Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

twój wojewoda jest z KOalicji Obywatelskiej wiec zobacz sam jak Ci życie  utrudniają pojeby z PO 

nie żebym chciał Ci burzyć w świadomości i orientacji politycznej, ale gwoli wyjaśnienia wojewoda to przedstawiciel rządu w terenie i nie ma możliwości by był z opozycji.

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Zależy kto uzyskał większość w sejmiku wojewódzkim . Taksę wojewoda może być jak najbardziej z po. Mniej TVN więcej wiedzy

mylisz marszałka województwa z wojewodą... mniej TVPis więcej wiedzy:)

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, spwrp napisał:

mylisz marszałka województwa z wojewodą... mniej TVPis więcej wiedzy:)

Masz kolego 100% racji nie ważne jaką tv oglądacie ale Wojewoda jest przedstawicielem rządu i zawsze będzie z partii lub koalicji rządzącej w kraju natomiast marszałek wybierany jest przez partię lub koalicję w danym województwie która wygrała lub się dogadali wybory samorządowe a precyzyjniej do sejmiku województwa 

https://samorzad.infor.pl/temat_dnia/387656,Uprawnienia-i-kompetencje-wojewodow.html

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano
artek27 napisał:

U was jeszcze nie jest zle u mnie w gminie nowy wojt robi zmiane klasyfikacji gruntow na lepsze klasy ziemi zeby suszy nie bylo.

chyba raczej by wyciągnąć więcej z podatku rolnego

Opublikowano
4 godziny temu, Roki212 napisał:

To nie można w jednym wysłać tej zaliczki 85% ONW a nie dwa przelewy aby trzeba było się domyślać

Masz rację. Nie wiem czy zauważyłeś ale o ten czas szły decyzje onw a w tym roku już nie idą. Stąd jest ta zaliczka. Rok temu mogłeś mieć już decyzję i po niej przelew całej kwoty z onw a w tym roku jest zaliczka. Rok temu miała czesc osób całe one a w tym roku większość ma zaliczkę. Które rozwiązanie jest lepsze to czas pokaże. I każdy z nas może mieć odmienne zdanie. 

Opublikowano (edytowane)

Wiesz @robert55555 nie wiem jak jest u innych ale u siebie decyzji ONW nie dostaję od dobrych kilku lat i zgadza się do tej pory ONW przychodziło w całości. Tylko po zmianach tych obszarów ONW gdzie wszędzie miałem kiedyś ONW_2 po zmianach przeszło na ONW_6 część około 1/4 powierzchni poleciała na ONW_5 nie tylko u mnie, ale może to ma jakiś wpływ na te zaliczki po tych zmianach nie wiem. Choć moje osobiste zdanie że zaliczki z ONW to głupota dostaję jak już pisałem dwa oddzielne przelewy co daje 85%, ok kasa jest ale mogli przesłać w jednym sami sobie robią więcej roboty takim dzieleniem, no ale w końcu Polska ciężko czymś się zdziwić może ważne ile przelewów się wykona a nie ilu dostanie czy jaką tam kwotę i teraz będą jeszcze dosyłać brakujące 500 zł w jednym czy znów może dwóch przelewach :) powinni robić tak aby ułatwiać sobie pracę

Decyzje jakie otrzymuję co roku to JPO, zazielenienie, dodatkowa no i ta dyscyplina finansowa.

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

@Roki212 nie dostajesz decyzji ONW bo nie masz większej powierzchni w onw niż 25 ha, oraz agencja nie zmniejsza tobie powierzchni więcej niż 0.10ha.  Jak chcesz dostawać decyzję to musisz zlozyc podanie.

Dla mnie powinni zrobić w ewniosku zakładkę w której masz wyszczególnione kwoty płatności, powierzchnię i stawki, oraz powinny być decyzję. To by ułatwiło sprawę.

Opublikowano

Mi tam decyzja ONW nie jest potrzebna bo i tak wiem ile powinno być bo stawki stałe :)  Co innego decyzja JPO bo tam już stawki się zmieniają itp. I dokładnie te decyzje jak i stawki powinny być w zakładce ewniosku wchodzisz i widzisz chcesz mieć drukujesz sobie. A to tylko niepotrzebna papierologia

• Like 1
Opublikowano

Masz rację. Dla mnie wszystko powinno być w ewniosku plus jakieś powiadomienie SMS. Ciekawe czy koszt stworzenia czegoś takiego nie jest większy niż wysyłka pocztą. Myślę że nie. Chodź z drugiej strony ARiMR marnie płaci informatykom, woli wydać kasę na pocztę.

Opublikowano
6 minut temu, robert55555 napisał:

Masz rację. Dla mnie wszystko powinno być w ewniosku plus jakieś powiadomienie SMS. Ciekawe czy koszt stworzenia czegoś takiego nie jest większy niż wysyłka pocztą. Myślę że nie. Chodź z drugiej strony ARiMR marnie płaci informatykom, woli wydać kasę na pocztę.

no skoro idziemy do przodu i wszystko ma być elektronicznie to nie cofajmy sie do tyłu w kwestii decyzji, ktoś ten papier przygotowyje, drukuje itd a wystarczy zapisać z formie pdf i umieścić gdzie trzeba. Znika koszt papieru, druku i nadania listu

Opublikowano

No i zobacz teraz czy państwo stać na to?

Interes ma się kręcić od drwala poprzez tartak, producenta papieru, farb, drukarni, dystrybutorów itd...

Kiedyś wmawiano nam że komputeryzacja zmniejszy biurokrację i ochroni lasy...