Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drogie Panie i szanownych Panów;)) ja z zapytaniem czy posiada ktos moze agregat polonek 3m z f-rmy Tolmet ;daje linka;http://tolmet.pl/polonek/94-polonek-270.html   planuje zakup tego do ursusa 912 3m na gleby 4,5 i 6 klasa mysle ze sobie spokojnie poradzi,bedzie bez ogladania nieba.Prosze o jakies opinie wypowiedzi ludzi co uzytkuja ta maszyne badz widzieli w pracy,pozdrawiam

Opublikowano

Wykonanie jest naprawdę solidne(550 kg wagi).Wszystkie elementy są cięte plazmą(tak mówił przedstawiciel) i widać przez to, że są bardzo dobrze spasowane.  Narazie pracował tylko jeden dzień ale wrażenia są dobre :) ,hydropak z dwoma siłownikami sprawia, że siewnik jest   stabilny i nie kołysze się w czasie jazdy. Struny w wałkach mają 8 mm grubości, a sam wałek wygłąda bardzo masywnie. Fajną rzeczą jest regulowany dławik którym można ustawić by cięższy siewnik nie opadał za szybko. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu za ten sprzęt, za tą cenę.

Opublikowano

panowie czy zetor 5340 poradził by sobie z 3 metrowym  i który by był lepszy dziekan czy polonek  i moglibyście wrzucić filmy z pracy tych agregatów i opinie na ich temat

Opublikowano

Hej :) Wiecie może jaki udźwig mają te siłowniki. Posiadam 3m siewnik który na pusto waży 1050 kg a zasyp ma około 400 kg . Dadzą sobie one radę ? :)

Opublikowano
Dnia 23.09.2015 o 09:00, wojtal24 napisał:

bardzo delikatny ten agregat bynajmniej tak wygląda na zdjęciu

mamy talerzówkę kompaktową Tolmet - na zdjęciu wygląda delikatnie w rzeczywistości kawał maszyny - przypuszczam że z POLONKIEM jest tak samo.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez agi
      Witam,
      możecie coś wyjaśnić z punktu widzenia  mechanika VS  warsztat etc DLACZEGO tak proste nawet konstrukcje agregatów uprawowych (stosowane do ursusa c 330 czy 360) na zasadzie aby tylko podnieść siewnik typu poznaniak z 2 metrowy co waży ponad 300 kg, NIE są budowane na tej mega prostej konstrukcji podnoszenia wbudowanej w ciągnik..

https://www.youtube.com/watch?v=z2CXvr5e8KY

przecież zasada dźwigni jest uniwersalna i dlaczego nie wykoszystać tego podnoszenia na końcu tej dźwigni aby podnieść chociaż trochę ten siewnik od ziemi na kolejnym 3 stopniowym czaczepie

pewnie łącznik musiałby być podłączony na wysokości łącznika ciągnika..

Dlaczego ludzie wolą bardziej skomplikowane rzeczy do tego, w tym rodzaju..? https://i.ytimg.com/vi/gV6-JwnGDMo/hqdefault.jpg

oczywiście przy konstrukcji "uproszczonej" podniesienie agregatu to także podniesienie siewnika, ale tak wygląda ta praca.. 

coś takiego  https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_ESjUGtDyo5WXcXP1aZUVS88qfqZncfYd.jpg

???
    • Przez waldek1981
      Witam Wszystkich, od dawna przeglądam Agrofoto, dziś jednak zalogowałem się żeby zadać pytanie.
      Jest to mój pierwszy temat,  dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli źle umieściłem temat lub go zatytułowałem.
      Przechodząc do meritum, od niedawna jestem posiadaczem deutza  4080e o mocy 75KM i proszę o radę w kwestii doboru pługa. Mam małe gospodarstwo, ziemie raczej ciężkie.
      Druga sprawa to kwestia zakupu agregatu uprawowego. Mam siewnik amazone D4 typ 25 o szerokości 2,5m. I zastanawiam się czy do nowego ciągnika zakupić agragat uprawowy (jeśli tak, to jaki?) bo dobrze mi się sieje starym ciągnikiekm władimirec t25A czy agregat z hydropakiem  i połączyć go z siewnikiem.  Z góry dziękuję za wszelkie porady.
      Pozdrawiam
    • Przez longer89
      Czy ktoś użytkuje agregat talerzowy na przedni tuz.  Jaki jest efekt prac? Czy lepszy może jest wał pierścieniowy?

• Przez antek807
      witam mam problem z wyborem agregatu uprawowo siewnego z hydropakiem 2,7 bo taki mam siewnik poznaniak do ciągnika nw td85 z jakim wałem na ziemie 3-4 klasa

• Przez TheBartek98
      Witam planuje zakup opryskiwacza Tolmet Klara 600litrów .Chciałabym się dowiedzieć o opinię użytkowników, jak oceniacie ten ocynk, jaka pompa według was jest dobra do tego opryskiwacza, jaki rodzielacz i jakie dysze ?? Czy też coś polecacie co warto zainwestować w ten opryskiwacz
  • Dodaj nową pozycję...
v