo właściciel ma jakieś zadłużenia. To idzie wszystko sprawdzić i pozałatwiać. 

Opublikowano

może być taka sytuacja ze gość zalega z podatkiem, na na akcie notarialnym jest napisane cos w deseń że jesli kupisz taka działke to ty płacisz zaległy podatek. W ksiegach tego nie bedzie zapisane, więc to sprawdź

Opublikowano
12 godzin temu, thor1984 napisał:

Kolego sprawdź dobrze tą działkę. Ja kupiłem i okazało się, że kupiłem z długiem co prawda groszowym ale jednak. Później trochę kołowrotu żeby to wyprostować.  

a co tam było? Nie było żadnych wpisów czy po prostu brałeś żeby nikt nie podkupił tej działki a potem odkręcałeś bałagan??

Opublikowano

Pajej napisał:

może być taka sytuacja ze gość zalega z podatkiem, na na akcie notarialnym jest napisane cos w deseń że jesli kupisz taka działke to ty płacisz zaległy podatek. W ksiegach tego nie bedzie zapisane, więc to sprawdź

do notariusza musi sprzedający dostarczyć zaświadczenie ze nie zalega z podatkiem a jeszcze kolega wyżej opisał o depozycie u notariusza na zaległości a po za tym bynajmniej u mnie notariusz zawsze w akcie pisze ze nieruchomości jest wolna od jakich kolwiek wad prawnych osób trzecich itp nie pamiętam dokładnie tej regulki inaczej nie podpisuje aktu