Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Nasz minister rolnictwa Ardanowski - informuje UE że wszystkie towary wedle kontyngentów są wożone do Polski , jako kraju UE  i do tego nasz sąsiad .

Wszystkie wożone towary zostają u nas , Ardanowski domaga się podziału tych towarów na wszystkie kraje UE .

👍.tylko kto komu jest to na rękę???

• 0
Opublikowano
49 minut temu, slawo777 napisał:

Dokładnie w styczniu najwyższe ceny były, jak była beznadziejna pogoda do wywozu.

Bardzo często tak jest że jak jest śnieg i mróz na dogach ślisko i nikt nie wozi to cena jest najwyższa . Potem jak są dobre warunki do wywozu to zaraz spadnie .

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, ws71 napisał:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/prawo-i-finanse/15283-rosja-gotowa-na-zniesienie-embarga-na-unijna-zywnosc

Jeżeli starym zwyczajem Niemcy z Francją sie dogadają , do tego dojdzie bezcłowy kontyngent drobiu z Ukrainy[ 50 tyś t] to ze wszystkim zostaniemy , ja akurat to kupuję dla siebie i rodziny żyto pasz 795,jęczmień 860,kuku 800 wszystkie ceny brutto było to zakupione na początku lutego, z tego co widać to magazyny producentów świecą pustkami, została kuku i rzepak ,na moje cena pójdzie do góry ,przynajmniej w północno-zachodniej Polsce do ok 900zł  za dobrą psz.konsumpcyjną

No i w końcu mądrze napisane. O takie posty chodzi a nie o p... tego naszego magika forumowego. Cały czas podkreślam, że cena powinna odzwierciedlać obecną sytuację popytowo podażową, a nie jakieś gówniane wykresy giełdowe i imperatywy kanclerzowej. Ale jeszcze lepiej byłoby, gdyby rząd zaczął kontrolować naszych kochanych kupujących, bo gdy cena powinna rosnąć następuje zmowa cenowa i zarabiają tylko oni, a nie Ci którym się coś więcej należy. Tak jak z dzierżawcami, którzy chcą więcej zarobić, niż Ci co nakładają na pole i robią na nim. 

Ws71 kiedy twoim zdaniem zacznie drożeć kukurydza?

• 0
Opublikowano

Kukurydza nie podrożeje bo nie ma podsataw ku temu są  spore zapasy i cena też już szczyt osiągnęła

• 0
Opublikowano

Józek jak ktoś pisze o podwyżkach to prawdę a o spadkach to kłamie przecież już we wrześniu po 900 miała być  pół roku czekasz i się  nie doczekasz

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wstaw ptaka miedzy drzwi i futrynę i przytrzaśnij. Może wtedy będziesz się skupiał na czymś innym niż pisaniem farmazonów na forum. paszówka 800 zł brutto

Edytowane przez magnum123
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, magnum123 napisał:

Wstaw ptaka miedzy drzwi i futrynę i przytrzaśnij. Może wtedy będziesz się skupiał na czymś innym niż pisaniem farmazonów na forum. paszówka 800 zł brutto

TY poszukaj najcięższy kamień jaki poradzisz i walnij się nim w łeb może w końcu zmadrzejesz ludzie farmazony wypisują że sprzedają bóg wie po ile tylko nie napiszą że sąsiadowi do kur worek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v