Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, knoro93 napisał:

Panowie jak sądzicie pójdzie jeszcze w górę czy raczej nie? Wszędzie obniżki na gieldach skupach nie wiadomo co robic trzymac czy sprzedawac

Nie ma szans tylko spadki ludzie dzwonią by brać bo niby resztki a każdy zasypany bo miało być po 1000 a będzie po 700

3 godziny temu, marek1977 napisał:

Do tego susza w Australii , dziwny ten popłoch ze zbożami. Elewator Strzelno obniżka o 10zł na 830zł/netto.

A co nas susza w Australi obchodzi?🤔

• 0
Opublikowano
41 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Gdzie nie zadzwonię to mówią, że jak mrówki rolnicy po skupach latają.

Wytwórnie nie dają mi wjazdów na najbliższe dwa tygodnie, i nie kupują na marzec, kwiecień

Dokładnie tak jest ruch jak w żniwa wiozą i cena spada , bo towaru jest dość dużo , a ceny nawozów , oprysków , do góry , swoje robi .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj gadałem z gościem z pod Ciechanowa (handluje zbożem) mówił ze cena wróci do takiej ceny jaka była wczesniej czyli ponad 800  :)

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jak wczoraj ksiądz był na kolędzie to mówił, że cena będzie 1000, bo mu Bozia powiedziała.

Nie obrażaj Boga, nawet jeżeli nie wierzysz to powstrzymaj się od takich tekstów. Nasze gdybanie nie ma żadnego wpływu na cenę więc spokojnie

• Like 1
  • 0
Opublikowano

DZiwnym trafem ostatnio coś najaktywniejszy jesteś Damian na forum. Razem ze stasiem aktywnie uczestniczycie na grę na żniżkę cen. Stasio pisze, że go nie obchodzi susza w Australii, a jak cena spada to tłumaczy to spadkiem pogłowia trzody. A ja napiszę, że p... mnie prognoza pisanych na zamówienie prognoz, że będzie tyle i tyle w sierpniu w obwodzie kaliningradzim czy gdziekolwiek indziej, a tym bardziej pogłowie trzody, którą hoduje z zapałem. 

A że rolnicy latają jak mrówki, to znaczy, że dalej ulegają pogłoską, plotkom, propagandzie i manipulacji.  To może przeniesiemy się na forum do cen trzody chlewej i będziemy pisać denne teksty, takie jak staś potrafi? 

Pytam po roz kolejny, dlaczego cena ma spadać? Bo w agrobiznesie podali czy jak? Podaj jakieś argumenty, a nie wypisuj kontrargumenty "a la stasio".  A dzisiaj na giełdach w ładnie zielono się porobiło. W kwietniu ocenimy czy znajomy Dawida i mój mieli rację, że ceny wrócą na swój poziom. 

• 0
Opublikowano

Jestem aktywny, bo mam świeżo podłączony internet, śmiga że hej :)

Naprawdę biedny jesteś kolego, nie możesz z głowy wyrzucić myśli że nie ma żadnego spisqu,

Ja podaje Ci fakt z rynku, a Ty gdybasz nad wzrostem ceny, bo jedyny argument to to, że tak uważasz ?

Nawet biały Ci tłumaczy, że są spadki na rzepaku, dlaczego do niego się nie przyczepisz?

W którym poście powiedziałem, że ceny będą spadać? Czytasz i nic nie rozumisz

• 0
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, JozB napisał:

DZiwnym trafem ostatnio coś najaktywniejszy jesteś Damian na forum. Razem ze stasiem aktywnie uczestniczycie na grę na żniżkę cen. Stasio pisze, że go nie obchodzi susza w Australii, a jak cena spada to tłumaczy to spadkiem pogłowia trzody. A ja napiszę, że p... mnie prognoza pisanych na zamówienie prognoz, że będzie tyle i tyle w sierpniu w obwodzie kaliningradzim czy gdziekolwiek indziej, a tym bardziej pogłowie trzody, którą hoduje z zapałem. 

A że rolnicy latają jak mrówki, to znaczy, że dalej ulegają pogłoską, plotkom, propagandzie i manipulacji.  To może przeniesiemy się na forum do cen trzody chlewej i będziemy pisać denne teksty, takie jak staś potrafi? 

Pytam po roz kolejny, dlaczego cena ma spadać? Bo w agrobiznesie podali czy jak? Podaj jakieś argumenty, a nie wypisuj kontrargumenty "a la stasio".  A dzisiaj na giełdach w ładnie zielono się porobiło. W kwietniu ocenimy czy znajomy Dawida i mój mieli rację, że ceny wrócą na swój poziom. 

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/15028-pszenica-na-wielomiesiecznych-minimach  spadki były nieuniknione bo niskie ceny żywca je wymuszają ludzie rezygnują z hodowli i windowanie cen w górę straciło sens bo ogranicza popyt na paszę drożej to już historia widać lubi się powtarzać

Edytowane przez staszek131415
  • 0
Opublikowano

@JozB  zapewne ceny spadły, bo koledzy Damian i Stasio przez swoje posty na tym małym forum zatrzęśli całym rynkiem :P  ogarnij się chłopie, albo wytrzeźwiej w końcu. 
Wszystkie skupy zasypane, paszarnie nie chcą nic brać bo też mają pełne magazyny, tylko ja bym się skupił na tym, że nikt nie byłby taki głupi, żeby zasypywać się pod dachy przed dużymi spadkami :P co za interes zrobi Cargill czy Cedrob, płacąc tydzień temu grubo ponad 800 netto? Zapewne z dobrego serca chcieli wesprzeć polskich rolników i dołożą do interesu, żeby nam żyło się lepiej... Skoro idą spadki to mogliby się obłowić za 2-4 tygodnie po Stasiowe 650. 
Zawsze jak jest duża podaż to cena spada - podaż pojawia się wtedy, kiedy cena maleje, bo większość się boi dalszych spadków. No i mamy karuzele :) świeża pszenica pójdzie na przemiał najwcześniej w połowie sierpnia, a żadna duża firma w Polsce nie ma magazynu na 6 miesięcy produkcji ;)
Sam sprzedałem połowę, a resztę przytrzymam. Najwyżej w tym roku zamiast porządnych wczasów będzie weekend nad jeziorem :P 

• Like 4
  • 0
Opublikowano

Wiesz ile Komagra ma zapasu z tamtego roku rzepaku i skąd ? 

• 0
Opublikowano

Faktycznie na matif cuda się dzieją.

Wczoraj 1,5 euro w plecy, dziś 3 do przodu.

• 0
Opublikowano

Nie oszukujmy się cena Matif nie przekłada się na nasz rynek

• 0
Opublikowano

Na giełdzie plus na kukurydz plus na pszenice ... a wytwórnie dalej dołują cenę i nie chcą kupowac dziś rozmawiałam z Cargill o 12 chcieli kupić już mieliśmy się dogadać a 2 h później cena 10 zł niżej .... nie wiem w co oni graja.... podziękowałam.... 

• 0
Opublikowano

A fistaszek wkleja mądrości manipulanta Bąka który na jesieni twierdził że cena pszenicy nie przekroczy w tym sezonie 740 zł .

Rzeczywiście cena z giełdy się nie przekłada bo giełda raz w górę raz w dół a u nas z miesiąca na miesiąc w górę :)

• 0
Opublikowano

Masz rację idzie w górę ładnie zielono na polch się robi za kilka miesięcy jeden przez drugiego zaczniecie się chwlić ile to kto namłócił i że trzymać i nie sprzedawać jak cena nie przekroczy tysiąca gdzie ten tysiąć pytam i dlaczego cena od żniw w miejscu praktycznie?

4 minuty temu, marks50 napisał:

A fistaszek wkleja mądrości manipulanta Bąka który na jesieni twierdził że cena pszenicy nie przekroczy w tym sezonie 740 zł .

Rzeczywiście cena z giełdy się nie przekłada bo giełda raz w górę raz w dół a u nas z miesiąca na miesiąc w górę :)

.

• 0
Opublikowano
27 minut temu, marks50 napisał:

Poczytaj sob ie Wasze bajki sprzed pół roku kto dziś płaci za kukurydzę 8oo zł  i co zrobili niemcy z pszenicą co po 1200 ją kupowali ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nie oszukujmy się cena Matif nie przekłada się na nasz rynek

Masz rację, na Matifie będzie rosnąć, a u nas tanieć, bo przecież ty najpotężniejszy hodowca w Polsce nie możesz do swoich 200 świń zboża po 800 zł kupować. Jak ci się nie opłaca to przestań skomleć o tanie zboże, tylko zlikwiduj świnie. Wielu  hodowców ma problemy przez drogie pasze, ale jakoś dziwnym trafem oni zaciskają zęby i kombinują, a ty frustracie latasz po forach i beczysz, że zboże za drogie. Gdybyś nie zauważył, to problem polega na tym, że świnie są za bezcen i tu szukaj przyczyn swojego niedoboru pieniędzy. Choćby ludzie po 2 tony z hektara namłócili to byś jątrzył, że zboże nie powinno być droższe jak 600, a twoje ulubione zagrzybione i zachwaszczone po 500 zł. Ty jesteś człowieku zwyczajnie chory psychicznie i na wyhamowanie twojego trollingu powinieneś bana na miesiąc dostać. 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v