Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

W marcu kupione saletra po 1134 mocznik po 1350 brutto z dostawą na podwórko /kupuj polski albo inaczej dołóż się do pensji prezesów/

To kupując wschodni nawóz to tam prezesów niemają 😏

Opublikowano (edytowane)

Myślę że prezesi mają nawet większe wypłaty od naszych tylko posiadają własny tani gaz i ogólnie tanisze są koszty produkuji na wschodzie . żeby nie było sam kupuje czasami ultre A w tym roku również węgierski mocznik

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

a po ile ci wyszedł węgierski mocznik tak z ciekawośći

1290 brutto w bb

Opublikowano
Dnia ‎25‎.‎03‎.‎2019 o 08:42, popec napisał:

To samo można powiedzieć o wszystkich nawozach z K-K, ale tylko gdy są źle przechowywane. W tym przypadku zapewne wystawione na silne nasłonecznienie.

Saletrosany się "puzlują" tj. miękka nie okrągła granula.. I tak w poprzednich latach ASN 30 to porażka.. BB stojący na posadzce w magazynie w ciągu miesiąca był niższy o 20-30 cm.. W tym roku było znacznie lepiej ! Zero problemów i 3 m w magazynie. Za to ASN 26 który na przechowanie wzięliśmy w czerwcu 2018 - straszna porażka 3.03.19 wysiew... Myśleliśmy że mają choroby wieku dziecięcego za sobą - a worek musieliśmy na bok i łyżką łądowarka teleskop traktować. Nawóz wtedy sypki się robi.. ale robota dodatkowa nie potrzebna. Do innych producentów typu Dushlo.. im  w ASN jeszcze daleko.

Opublikowano

Wg. info które mam to mocznik trochę odbił.. co wynika z małych stosunkowo zapasów u nas (wielu czekało do końca), ale odbił na światowych wycenach. Generalnie u nas więcej szybko kreuje USD/PLN czy poziom zapasów niż zmiany.. ale przy płytkim rynku mocznik odbił w górę. 

Irytują mnie podawane przez wielu ceny bo GA daję ceny na cały kraj i OK, to import ze Szczecina/Gdańska/Braniwa/Sokółki/Trespola/Hrubieszowa/Sławkowa itd.. to trzeba dowieść. Zmienną jest realna cena dostawy..

Inna cena Ultra 5 (dostępny tylko Szczecin i Gdańsk) jest tym samym w Pyrzycach k. Szczecina (15 zł/t), inna koło poznania (40 zł/t) , inna w Sieradzu (60 zł/t), inna w Opolu (75 zł/t) a inna w Zamościu.. 100 zł/t do ceny. 

DAP nie ma wiele (tylko LIfosa.. raptem z importu), trochę Map NP 12:52 z PhosAgro dostępne (tylko że luzem.. bo pod czechów i niemcow to lezy), Ultra Korn jako nowa propozycja wg. mnie do rozważenia gdyż pogoda nie wiadomo jaka będzie .. a w czasach suszy ten nawóz najlepiej oddał. 

Opublikowano

W minionym tygodniu rsm 32 na jednym składzie 1170, na drugim jeszczecgorący po 1135zl.  

Opublikowano

końcowka sezonu

saletrzak 120

saletra 132

Polifoska 6 179

mocznik 160

polidap 217

wszystko worek na palecie lokalny skład świetokrzyskie, ceny od lipca 2018 o 350  -400 zł na tonie wiecej. Nie pamiętam takich podwyżek. Szok

Opublikowano

Panowie orientuje się ktoś jaki jest producent tego mocznika?granula kolor zielono-żółty

20190425_130904.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v