Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Najpierw muszą rolnicy zobaczyć i trochę wstrzymać się ze sprzedażą. Wstawienia cały czas są na podobnym poziomie. Wahają się jedynie drobni. Tych dużych ceny nie interesują tylko jadą na okrągło. Nikt pisklaków nie gazował w ostatnim czasie na większą skalę, jajko wylęgowe można przetrzymać kilka kilkanaście dni.  Najbliższe dni pokarzą co z cenami będzie.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, popo73 napisał:

W końcu kurczaki drożeją to będzie więcej wstawień i zacznie pasza schodzić i powoli zaczną znowu szukać pszenicy.

Wstawienia są kurczaków na Maj , a jaki będzie pobyt w maju to trudno powiedzieć i co nam Czechy zgotują .

• 0
Opublikowano

W maju i czerwcu paszowa po 850 zł /t bez łaski. Kukurydza po 760 - 790 będzie.

W tym tyg. się rozdzwoniły do mnie paszarnie, chcą pisać umowy na maj - czerwiec. Coś jest na rzeczy.

• 0
Opublikowano

Tak może być ale kurna sierpień , już tak pięknie może nie być , ale nie oto chodzi poczekajmy do 25 marca ma być ogłoszone stan ozimin i jakie będą plony to będzie dyktować cenę .

• 0
Opublikowano

O sierpniu zadecydują plony na świecie. Nic tu PL do tego nie ma. Może u nas być urodzaj sypać po 8t/ha a w ameryce/RUS/Chinach susza i na giełdzie po 250e/t może być pszenica. Albo na świecie też może być urodzaj i na giełdzie pszenica po 160e/t

• 0
Opublikowano
31 minut temu, damianzbr napisał:

W tym tyg. się rozdzwoniły do mnie paszarnie, chcą pisać umowy na maj - czerwiec. Coś jest na rzeczy.

Te ceny nierealne w tym roku już pszenica tymbardziej

12 godzin temu, wladirol napisał:

ciekawe kiedy skupy zobacza ze na giełdach zielono teraz jedna gadka będzie że wszyscy zasypani

A co nas giełda obchodzi ? Jedz i tam sprzedaj

• 0
Opublikowano

jak ceny na Matifie lecą dół to i na skupach obniżają. Jak mafit odbija to skupy udają, że nie widzą. Na forum wśród osób wypowiadających się widzę, że jest odwrotnie, jak ceny na matifie lecą na łeb na szyje to udają, że tego nie widzą a jak pójdzie chociaż trochę w górę to od razu hura optymizm.

Cena w lubelskim praktycznie bez zmian, +/- 5/10zł do tony w porównaniu do ubiegłego tygodnia, chociaż zależy  u jakiego pośrednika.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tak może być ale kurna sierpień , już tak pięknie może nie być , ale nie oto chodzi poczekajmy do 25 marca ma być ogłoszone stan ozimin i jakie będą plony to będzie dyktować cenę .

A co Ci z takiego ogłoszenia? Dla spekulantów to tylko woda na młyn bo zapewne powiedzą, że wszystko super i u każdego będzie minimum 8t z ha więc cena w dół. Nikt Ci nie powie, że jest zły stan ozimin i będzie mało zboża. O cenach w żniwa to dopiero w czerwcu będzie można myśleć. Rok temu o tej porze nic nie zapowiadało takiej suszy. 

• 0
Opublikowano
damianzbr napisał:

netto czy brutto za pszenice?

• 0
Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/credit-agricole-kolejne-miesiace-przyniosa-wzrost-cen-swin,84523.html       Staszek pompuj koła w przyczepce i ruszaj za pszenicą !

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

Nikt Ci nie da po 900 jak za 750 kupi

Nawet podwyżki na rynku trzody nie wywołają wzrostu cen zboża bo warchlak drogi i nikt nie wstawia oprócz kontraktów a oni po Twoje 7 ton nie przyjdą

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Spokojnie , sprzedać w żniwa po 700 a teraz po 900 to mało? Będzie drożej stasiu zobaczysz. Wczoraj sprzedałem 7 ton mieszanki po 750 

tylko gdzie masz teraz po 900 ? nawet po tyle w lutym u nas nie bylo ani wczesniej cena bylo 830 netto to nawet z vatem 900 nie było , a teraz jest 780 netto 

• 0
Opublikowano

Była po 900. Kumpel wystawił swoją na int. giełdzie rolnej i miał takie oferty i to z bliska ze znanych firm i za tyle sprzedał. Staszek powiedz Ty mi kiedy w ostatnim roku był warchlak tani i skończ już bredzić. Mieszanki mało sieję więc sprzedaje w BB wygodnie i szybko a żeby Cię zdziwić to człowiek 200km ma do mnie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v