Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja nawet uwagi nie zwracam na raporty. Nie ma prostej recepty na przewidzenie tego co wydarzy się na rynku.

W przypadku, gdy nie ma exportu cena wkońcu musi usiąść

Litwini ładują w marcu ostatni statek, a pszenicy mają w ch.. i to głównie konsumpcja

ciekawe gdzie to pojedzie?

• 0
Opublikowano

Dlatego pytam cały czas dlaczego te obniżki, jakie są powody. W końcu forum jest do wymiany informacji. Ile litwini mają też pszenicy, i jak w marcu pojedzie, to do sierpnia raczej całej europy nie wyżywi? Rosjanie też się w większości wyprzedali. Dlatego pytam gdzie i ile tej pszenicy jest, że obecnie tak zacnie idą obniżki. Czyżby zboża się w zimie rozmnażały, jak wszędzie była posucha oprócz ROsji i ukrainy, gdzie składowane pod gołym niebem i ważone prosto z pola dają rok w rok rekordy. W związku z powyższym jak się mają ostatnie 50 zł spadki do ceny matifowskiej i jak miały jak było po 214 euro? Każda informacja jest cenna, a że siedzisz w branży, to liczę choćby na jakieś sugestie, które i innym użytkownikom się przydadzą. A co do exportu to czytając takie informacje, to sam już nie wiem czy siada czy wzrósł https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/17694-polska-odpowiada-za-tylko-5-unijnego-eksportu-zboz-4

• 0
Opublikowano

Są kurna wybory w całej UN  i pszenica musi być tania bo mogą dani komisarze , nie dostać się parlamentu po Euro .

Spokojnie na jesieni będzie druga walka z cenami w Polsce do grudnia , a potem już wolna Amerykanka .

• 0
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, JozB napisał:

Dlatego pytam cały czas dlaczego te obniżki, jakie są powody. W końcu forum jest do wymiany informacji.

Na co liczysz, na jaką odpowiedź jak my tu na forum to co drugi to handlarz wioskowy i co my mamy posiadać wiedzę na temat spekulacji na matifie i cebocie :D

Gość chce zabłysnąć ale sam nie wie co pisze, więc chyba mu nie wierzysz w bajeczki o litwinach zasłyszane w rozmówkach między szoferowych kolejce do bramy Cargilu czy innego gol-paszu. xD

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Nie rozmawiają o tobie w Wilkowyjach boś za cienki bolek aby ktokolwiek cię znał czy o tobie słyszał.

A cienkie bolki nie nie posiadają wiedzy na temat spekulacji giełdowych więc to nie jest moja racja tylko czysta logika.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ja nawet uwagi nie zwracam na raporty. Nie ma prostej recepty na przewidzenie tego co wydarzy się na rynku.

Litwini ładują w marcu ostatni statek, a pszenicy mają w ch.. i to głównie konsumpcja

Litwa potężny kraj ,zaleje tym zbożem cała Europę 😊😊

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Niedawno chciałeś robić strajk i twierdziłeś, że 10 rolników już coś może się zdziałać, a z Litwy się nabijasz? 😀

Ja strajk ?Czaszka ci się chyba od tych zlasowała od wypisywania tych dyrdymałow 😂😂

• 0
Opublikowano

@DamianRolnikSkup nazywam rzeczy po imieniu. Bajeczki o litwie i jej wpływie na cenę zboża są jeszcze bardziej zabawne niż te o patelniach widmo jadących pod osłoną nocy z ukrainy przez lublin do centrum PL.

12 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

więcej arogancji niż logiki stosujesz

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JozB napisał:

Dlatego pytam cały czas dlaczego te obniżki, jakie są powody. W końcu forum jest do wymiany informacji. Ile litwini mają też pszenicy, i jak w marcu pojedzie, to do sierpnia raczej całej europy nie wyżywi? Rosjanie też się w większości wyprzedali. Dlatego pytam gdzie i ile tej pszenicy jest, że obecnie tak zacnie idą obniżki. Czyżby zboża się w zimie rozmnażały, jak wszędzie była posucha oprócz ROsji i ukrainy, gdzie składowane pod gołym niebem i ważone prosto z pola dają rok w rok rekordy. W związku z powyższym jak się mają ostatnie 50 zł spadki do ceny matifowskiej i jak miały jak było po 214 euro? Każda informacja jest cenna, a że siedzisz w branży, to liczę choćby na jakieś sugestie, które i innym użytkownikom się przydadzą. A co do exportu to czytając takie informacje, to sam już nie wiem czy siada czy wzrósł https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/17694-polska-odpowiada-za-tylko-5-unijnego-eksportu-zboz-4

O czym ty dzieciaku gadasz ?????????????  to że niby się wyprzedali miało spowodować być może wzrost cen i to  że tych kilka worków przetrzymasz następny rok hahaha

zboża dobrze przezimowały każde panstwo może sobie pozwolić na uwolnienie rezerw i cena leci , po żniwach uzupełnią tańszym i młodszym

tak spekulanci stoperan i ściskać doppe , bo na tym nie koniec !!! jeszcze z tych zbiorów staszek po te 500 niewykluczone że kupi

Edytowane przez ordynator
e33e
  • 0
Opublikowano

Ja dziś zmuszony wywieźć przyczepkę, cena o 60zł w dół i obecnie jest 780 brutto.

• 0
Opublikowano
28 minut temu, ordynator napisał:

O czym ty dzieciaku gadasz ?????????????  to że niby się wyprzedali miało spowodować być może wzrost cen i to  że tych kilka worków przetrzymasz następny rok hahaha

zboża dobrze przezimowały każde panstwo może sobie pozwolić na uwolnienie rezerw i cena leci , po żniwach uzupełnią tańszym i młodszym

tak spekulanci stoperan i ściskać doppe , bo na tym nie koniec !!! jeszcze z tych zbiorów staszek po te 500 niewykluczone że kupi

eeee 500 euro to ni uja nie zapłaci 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, ordynator napisał:

Stoperan tobie od dwóch lat nie pomaga. Nawet nie potraficie dwóch zdań ułożyć synki celem wytłumaczenia obecnej sytuacji, to o czym dyskutować. Znachor ordek już wie ile urodziło w 2019.  Dzisiaj ciekawie na giełdzie zielono, i to na koniec kontraktów. Ciekawe co to za akcja. Może tobie zwieracze za niedługo puszczą, podobnie jak w poprzednim roku, kiedy ja po stoperanie 81 netto dostałem za starą, a ty po 65 albo i taniej woziłeś, a stasio po 50 kupował:D.

Damian skup co sądzisz to tym eksporcie, skoro twierdziłeś że siadł i ceny lecą, bo muszę sobie to w głowie poukładać jakoś. 

Edytowane przez JozB
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, gustaww napisał:

Ja dziś zmuszony wywieźć przyczepkę, cena o 60zł w dół i obecnie jest 780 brutto.

Niech ci joz dorzuci 100 do tony hahaha słuchaj dalej wiejskich podrostków !!!

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jak to nie ma eksportu ?    Polska za ostatni miesiąc wyeksportowała 50 % całego eksportu z UE . Było tego chyba 116 tyś ton w ostatnim miesiącu . Może dławią się amerykanie zbożem i giełdowo w dół ale Polski eksport właśnie się rozkręca . Francuzi maja do zrealizowania kontrakt dla Egiptu (do 20 marca ) na 120 tyś. ton a jakoś nie widać tego więc muszą szukać gdzie indziej . Może Polska może Litwini ale dlaczego mamy Francom  ułatwiać wypełnienie kontraktu ??? lepiej poczekać na na cenę :) .

ordynator ja chętnie dorzucę Gustawowi tą 100 a nawet powiem że od razu jak mi będziesz Mi przesyła 200 za wzrosty od jesieni to Mi 100 a drugą dla Gustawa :) podoba mi się twój sposób rozumowania . W sumie Gustaw chce tylko 60 to dlamnie 140 :) .

Edytowane przez marks50
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, ordynator napisał:

Niech ci joz dorzuci 100 do tony hahaha słuchaj dalej wiejskich podrostków !!!

dlaczego wiejskie a nie miejskie i kto to są podrostki dla ciebie .Wieśniactwo  to stan umysłu .........

Musisz mieć duży samochód byś mógł się zmieścić ze swoim EGO 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, bialy2005 napisał:

Dla mnie też te spadki są nie logiczne i dlaczego tak duże. Ale to już tak jest popyt podaż jakąś spekulacje na giełdzie i takie mamy efekty.

Są wręcz bardzo logiczne, bardzo duża podaż + mały popyt = obniżka ceny. 

Proste i logiczne

• 0
Opublikowano

Jeszcze z tydzień i niżej jak we żniwa ???????? 

staszka nie widzę pewnie kupuje po 500 hahaha

• 0
Opublikowano

Dokładnie a będzie jeszcze taniej bo dużo ofert sprzedaży

1 minutę temu, ordynator napisał:

Jeszcze z tydzień i niżej jak we żniwa ???????? 

staszka nie widzę pewnie kupuje po 500 hahaha

Kupiłem po 750 ale to chyba już ostatni zakup po tak wysokich cenach

To było do przewidenia handlarze wstrzymują się z kupowaniem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v