Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Kiedyś miałem kilka ton ogórków dziennie: ludziom zapłaciłem, transport itd sprzedaż po cenie poniżej kosztów by ograniczyć straty i na koniec musiałem wywalić. A miałem umowę.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, galan99 napisał:

To się nastaw ale na co w Polsce się nastawić kto będzie zbierał z upraw hektarowych , jak znajomy sadzi do  marketu rzodkiewkę z pęczka ma zysk 2 grosze tyle mu zostaje to tak wszystko jest opłacalne i do tego susze panujące   mało kto ma w Polsce po 300 ha ma  Pawlak inni z wiejskiej a  tak to średnio  20 ha 30 ha do 50 ha to są Polskie gospodarstwa . Świnie ASF , a co będzie z bydłem dalej kto wie może też coś się wydarzyć i koniec hodowli 

Zobaczymy co nam przyniesie nowy rok , nowy rząd , jaki będzie nowy budżet UNI dla Polski .

Zrób cenę odstawiając na markety .

To znajomy umie liczyć czy nie umie? 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, ansu napisał:

Kiedyś miałem kilka ton ogórków dziennie: ludziom zapłaciłem, transport itd sprzedaż po cenie poniżej kosztów by ograniczyć straty i na koniec musiałem wywalić. A miałem umowę.

A u mnie rodzice maja co roku 30-40arow ogorkow sprzedają z podworka po 3-4zl za kg a co sie nie sprzeda idzie na kiszenie do beczek .Pracochłonne ale jak to mowi moj ojciec "drugą emeryturke mam".

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Jurek87 napisał:

A u mnie rodzice maja co roku 30-40arow ogorkow sprzedają z podworka po 3-4zl za kg a co sie nie sprzeda idzie na kiszenie do beczek .Pracochłonne ale jak to mowi moj ojciec "drugą emeryturke mam".

A badania wody robił że sprzedaje z beczki u nas to by sanepid się doj**ał .

• 0
Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

przeładunkowymi. Jedna z najwiekszych baz wybudowanych w 2016 roku, jest terminal w Woli Żydowskiej w gminie Kije. Jest to najnowocześniejszy w Europie terminal kolejowy, służący do przeładunku spożywczych materiałów sypkich, głównie ziarna i śrut paszowych. Jego właścicielem jest spółka z o.o. „Złote Ziarno”, transportująca surowiec ze Wschodu 300-oma własnymi wagonami, typu „hopper”, o pojemności 116 m3 każdy. W praktyce przekłada się na 70 t ziarna. Możliwości rozładunkowe to 500 ton w ciagu jednej godziny.

Jeszcze kilka lat i Polskie duże gospodarstwa  też upadną bo pod naciskiem importu  i Polskiej polityki i firm co sprowadzają , i nie będzie tłumaczenia że duży może więcej .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Firmy paszowe zwożą to na potęgę i stąd zastój na rynku i słaba cena, znajomy kierowca opowiadał że szef lokalnej firmy sam wprost powiedział że nie da chłopom XX skoro może mieć z ukrainy za XY.... Druga babka dzwoniąc z ofertą nawozów sama się wyklepała że kupują w UA i po paru słowach zaczęła kręcić że ratują się zbożem z ukrainy bo w PL nieurodzaj xD Rolnicy powinni przechodzić na własne mieszalnie pasz i bojkotować cwaniaków bo i tak cenę paszy wyliczą przez wartość składnika po cenie rynkowej i interes kwitnie, można dawać wycieczki i sponsorować imprezki 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Z przykrością stwierdzić muszę że ostatnie 30 lat to dla nas czas stracony.  Zamknięte stocznie fabryki, prywata zarządów i pracowników, były panujący komorowski sprzedał kolejkę w Zakopanem itp ... Powiecie co ja bredzę wieś jest nowoczesna tylko to jest pozorne nie widzicie judaszowe srebrniki doprowadziły do chorych cen maszyn ... W zamian za to trzymają całą gospodarkę za gębę położyli łapy na wszystkim lepper dużo gadał to go zlikwidowali , wenezuela (drugie zasoby ropy na świecie) kraj w ruinie i chaosie więc cieszcie się że nie ma zasobów. Często dochodzę do wnioski że wszelka inwestycje to pozorna oszczędność gdyż co kilka lat takie skoki i nieurodzaje doprowadzają mnie do ruiny. Zbożę z Ukrainy?  pewnie niech chłopy bidują... bezczelność rządów i propagandy w tv np "Niemcy nam zazdroszczą"  Polska kraj dla cwaniaków, złodziej kombinattorów uczciwy człowiek tylko na nich tyra...

• 0
Opublikowano

Ta polityka ma krótkie nogi, bo po pierwsze, jak zostaną duże holdingi, to takie małe staszki będą cięnko przędły, po drugie, cała masa cwaniaczków co teraz "nie dadzą chłopu XX za zboże" upadnie.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

Firmy paszowe zwożą to na potęgę i stąd zastój na rynku i słaba cena, znajomy kierowca opowiadał że szef lokalnej firmy sam wprost powiedział że nie da chłopom XX skoro może mieć z ukrainy za XY.... Druga babka dzwoniąc z ofertą nawozów sama się wyklepała że kupują w UA i po paru słowach zaczęła kręcić że ratują się zbożem z ukrainy bo w PL nieurodzaj xD Rolnicy powinni przechodzić na własne mieszalnie pasz i bojkotować cwaniaków bo i tak cenę paszy wyliczą przez wartość składnika po cenie rynkowej i interes kwitnie, można dawać wycieczki i sponsorować imprezki 

Rozbiór Polskiego rolnictwa trwa a nawet przyspiesza .

2 minuty temu, jahooo napisał:

Ta polityka ma krótkie nogi, bo po pierwsze, jak zostaną duże holdingi, to takie małe staszki będą cięnko przędły, po drugie, cała masa cwaniaczków co teraz "nie dadzą chłopu XX za zboże" upadnie.

Skupy w Polsce nie upadną tylko skupią dla korporacji bardzo tanio .

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, ansu napisał:

No bo tylko rolnictwo polskie i zasoby naturalne zostały. Ale już Tramp się i o nie upomina.

Nie upomina tylko już dostał pozwolenie na wydobycie miedzi i cynku wykopią wszystko i wyjadą .

• Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, MarekUA napisał:

Z przykrością stwierdzić muszę że ostatnie 30 lat to dla nas czas stracony.  Zamknięte stocznie fabryki, prywata zarządów i pracowników, były panujący komorowski sprzedał kolejkę w Zakopanem itp ... Powiecie co ja bredzę wieś jest nowoczesna tylko to jest pozorne nie widzicie judaszowe srebrniki doprowadziły do chorych cen maszyn ... W zamian za to trzymają całą gospodarkę za gębę położyli łapy na wszystkim lepper dużo gadał to go zlikwidowali , wenezuela (drugie zasoby ropy na świecie) kraj w ruinie i chaosie więc cieszcie się że nie ma zasobów. Często dochodzę do wnioski że wszelka inwestycje to pozorna oszczędność gdyż co kilka lat takie skoki i nieurodzaje doprowadzają mnie do ruiny. Zbożę z Ukrainy?  pewnie niech chłopy bidują... bezczelność rządów i propagandy w tv np "Niemcy nam zazdroszczą"  Polska kraj dla cwaniaków, złodziej kombinattorów uczciwy człowiek tylko na nich tyra...

Mam już troszkę lat żeby nie powiedzieć że to już wnet koniec .Pamiętam czasy gdy za nawozem staliśmy tydzień w kolejce dzień i noc kiedy z pełnymi kieszeniami pieniędzy nie było co kupić ,pamiętam odsetki kredytu 300% miesięcznie ,i pamiętam gdy zajechany ciągnik na przetargu w RSP kosztował trzy razy więcej niż nowy .O jakich problemach wy piszecie ,że jeden rok troszkę słabszy trochę niższa cena -nie chcę być złym prorokiem ale jeszcze będziecie wspominać pozytywnie ten czas . 

Edytowane przez RU68
  • Like 4
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, RU68 napisał:

Mam już troszkę lat żeby nie powiedzieć że to już wnet koniec .Pamiętam czasy gdy za nawozem staliśmy tydzień w kolejce dzień i noc kiedy z pełnymi kieszeniami pieniędzy nie było co kupić ,pamiętam odsetki kredytu 300% miesięcznie ,i pamiętam gdy zajechany ciągnik na przetargu w RSP kosztował trzy razy więcej niż nowy .O jakich problemach wy piszecie ,że jeden rok troszkę słabszy trochę niższa cena -nie chcę być złym prorokiem ale jeszcze będziecie wspominać pozytywnie ten czas . 

Ale to nie jest powód, by siedzieć cicho i nic o sytuacji obecnej nie rozmawiać.

• 0
Opublikowano (edytowane)

RU68  - I tu masz racja ma na forum większość to gimnazja;liści co o życiu prawie nic nie wiedzą, i przez rok by chcieli byc bogaci,nie wiedzą ile sie musiali nasi ojcowie narobić

GRZES1545  -czy obecna sytuacja jest aż tak straszna ?

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, miwigos napisał:

I tu masz racja ma na forum większość to gimnazja;liści co o życiu prawie nic nie wiedzą, i przez rok by chcieli byc bogaci,nie wiedzą ile sie musiali nasi ojcowie narobić

Tak rodzice i dziadkowie wiecej pracowali fizycznie, mieli mniej ziemi, trzymali kilka krowek swinek, i utrzymali rodzinę i wychowali 7 dzieci. Teraz z 5 ha 10 tucznikow i 3 krów i konia utrzymasz rodzinę? Nie ma co porównywać dawne czasy bo to już inne światy. Ale fajnie powspominać.

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano

A powiem więcej prawie wszyscy chcecie kupować następne pola jeśli produkcja jest nieopłacalna to jaki cel- pytanie kto inwestuje w coś co nie przynosi dochodu ?A tacy rozeznani nie jesteście aby przewidywać przyszłość wręcz przeciwnie wszystko wskazuje na to że na Ukraine produkcja będzie rosła i to w niesamowitym tempie a my jako najbliższy rynek jesteśmy najbardziej narażeni a częstotliwość susz będzie się zwiększać  .A żeby było lepiej musi być gorzej dopiero jak zaczniemy  zastanawiać się nad tym czy stać mnie na chleb możemy narzekać więc na razie chwalcie co macie i przestańcie marzyć o milionach dochodu bo zapewniam nie czyni to wiele bardziej szczęśliwym 

11 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak rodzice i dziadkowie wiecej pracowali fizycznie, mieli mniej ziemi, trzymali kilka krowek swinek, i utrzymali rodzinę i wychowali 7 dzieci. Teraz z 5 ha 10 tucznikow i 3 krów i konia utrzymasz rodzinę? Nie ma co porównywać dawne czasy bo to już inne światy. Ale fajnie powspominać.

Na ówczesnym poziomie życia przypuszczam że tak .Jedynymi opłatami był podatek i prąd dziś policz ile jest opłat za poziom życia  zużycie prądu chyba wzrosło dwudziestokrotnie  utrzymanie samochodu woda ścieki śmieci telefon opał internet rozrywka no i ilość i jakość żywności ubrania kosmetyki itd długo można wymieniać to wszystko koszty które dziś normalne wówczas nie istniały -postęp kosztuje a rolnictwo nie jest jedyną alternatywą życia i tego uczę synów że życie powinni przeżyć a nie przepracować ale żeby to zrozumieć  trzeba wielu lat 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, RU68 napisał:

A powiem więcej prawie wszyscy chcecie kupować następne pola jeśli produkcja jest nieopłacalna to jaki cel- pytanie kto inwestuje w coś co nie przynosi dochodu ?A tacy rozeznani nie jesteście aby przewidywać przyszłość wręcz przeciwnie wszystko wskazuje na to że na Ukraine produkcja będzie rosła i to w niesamowitym tempie a my jako najbliższy rynek jesteśmy najbardziej narażeni a częstotliwość susz będzie się zwiększać  .A żeby było lepiej musi być gorzej dopiero jak zaczniemy  zastanawiać się nad tym czy stać mnie na chleb możemy narzekać więc na razie chwalcie co macie i przestańcie marzyć o milionach dochodu bo zapewniam nie czyni to wiele bardziej szczęśliwym 

Na ówczesnym poziomie życia przypuszczam że tak .Jedynymi opłatami był podatek i prąd dziś policz ile jest opłat za poziom życia  zużycie prądu chyba wzrosło dwudziestokrotnie  utrzymanie samochodu woda ścieki śmieci telefon opał internet rozrywka no i ilość i jakość żywności ubrania kosmetyki itd długo można wymieniać to wszystko koszty które dziś normalne wówczas nie istniały -postęp kosztuje a rolnictwo nie jest jedyną alternatywą życia i tego uczę synów że życie powinni przeżyć a nie przepracować ale żeby to zrozumieć  trzeba wielu lat 

Dkatego napisałem, że  ti dwa inne światy.

Życie przeżyć a nie przepracować🤔

To czego uczysz dzieci, bez pracy nie ma kołaczy😕 kombinatorow jest mnustwo na tym swiecie, i właśnie  na nich wielu ludzi musi zapiepszać np. My rolnicy mamy nie tylko rachunki, zyje z nas wielu urzednikow , ARIMR itp.

• 0
Opublikowano

I właśnie o tym piszę nie inwestycje i rozwój za cenę wyrzeczeń i nerwów - osiągnąć satysfakcjonujący poziom życia  i żyć uczciwie a pracować z zadowoleniem i satysfakcją .Nie cwaniaczyć okradać ,oszukiwać (a rolnicy również często to robią) .Część za wszelką cenę chce powiększać gospodarstwa bez względu na przyzwoitość  idą po trupach po co żeby mieć wirtualny dochód  i namacalne ryzyko ? 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Owoce naszej pracy przez ostatnie np 10 lat nominalnie nawet staniały, a to wszystko przez wyścig szczurów i pogardę dla tych co nie nadążają wybierając rodzinę lub wyjście w niedzielę do kościoła zamiast orki.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v