Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, kniaziu napisał:

Tylko pozazdrościć , świętokrzyskie pozostaje na stałym, wysokim poziomie do 74 netto.

tak tylko że u nas taka susza była ze nawet przy najlepszych nawozeniach itd to plony byly nieraz takie ze zimowa pszenica po 2,5 tony oddawala tragedia zalezalo tez od pola ale pszenice wiadomo sieje sie na glebach do teg oprzeznaczonych owies np piekny jaki mialem a susza tak zniszczyla go ze z 3,5 ha 9 ton mialem tylko tragedia i w terenie u nas po sasiedzku to samo było i mówie tu o porzadnych rolnikach co nawoza i daja dobre warunki pod rosliny bo ci co nic nie sypia na zboza nic to normalne ze plonów nie mają 

Tylko pozazdrościć , świętokrzyskie pozostaje na stałym, wysokim poziomie do 74 netto.

tak tylko że u nas taka susza była ze nawet przy najlepszych nawozeniach itd to plony byly nieraz takie ze zimowa pszenica po 2,5 tony oddawala tragedia zalezalo tez od pola ale pszenice wiadomo sieje sie na glebach do teg oprzeznaczonych owies np piekny jaki mialem a susza tak zniszczyla go ze z 3,5 ha 9 ton mialem tylko tragedia i w terenie u nas po sasiedzku to samo było i mówie tu o porzadnych rolnikach co nawoza i daja dobre warunki pod rosliny bo ci co nic nie sypia na zboza nic to normalne ze plonów nie mają 

• 0
Opublikowano

Przy takiej suszy jak w 2018 lepsze plony zdarzały się i rolników co stosowali mniejsze nawożenie i mnie zabiegów fungi itd. U mnie poprostu za dużo azotu dało skutek odwrotny jeszcze mocniej przypalilo. 

• 0
Opublikowano

Zgoda, lecz nie wydaje mi się, aby poziom cen skupu odzwierciedlał poniesione straty rodników i jestem chyba ostatnim który cieszył by się z nieszczęścia  kogoś innego. Ale nasuwa się pytanie - to do kogo w takim razie trafiły suszowe odszkodowania tak nagłaśniane w mediach , bo jezeli nie do mnie i nie do Was, a także innych których susza mocno dotknęła, a papierologia nie wykazała ta ja mam taką sprawiedliwość społeczną w (cenzura cenzura cenzura) mać. 

• 0
Opublikowano

Gmina owszem chciała szacować, tylko nie było takiej możliwości gdy odgórnie postanowiono inaczej. Nawet odwołania nic nie zmieniły, żadnego odzewu.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Ceny pszenicy w duł na skupach lokalnych to jest pewne .

a dasz sobie palca obciąć za tą informacje czy tylko poropagande siejesz żeby rolnicy dzisiaj ładowali  i do skupu część Polski niema warunków do wozenia zboza cześć jedzie do stolicy na 6 .02.2019r. Skoro skupy maja tyle towaru (sa zasypane ) to normalnie zamykały skup na jakis czas a teraz obniżają cene ?? No i podaj konkretny powód dla którego obnizaja cene girłda stabilna średnia cena skupu w kraju rośnie może kolego galean99 masz teraz zniwa ??? i obnizają ci cene.

Pewne to są tylko 2 rzeczy sam wiesz jakie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil18fmr napisał:

Jakpol Ambroziak pow. ciechanowski za konsumpcję max 870 netto.

Zna ktoś ta firmę? Jak tam u nich z wypłacalnością? Bo w internetach różnie piszą

Paszówka 830-840

Wypłaca,z tym że czas oczekiwania na kasę min 6 tyg.  Nie słyszałem wśród znajomych by przelał komuś przed 6cioma tyg. 

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Zamojskie skupy pośrednie w dół o 3 zł i ch*j tak jest .

A możesz powiedzieć w jakich skupach obnizyli cenę i jaka ona jest aktualnie. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, galan99 napisał:

Zamojskie skupy pośrednie w dół o 3 zł i ch*j tak jest .

Ale te 3 zł to na tonie czy jak ? Co to za obniżka wogole ? Chyba jakaś kosmetyczna .

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, kamil18fmr napisał:

Jakpol Ambroziak pow. ciechanowski za konsumpcję max 870 netto.

Zna ktoś ta firmę? Jak tam u nich z wypłacalnością? Bo w internetach różnie piszą

Paszówka 830-840

Ostatnie dwa lata z nimi handlowałem. Wypłaca ale tak jak kolega niżej pisze zawsze z opóźnieniem. Po 2 tygodniach dosyła aneks o zgodzie na przedłużenie terminu płatności. Trzeba często dzwonić i się upominać.

1 godzinę temu, wiko napisał:

Wypłaca,z tym że czas oczekiwania na kasę min 6 tyg.  Nie słyszałem wśród znajomych by przelał komuś przed 6cioma tyg. 

Potwierdzam.

• 0
Opublikowano (edytowane)

lubelskie skup JANSZPOL okolice chełma 840-860 pszenica, 810 jeczmien brutto na konto

uwazam ze trzymając jeszcze 2-3 miesiace wiecej moge zyskac niz stracic ale oczywiscie to tylko moje przypuszczenia kazdy zrobi jak uwaza. zawsze ktos musi stracic zeby zyskac mogl ktos ... ;)

Edytowane przez kamil2509
dopisek
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, galan99 napisał:

Pszenica na wymianę 86 brutto , na konto 81 do 82 brutto , na rękę 76 brutto 

Ten skup bardziej jest nastawiony na wymianę, różnica 4-5zł w moich stronach zazwyczaj jest max 2zł

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, damin1 napisał:

A możesz powiedzieć w jakich skupach obnizyli cenę i jaka ona jest aktualnie. 

Kolega robi sobie jaja, czy prosi o zrzutkę na nowego smartfona.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Ceny pszenicy w duł na skupach lokalnych to jest pewne .

eeee to nie ma się czym przejmować ze idą w jakiś tam duł, cokolwiek to jest.  Bo jakby szły w dól to można by było zacząć się martwić 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v