Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moje pytanko czy można teraz tj od styczna do końca lutego orać dodam że żadnych rolno środowiskowych nie mam a mam troche do orki i jak pogoda pozwoli to chętnie bym zaorał ale nie wiem jak to teraz przepisowo rolno środowiskowych brak poplonów też brak

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, przemekuliski napisał:

u nas starsi ludzie maja zabobony ze w listopadzie w polu nie można robić wiec jak nie zdaza w październiku to czekają do grudnia

Te zabobony , to nie tylko u starszych . Posłuchaj czasami ile tu osób wiąże wstążeczki na maszynach , albo ilu jakiś zwierzak zachorował , bo sąsiad urok rzucił . B|

Edytowane przez zetorki12

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez MariuszWakowicz
      Witam mam pytanie dotyczące przygotowanie pola pod burak czy orka przedzimowa czy lepiej gruberem ?
    • Przez microlab
      Witajcie, jestem nowy na forum, ale trochę czytuję o poszczególnych sprawach i trzeba przyznać, że macie tutaj niezły kapitał wiedzy. Stąd moje pytanie i przestrzegam, że jestem nowicjuszem pod względem odpowiedniej uprawy, więc moje pytanie może się zdawać dla was trywialne, jednak proszę o poważną odpowiedź.
      A więc na polu miałem posadzone ziemniaki oraz warzywa. Po zbiorach pole zostało przejechane kultywatorem oraz broną i został zasiany poplon w postaci żyta. Żyto fajnie wybiło, więc mam teraz zieloną "łąkę" na polu i od pewnego czasu przymierzałem się do orki zimowej, ale w ostatnim czasie w ziemi jest mnóstwo wody w glebie i od 3 tygodni sytuacja bez zmian. Nie mogę tam wjechać, bo bym się zakopał. Stąd moje pytanie - czy orka na zimę jest konieczna w mojej sytuacji? Jeśli tak, to czy można ją wykonać na przymrożonej glebie wczesnym rankiem, minimalizując ryzyko zakopania się?
      Pozdrawiam.
    • Przez Braian10176030
      Czesc wszystkim. Z gory przepraszam ale szukalem i nigdzie nie znalazlem takiej informacji. Chodzi mi o plug b200 5skib i czy nim da sie odorywac od miedzy (wysokiej miedzy) bo nie widzialem takiego w akcji a mam chęć takiego kupic.
    • Przez AnnaKrl
      Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy biorąc pod uwagę poniższe kryteria opłaca się mi zainwestować w przedpłużki? Część sprzedawców je poleca inni natomiast twierdzą, że to drogi "gadżet", który potrafi na siebie zapracować pracując przy dużych ilościach resztek po kukurydzy.
      Wracając do tych kryteriów to sieje tylko zboża i rzepak, na glebach trafia się sporo kamieni. Kombajn zawsze kosi z włączoną sieczkarnią, a po koszeniu ściernisko ma wysokość 12 cm po zbożach i 15 cm po rzepaku.
      Biorąc to pod uwagę, to Waszym zdaniem wystarczą ścinacze?
    • Przez Krzys375
      Witam
      W tym roku zakupiłem plug Bomet u013/2 4x35 z wysokimi stopami. Dotychczas jezdzilem 3x30 ciągnik nie miał kłopotów z nim tylko problem z zapychaniem.
      Zakup już zrobiłem jak myślicie ciągnik go bez problemu uciągnie na cieżkich ziemiach?
      Mam zamiar wymienić lemiesze wziac z dlutami czy bez? Chcialem z Waryńskiego
      Odnośnie tytułu tematu jak myślicie powinienem odpinać ładowacz? Mam go drugi rok ale jezdzac i orając mam wrazenie ze ciągnik miałby sie za chwile wywrocic.
      Prosze o pomoc
  • Dodaj nową pozycję...
v