Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, lem1991 napisał:

Ja tak mam. I nie jest to pole uprawne tylko zwykła posesja. Sami kiedyś obrysowali mi ten dom. Musisz ręcznie to zrobić, opisać i wysłać rozbieżność. MKO sami ci ustalą , na razie będzie widniało zero.

Achtung; termin przyjmowania wniosków o dopłaty bezpośrednie został wydłużony do 31 maja.

Mam działki po podziale i tam MKO jest zero, ale system też nie widzi tych działek do dopłaty JPO, błędy tylko odnośnie MKO.

Opublikowano (edytowane)

@Sadek Odwołuję to. Przeprowadziłem eksperyment z działką sąsiada, który nie ubiega się o dopłaty i mimo że nie ma MKO, to w podsumowaniu mi ją uwzględnia. Mógłbyś jaśniej , w którym miejscu system tego nie widzi ?.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano (edytowane)

Tego podziału nie uwzględniono, jeszcze w e-wniosku. Tu masz oficjalne stanowisko i radę Roberta.

Dnia 13.04.2019 o 09:05, lem1991 napisał:
Dnia 28.04.2019 o 11:26, robert55555 napisał:

Wpisz działkę matkę dla tych działek.obrysuj jak uzytkujesz, zglosc rozbieżność, podepnij skan podziału działki matki na nowe działki. I po temacie.

Masz ją tylko w referencyjnych , a w podsumowaniu  w działkach rolnych, czyli powierzchni zadeklarowanej do płatności pewnie tylko swoją część.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano
1 godzinę temu, lem1991 napisał:

Tego podziału nie uwzględniono, jeszcze w e-wniosku. Tu masz oficjalne stanowisko i radę Roberta.

Masz ją tylko w referencyjnych , a w podsumowaniu  w działkach rolnych, czyli powierzchni zadeklarowanej do płatności pewnie tylko swoją część.

W podsumowaniu jest wszystko dobrze, działki są zadeklarowane do jpo.

Opublikowano

Ja też mam aktualizowane granice, których nie ma w e-wniosku i zostawiam jak jest, a sąsiedzi też składają wnioski według danych z e-wniosku.

56 minut temu, Sadek napisał:

W podsumowaniu jest wszystko dobrze, działki są zadeklarowane do jpo.

Tutaj Canstop ma sytuację, że razem z sąsiadem użytkują tą samą działkę, każdy swoją część i u obu widnieje w referencyjnych jako cała.

Jak chcesz się  z tym bawić , zrób jak Robert każe.

Opublikowano
2 godziny temu, Matixd napisał:

Mam pytanie bo zasialem lucerne dla bydla. Czy we wniosku mogę ją oznaczyc jako lucerna siewna czy jako lucerna?

W tym przypadku obojętnie która wpiszesz.

Do 60% zostalo złożonych wniosków z oświadczeniami. A teraz wszystko siada.

Opublikowano (edytowane)

a skąd mogłem wiedzieć ze masz obowiązek wykazać element efa

5 godzin temu, Sadek napisał:

Działki wszędzie zaznaczone jpo, w podsumowaniu jpo brak działek dzielonych, te 20,57 to działki niedzielone.

scren.png

Na styk masz to efa

6 godzin temu, Sadek napisał:

Mam działki po podziale i tam MKO jest zero, ale system też nie widzi tych działek do dopłaty JPO, błędy tylko odnośnie MKO.

musi widzieć tobie działki do jpo, pewnie wybrałeś roślinę a nie odhaczyłeś JPO, tak zrozumiałem twoją wypowiedź.

22 godziny temu, marluk napisał:

Jak to jest z TUZ-ami? Mam obowiązek raz skosić i to jasne ale muszę zabierać to co skosiłem czy mogę zostawić na polu?

Kiedyś już tobie pisałem na ten temat, na łąkach przeprowadza się koszenie okrywy roślinnej i ją usuwa co najmniej raz w roku w terminie do 31 lipca.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, lem1991 napisał:

Ja też mam aktualizowane granice, których nie ma w e-wniosku i zostawiam jak jest, a sąsiedzi też składają wnioski według danych z e-wniosku.

Tutaj Canstop ma sytuację, że razem z sąsiadem użytkują tą samą działkę, każdy swoją część i u obu widnieje w referencyjnych jako cała.

Jak chcesz się  z tym bawić , zrób jak Robert każe.

Ja nic nie każe!!!! Doradzam a to już roznica.

Opublikowano

Możesz , o ile już ktoś na nie nie złożył .

Opublikowano
1 godzinę temu, zibi400 napisał:

W kwietniu złożyłem wniosek o dopłaty a dzisiaj kupiłem 3 cielaki. Czy mogę je dopisać do wniosku o płatność zwierzęcą?

Tak możesz złożyć zmianę do wniosku i dodać te sztuki i zarazem płatność do bydla, pod warunkiem że poprzedni właściciel na nie złożył w swoim wniosku. Jak złożył to dostaniesz odmowę do tych sztuk(bez sankcji) jak masz w tej płatności tylko te 3 sztuki

1 godzinę temu, lem1991 napisał:

@zetorki12 Chcesz zarobić ?. Wypełnij wniosek panu pojebajkowi.

Twoja pomoc została doceniona przez kogoś. Zbierasz teraz owoce twojej pomocy,🤔

Trzeba było wypełnić i zgarnąć kasę.,🤗

Opublikowano (edytowane)

@robert55555 Wrócę do dyskusji o działkach niezgłoszonych. Jak widzisz na przykładzie Canstopa, dwóch rolników zgłasza tą samą działkę referencyjną, a do płatności każdy wpisuje swoją część. Załóżmy że, gdybym wpisał do swoich działek referencyjnych , czyjąś niezgłoszoną np. 1 ha i wymalowałbym uprawę na 99 arach, tamtemu zostawić ten 1 ar, to powinno przejść. Co o tym sądzisz ?

Widzisz @ogarek znalazłem sposób jak to obejść, jednak będę trzepał tą kasę. Jutro się zwolnię, a przed tym jeszcze wygarnę szefowej, co o niej myślę. 

Edytowane przez lem1991
Opublikowano
Dnia 6.05.2019 o 22:47, marluk napisał:

Jak to jest z TUZ-ami? Mam obowiązek raz skosić i to jasne ale muszę zabierać to co skosiłem czy mogę zostawić na polu?

mialem juz kilka kontroli na miejscu i do tej pory sie nie czepiali, w calej okolicy tez nigdy do nikogo nie mieli zastrzezen, a wiekszosc lak jest tak koszona, bydla juz dawno nikt nie ma.

Opublikowano
38 minut temu, lem1991 napisał:

Zrobiłbym mu, tylko nie chce dać loginu .:D

@robert55555 Wrócę do dyskusji o działkach niezgłoszonych. Jak widzisz na przykładzie Canstopa, dwóch rolników zgłasza tą samą działkę referencyjną, a do płatności każdy wpisuje swoją część. Załóżmy że, gdybym wpisał do swoich działek referencyjnych , czyjąś niezgłoszoną np. 1 ha i wymalowałbym uprawę na 99 arach, tamtemu zostawić ten 1 ar, to powinno przejść. Co o tym sądzisz ?

Widzisz @ogarek znalazłem sposób jak to obejść, jednak będę trzepał tą kasę. Jutro się zwolnię, a przed tym jeszcze wygarnę szefowej, co o niej myślę. 

Twoje problemy biedny człowieku mnie nie obchodzą...mozesz dwoic sie i troic a i tak mi to wisi. 

Opublikowano

Jejku, jejku zaluz jeszcze z pięć kont a będziesz bogatszy i mądrzejszy hehe.... Dopisz sobie z 600 działek do dopłat haha... 

Opublikowano
47 minut temu, jacus napisał:

mialem juz kilka kontroli na miejscu i do tej pory sie nie czepiali, w calej okolicy tez nigdy do nikogo nie mieli zastrzezen, a wiekszosc lak jest tak koszona, bydla juz dawno nikt nie ma.

Ale zostawiłeś na pokosach czy rozdrabniales?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lem1991 napisał:

Zrobiłbym mu, tylko nie chce dać loginu .:D

Skoro wypełniasz wnioski po 600 działek, to jesteś już mega wykwalifikowanym specjalistą w działaniach PROW.

Tak pięknie się ogłaszasz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ii pomimo obowiązywania RODO publikujesz wiadomości priv, to twoja sprawa; mnie do tego nic

Wracając do tematu, podam tobie kilka przykładów:

Zawsze ta sama działka będzie w przykładach.

1, przykład. MKO 2 ha: 1 rolnik składa na 1ha i drugi rolnik składa na 1 ha; wystąpi tzw błąd do DWD, ale wszytko jest w porządku;

2. przykład MKO 2 ha: 1 rolnik składa na 1 ha i drugi rolnik składa na 1.02 ha, wystąpi kontrola krzyżowa(  przekroczyli MKO);

3. przykład MKO 2 ha: 1 rolnik składa na 2 ha i drugi rolnik deklaruje w niezgłoszone 1 ha; wystąpi kontrola krzyżowa( obaj przekroczyli MKO);

4 przykład MKO 2 ha: 1 rolnik składa na 1 ha a drugi rolnik deklaruje w niezgłoszone 1 ha; wystąpi tzw błąd do DWD, ale wszytko jest w porządku;

5 przykład MKO 2 ha: 1 rolnik składa na 1 ha, 2 rolnik składa na 1 ha i 3 rolnik składa na 1 ha; wystąpi kontrola krzyżowa( przekroczyli MKO);

6 przykład MKO 2 ha: 1 rolnik składa na 1 ha, 2 rolnik składa na 1 ha i 3 rolnik deklaruje w niezgłoszone 1 ha; wystąpi kontrola krzyżowa( przekroczyli MKO);

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Też mi się przypomniało, jak kiedyś ciotka mówiła,- było to jeszcze przed SMG - że pozamieniała się z innym rolnikiem małymi działkami poniżej 10 ar przyległymi do jej działek, po to żeby się nie marnowały. Ona swoje skreśliła z referencyjnych , natomiast tamten zapomniał i obydwu wzywali do wyjaśnień, mimo że z racji małej powierzchni nie były zgłaszane do płatności.