Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

Dokładnie i albo nastąpi wzrost inflacji i cena mięsa i nabiału wzrośnie więc zarobki rolnika wzrosną. Albo nie wrośnie i dzięki temu ludzie kupią go więcej. Więc będzie większy popyt na produkty rolne albo większa cena. I tak dobrze i tak dla rolnika.

Tu się  zgodzę jak miasto lepiej zarobi lepiej dla rolnika ale jak miasto zbiednieje , przez opłaty komunalne i czynsze wyższe to mniej kupią pożyjemy zobaczymy co będzie się działo .

• 0
Opublikowano

Całe wzrosty cen rozloza sie w czasie, nie bedzie to bum i juz. Polityka sie bedzie zmieniać, ceny, koszty itd. Wystarczy male potkniecie w Danii i cena wieprza w PL idzie w górę. Dużo jest niewiadomych a polityka jest uprawiana wg obecnych danych. 

To samo z kotlami CO teraz są złe, dobre są na gaz. Za rok jak pół polski zmieni na gaz to rusek zamknie zawor i gospodarka wroci do wegla. Znow bedzie dobrze. 

• 0
Opublikowano
19 minut temu, damianzbr napisał:

Dokładnie i albo nastąpi wzrost inflacji i cena mięsa i nabiału wzrośnie więc zarobki rolnika wzrosną. Albo cena nie wzrośnie i dzięki temu ludzie kupią go więcej. Więc dwie opcje będzie większy popyt na produkty rolne albo większa cena. I tak dobrze i tak dla rolnika.

Ja obstawiam pierwszą opcję, wzrost cen. Zrównanie z europejskimi cenami. Więc skoro w PL będzie indentycznie jak w D i GB to ludzie wrócą do PL co będzie skutkować wraz większym popytem i rozwojem gospodarczym PL.

Jednak Jarek to łebski gościu, tak załatwi niemiaszków i żabojadów!!

Błędne założenie kolego prosty przykład na obecną chwilę zobacz co się dzieje niemiecki schab w Polsce o 1/3 tańszy od naszego,więc o jakim wyrównaniu cen piszesz, a koszt zakupu tucznika w Niemczech jest ok 5% wyższy niż w Polsce, gdzie tu logika i ekonomia

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Dokładnie i albo nastąpi wzrost inflacji i cena mięsa i nabiału wzrośnie więc zarobki rolnika wzrosną. Albo cena nie wzrośnie i dzięki temu ludzie kupią go więcej. Więc dwie opcje będzie większy popyt na produkty rolne albo większa cena. I tak dobrze i tak dla rolnika.

Ja obstawiam pierwszą opcję, wzrost cen. Zrównanie z europejskimi cenami. Więc skoro w PL będzie indentycznie jak w D i GB to ludzie wrócą do PL co będzie skutkować wraz większym popytem i rozwojem gospodarczym PL.

Jednak Jarek to łebski gościu, tak załatwi niemiaszków i żabojadów!!

Nie powyżej 100 ha a powyżej 15 ha takżenie wyobrażaj sobie że zaliczasz się do dużych i masz Bóg wie jakie inne wymagania chodziło mi o tych co ziemięmają po to by płacić KRUS albo braćdopłaty

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Z pewnością ne będzie tak jak ten doktorant marksizmu kiedyś mówił że ceny będziemy mieli polskie a zarobki jak na zachodzie . To lewicowa utopia kogoś kto nie potrafi liczyć.

4 godziny temu, damianzbr napisał:

Z pewnością tak nie będzie, jest to nie nierealne. A który idiota tak mówił? Może po prostu siał propagandę w śród baranków??

Masz tu autora tych idiotyzmów. Takie rzeczy się wciska baranom i tu się zgodze.

https://www.wprost.pl/wybory-2019/10207921/jaroslaw-kaczynski-mowimy-nie-euro-europejskie-place-nie-europejskie-ceny.html

• Like 1
  • 0
Opublikowano

jak zarobki rosną to się płace minimalna podnosi żeby pracodawcy mniej  kombinowali   a nie żeby ludzie więcej zarabiali !!

• 0
Opublikowano

Jest taka możliwość by zarabiać więcej. Wywalić 99% urzędasów i płacić tylko tym których praca przynosi wymierne korzyści. Tylko bezrobocie by wzrosło do 50%

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, melon10641 napisał:

Ty z moich stron jesteś. Gdzie taka cena? My z ojcem narazie czekamy może coś pójdzie w górę. Dostalem nie dawno smsa z Cedrobu że na Zamojszczyźnie 620 netto.

To było w połowie września u znajomego handlarza, poszła na konsumpcje, wszędzie indziej dostałbym cenę paszowki

Co do tego paliwa jeszcze, chłopy czemu wy takie głupie, jak wzrośnie minimum jakie pracownik będzie zarabial w jakiejkolwiek dziedzinie i nie ominie to koncernów paliwowych, to myślicie że jak wzrośnie koszt utrzymania pracownika to paliwo nadal będzie po 5zl? Będzie 6-7 pewnie, ale pożyjemy zobaczymy, ja nie liczę na lepsze czasy bo MI minimalna płaca się nie podniesie, a jak już coś takiego wprowadzają to niech wprowadza minimalny dochód w rolnictwie i możemy wtedy rozmawiać 🙃

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, ansu napisał:

Jest taka możliwość by zarabiać więcej. Wywalić 99% urzędasów i płacić tylko tym których praca przynosi wymierne korzyści. Tylko bezrobocie by wzrosło do 50%

99% to przesada, wystarczy uciąć pensje tym na szczycie spółek państwowych, urzędów, instytucji itp bo oni najmniej robią a najwięcej zarabiają 

• 0
Opublikowano

Moja znajoma pracuje w gastronomii i kiedyś misiała pracować 7 dni t tygodniu żeby związać koniec z końcem teraz pracuje 5 dni o jej na wszystko starcza i mówi że jak pensja wzrośnie to nawet pół etatu jej starczy , szef jej mi trudności w zatrudnieniu dodatkowego pracownika bo byle jaki student mniej jak za 15zł na godzinę nie przyjdzie wiec sobota niedziela lokal zamknięty

• Like 1
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, Ulman napisał:

Czyli socjal i państwo tzw opiekuńcze rozleniwia obywatela. Tak samo jest z arabami w Niemczech

Podobnie jak dopłaty bezpośrednie suszone itd. sam się zastanawiam czy nie póść w ekologię a tak to naprodukowałem tej pszenicy którą teraz trzeba sprzedać za półdarmo 

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Ulman napisał:

Czyli socjal i państwo tzw opiekuńcze rozleniwia obywatela. Tak samo jest z arabami w Niemczech

jaki socjal  pierwszy ruch w kierunku rodziny od od wojny i już panstwo socjalne a Niemiec nie równaj bo to nie ta liga      

• 0
Opublikowano

Gospodarka socjalistyczna jest narzędziem kontroli totalnej. Np: Rolnictwo i dopłaty jak nie będziesz robił co każemy to kasę zatrzymamy. 500+ jak nie zaszczepisz 50x dziecka to zabierzemy. Itd itp

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, damianzbr napisał:

Kretyńskie założenia. Cena mięsa i nabiału wzrośnie i tu nie ma żadnej dyskusji, bo więcej trzeba będzie zapłacić m.in. rzeźnikowi czy mleczarzowi o prądzie nie wspominając. Natomiast rolnik dostanie tyle samo, bo podwyżki zjedzą po drodze ww. Rozwarcie nożyc cenowych pomiędzy produktami rolnymi a towarami w sklepach będzie się zwiększać. Tylko barany tego nie rozumieją.

Damian proste pytanie: ile chleba będę mógł kupić za 100kg pszenicy po podniesieniu płacy min. do 4000pln w porównaniu do teraz? Koniec.

Pszenica 650.

Edytowane przez jacek1296
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano

Dziwne jest tylko to że Polak robi u Niemca za 1/3 czy 1/4 stawki za którą by Niemiec wziął się za tą robotę a u nas Ukraińcy zarabiają tyle samo jak nie więcej jak Polacy bo pracodawca ma jakieś profity za nich a Polak to i na czarno będzie robił za najniższą....

• Sad 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, jacek1296 napisał:

Damian proste pytanie: ile chleba będę mógł kupić za 100kg pszenicy po podniesieniu płacy min. do 4000pln w porównaniu do teraz? Koniec.

Pszenica 650.

Obecnie tak okolo 10 kg chleba dla plebsu a po tym fakcie sadzę że nie wiecej jak 5 kg

Edytowane przez Anetka1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dopłaty podniosą , produkty rolne zostaną na tym samym poziomie , dostaliśmy wyższe dopłaty nie wystarczy .

Zaraz będzie taka nagonka na rolnika .

Jest mowa o 200 zł do 1 ha .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Odbije od durnych dywsgscji .Taki mi dzis sie filmik napatoczył na youtube chyba z turcji 

😁 łezka mi sie w oku kreci jak ogladam , z cukrowni w moim sokolowie podl nic nie zostalo poza wspomnieniami. Ehhhh jak nasz zetor 5211 sie wtedy naszarpał a jaki bylem gosc jak w kolejce podjezdzalem, w latach 90 jeden z lepszych sprzętów😁😁😁

• Like 2
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v