Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale na komputerze zawsze wychodzi troche mniej niz w rzeczywistości

Opublikowano

U mnie np jak jeżdżę w automacie to w talerzowce spala okolo. 10l/h jak zmieniam biegi recznie to 4-5l/ha wychodzi w skrzyni EC natomiast w plugu jest dokładnie odwrotna sytuacja na automacie spala około 7-8l/ha mniej jak przy zmianie ręcznej 

Opublikowano
15 godzin temu, Minister50 napisał:

Witam.Ile liczyć za 1ha orki  4 skiby obrotowy.Gleba od piachu po glinę.

250zł/h, wtedy hektar wychodzi w zależności od wielkości kawałka 220-300zł.

Opublikowano
12 godzin temu, KlimekPL napisał:

Czy jest ktoś kto robi usługi mulczowania łąk i nieuzytkow mulczerem młotkowym? Po ile bierzecie za usługę? 

Ja za nożyki 2,5 m 110km Biorę 400zł/ha lub 350zł/h w zależność komu robię i ile materiału do siekania bo można ha zrobić za 30minut a też można się na nim bawić 2 godziny i jechać 3 na godzinę tak jak w tym roku co  miałem przyjemność ciąć QQ co leżał po wiatrach 

Opublikowano

Tylko po mnie to i koń może orać taka sieka jest Tylko że nożyki 2 sezony i do obrotu bo 3 to już za długo  a gdzie reszta to ja zapraszam do mnie na te kawałki jak mi zrobisz za 200 zł ha tak żeby dało się koniem orać 

Mi za 200 zł szkoda maszyny ciągnika i opon które dostają przy QQ bardziej jak się wydaję 

Tylko Kombajn ma heder 5 m i spala 20 a ja mam 2,5 m i spalam 10 Tylko kombajn wykosi dwa razy szybciej 

Opublikowano

@logan3512 kolega @Xawier dobrze mówi. Ma jakąś eko i jeszcze ochronę terenów lęgowych ptaków. Razem z onw to z 1500pln/ha ma. 

Poza tym ten ratrak to przyjechał jeszcze w celu wyciągnięcia Zetora któremu bliźniaki nawet nie pomogły i zapadł się do połowy kół. A że tam mokro i nie było chętnego na próbę wyciągania to Zetorek ponad 2 tygodnie tak stał w tym bagienku aż woda poszła do skrzyni i silnika. 

Opublikowano
11 godzin temu, maniek20 napisał:

Tylko po mnie to i koń może orać taka sieka jest Tylko że nożyki 2 sezony i do obrotu bo 3 to już za długo  a gdzie reszta to ja zapraszam do mnie na te kawałki jak mi zrobisz za 200 zł ha tak żeby dało się koniem orać 

Mi za 200 zł szkoda maszyny ciągnika i opon które dostają przy QQ bardziej jak się wydaję 

Tylko Kombajn ma heder 5 m i spala 20 a ja mam 2,5 m i spalam 10 Tylko kombajn wykosi dwa razy szybciej 

kupiłem właśnie mulczer nowe noże. Jak robi po kukurydzy to nie wiem bo nie miałem okazji wypróbowac 

Opublikowano

@Pajej  ty chcesz za 170 - 200zł mulczerem jechać i zarobić przy tym?

Chyba że jakąś fuszerę 10km/godz 10 cm nad ziemią.

Opublikowano

Znajomy bierze za usługę 500zl/ha i zastanawialem sie czy inni tak biorą i okazuje sie, ze dużych rozbieżności nie ma. A jak wypozyczalem zeby samemu zrobić to płaciłem 300zl/ha, paliwo po stronie właściciela sprzętu. 

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

kolega pisze że bierze 350 za godzine ja mówie że za połowe tej ceny zrobie i mogę jechać i 1 km na godzine jak klient sobie zyczy

Opublikowano
2 minuty temu, Pajej napisał:

kolega pisze że bierze 350 za godzine ja mówie że za połowe tej ceny zrobie i mogę jechać i 1 km na godzine jak klient sobie zyczy

Hehehe dobry pomysł a i tak na jedno wyjdzie bo zapłaci tyle samo tylko szkoda twojego czasu bo 1 na godzinę to ze 3 godziny będzie ha robił 

6 godzin temu, KlimekPL napisał:

Znajomy bierze za usługę 500zl/ha i zastanawialem sie czy inni tak biorą i okazuje sie, ze dużych rozbieżności nie ma. A jak wypozyczalem zeby samemu zrobić to płaciłem 300zl/ha, paliwo po stronie właściciela sprzętu. 

A mi mówią że 200zł za ha talerzowanie to drogo w przyszłym roku idę na 300zł ha bo ja nigdy nie zarobię na nowe talerze zwłaszcza jak jest sucho A że za wynajem tyle się płaci to dobry biznes mi za podałeś 

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

U nas łąki za godz 270zl mulczer

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v