Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, andrzej123456k napisał:

gdzie poszła ?

Agro-handel

25 minut temu, aro1975 napisał:

po tyle to teraz łuków konsumpcje bierze :)

To dobrze sprzedałem i jeszcze w dobrej cenie sól kupiłem😜

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, galan99 napisał:

Podejrzewam że sie nie kalkulowało przy takich cenach paszy a kuku z ukrainy nawet jak dojedzie na zachód to cena nie powala ale jakość napewno .... Ludzi do tego posuwa kalkulacja i trzezwosc umydłu 5% takich przypadków to zrządzenie losu..... To tylko moje odczucie

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Daro20 napisał:

Sprzedana pszenica paszowe 780netto ilość 10 t lubelskie. Inne skupu opuściły na 740-750 

Jednak moje prognozy się sprawdziły że będzie taniej

Dnia 10.01.2019 o 15:57, AleksanderX napisał:

Dziś przedane 100 po 825 plus VAT na paszę minus  15 zł transport to jest 810 plus VAT 7% daje 866 brutto

Widzisz posłuchałeś moich rad ile byś był w plecy?

• 0
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Daro20 napisał:

Agro-handel

To dobrze sprzedałem i jeszcze w dobrej cenie sól kupiłem😜

Jaki termin płatności Agro handel? 

Pszenica w maju 15 euro w dół.. 

Edytowane przez Matys1990
  • 0
Opublikowano

noi co leci pszenica na łeb na szyje ale ja bd czekał juz nie duzo zostalo bo z 20 ton i do czerwca niech lezy za te marne grosze czyli po 800 nie oddam minimum 830 musi byc ale i tak do czerwca bd lezec moze zarobie cos wiecej na tym bo i tak h*j teraz zarobku by nie bylo po tej cenie i przy tych plonach sory ze sie rugam ale to do tego doprowadzaja te spadki cen 

• 0
Opublikowano

po dzisiejszej odsłonie na matifie chyba nikt nie ma już wątpliwości gdzie zmierza cena pszenicy i kukurydzy  można tylko napisać jedno bardzo mocne spadki

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj kolejne prawie 3e w dół pszenica i rzepak podobnie jakas maskra. Co robic z rapsem czekac do maja czy  raczej to juz nie odbije ? Za duzo już poleciało chyba żeby to wróciło do poprzednich cen :(

Edytowane przez bialy2005
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, AleksanderX napisał:

Wielkie dzięki a ci niektórzy kwestionują twe prognozy

To tylko prognozy niestety się sprawdziły teraz ludzie powinni się wstrzymywać ze sprzedażą bo robiąc panikę powodują większe spadki

• 0
Opublikowano (edytowane)

to normalne, że opierdzielą cenę pszenicy w żniwa do 600, widzą, że na razie oziminy ok i będą cięli, a jeszcze GUS zaraz oszacuje, że ten rok znowu  ma być rekordowy co do plonów taki jaki miał być tamten rok

A co do giełdy to skupy, żeby tak szybko podnosili cenę jak na matifie zielono jak opuszczają jak jest czerwono 

Edytowane przez XTRO
  • 0
Opublikowano

Ja już jestem w plecy względem sytuacji kiedy sprzedawałem po żniwach, płakać nie będę ale nauczka jest na przyszłość. Dużo nie mam więc co będzie to będzie najwyżej strace jeszcze więcej

• 0
Opublikowano

słuchaj ja wzgledem zniw to do przodu cos tam jestem bo w zniwa skupowali po 680 pozniej na jesieni wozilismy 830 teraz niedawno po 820 i zostalo z 20 ton i juz jeden punkt płacił 800 ale jak tak ma byc ze ma taniec to moze jeszcze w poniedzialek wywioze po te 800 ale to az serce boli bo 30 zł na tonei straty sa co mozna bylo wczesniej sprzedac a czlowiek za***rdala w gospodarce a pozniej tak wychodzi ze tylko ciagle sie traci .... i jak tu gospodarzyc ni plonu ni ceny 

ale dla komentujacych powiem nie cieszcie sie bambrzy bo bd gospodarzył mimo wszystko heh 

• 0
Opublikowano

A co ja mam powiedzeic na rzepaku jakies 150zł   na tonie w ciagu 2 tygodni 100t =15tys w plecy. Jak spogladam na matifa i widze znowu czerwono to ogarnia mnie mega wkur.... bo mogłem podpisac po 1650 kontrakt, ale nie miałęm bardzo czasu na wywożenie bo woziłem zboże :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v