Przez
wanik39
Witam. Zakładam nowy temat gdyż nie mogłem znaleźć podobnego który dotyczył by maszyn, o których wspomniałem wyżej. Jestem zainteresowany kupnem nowego rozrzutnika obornika. Jestem po wstępnych rozmowach z przedstawicielami, orientuję się po krótce w cenach wyżej wymienionych. Mam okrojony budżet na ten cel, dlatego też nie będziemy tutaj rozmawiać o rozrzutnikach Joskin czy Bergmann, ale nie chcę też zakupić rozrzutnika za parę grosz, a za chwilę narzekać na brak jakości wykonania Dlatego też pod uwagę wziąłem jedną z najdroższych i najlepszych pod względem wykonania (tak sądzę) firmę polską UNIA. Zastanawiam się nad dwoma modelami, APOLLO 6 o ładowności 5 ton oraz TYTAN 7 Premium o ładowności 5,5 ton. Do tego zestawienia dostałem propozycję zakupu francuskiego, nie najdroższego ale myślę że dobrego jakościowo rozrzutnika marki LEBOULCH HVS 206 o ładowności 5 ton. Co do Tytana cena ok. 50 tyś. na jednej osi, Apollo cena ok. 60 tyś., natomiast cena Leboulcha to ok. 67 tyś. Wszystkie te modele posiadają wliczone zasuwy hydrauliczne i adaptery pionowe 2-walcowe. Ceny te są bliższe katalogowym, oczywiście ulegną zmianie choćby dlatego, że rozmawiam z przedstawicielem już któryś raz z kolei Rozmyślam też nad dołożeniem do posuwu hydraulicznego. Nad Apollo nie ma co za dużo rozmyślać, wyposażenie bardziej podstawowe. Przy Tytanie mam już kilka dylematów. Przede wszystkim taki, jaki wózek jezdniowy wybrać, jedna oś czy może tandem oraz nie wiem czy lepiej adapter 2-walcowy czy 4-walcowy. Z kolei Leboulch nie jest za bardzo znaną firmą na naszym rynku, ale rozrzutniki robią już kilkadziesiąt bodajże 50 lat. Od ubiegłego roku robią też beczki asenizacyjne, której jestem właścicielem i po rozwiezieniu kilkunastu beczek jestem zadowolony z jakości i pracy Rocznie będę rozrzucać ok. 200 ton obornika świńskiego, 100 ton obornika kurzego i 100 ton wapna. Rozrzutnik będzie pracować z ciągnikiem Case Farmall 65C o mocy 65 km ale na wąskich kołach. Zazwyczaj będę jeździć po ściernisku lub ewentualnie po uprawionym talerzówką ściernisku. Drogą przewozić obornika raczej nie będę, może kilka rozrzutników. Chciałbym poznać waszą opinię na temat tych rozrzutników, które podałem. A może macie jakieś inne propozycje dobrych rozrzutników w podobnej cenie? Liczę na wasze porady zarówno w wyborze rozrzutnika jak i w wyborze wyposażenia (oś, adapter, posuw itp.).
Pozdrawiam
wanik39
Rekomendowane odpowiedzi
Tolmet astat 300 wycena rok produkcji 2020.
New Holland & Tolmet 3m