Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

to u was ze zniw koncówke zboza trzymacie na przyczepach ? nie potrzebne wam sa przyczepy ? u mnie odrazu sie rozladowywuje bo przyczepy pozniej sa potrzebne a to nawozy przywiesc a to pozniej kamienie zbierac , siac trzeba material siewny przewiesc i pozniej do kukurydzy wozenia itd 

• 0
Opublikowano
jacek1296 napisał:

3 godziny temu, ZELKOW napisał:

no to jesteś bogaty

Ja tak nie uważam.

no ja bym nie mógł sobie pozwolic 2 sezony zboże trzymać

bialy2005 napisał:

Ja wczoraj sprzedałem 2 auta po 655 netto pasza bo brak gestosci pozasychana :(   Musiałem uwolnic przyczepy i i troszke powierzchni magazynowej. Reszta czekam  do luty marzec zapewne.

daleko wiozłeś?

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, warchest napisał:

to u was ze zniw koncówke zboza trzymacie na przyczepach ? nie potrzebne wam sa przyczepy ? u mnie odrazu sie rozladowywuje bo przyczepy pozniej sa potrzebne a to nawozy przywiesc a to pozniej kamienie zbierac , siac trzeba material siewny przewiesc i pozniej do kukurydzy wozenia itd 

Ja zostawiam wolne przyczepy ale do żniw kukurydzianych nie potrzebne. Nawozy i materiał siewny przyjeżdża na podwórko a kamieni mało;P

• 0
Opublikowano

Wielu sama sobie zaprzecza , że pszenicy mało słabe zbiory a na przyczepach pszenica stała i troszku magazynu uwolnić , to znaczy że pszenicy jest bardzo dużo , jak tylko zaczną wywozić ,  niech nawet w marcu szału nie będzie . 

Ale do marca mało kto trzyma , ruch zaczyna się styczeń , luty .

• 0
Opublikowano
26 minut temu, 20CBR12 napisał:

Serio zbieracie kamienie na przyczepy nie w tura podczas uprawy? Serio nie przywożą wam materiałów siewnych na na podwórko w cenie, chemii i nawozu??? 😕

Do mnie akurat przywożą wszystko na podwórko, ewentualnie jak coś mniejszego i potrzebuję na szybko to podjeżdżam sobie do sklepu ale słyszałem o firmach w których jak sam sobie przywieziesz to jest taniej tylko kwestia ile i czy się w ogóle opłaca.  

• 0
Opublikowano

W domu też taki jesteś, nie wpędzasz domowników w depresję?

Przecież zrzędzisz jak przysłowiowa stara baba. 

A nie pomyślałeś np że ktoś może mieć powierzchnię magazynową na 30 czy 50% areału? 

Ja trzy dni temu omłóciłem grykę.  Leży na przyczepie. Jak tak jest u każdego to nie będzie gdzie sprzedać😁

Dlaczego nie sprzedaż swojej pszenicy jak tylko taniej będzie tylko jęczysz  i ferment siejesz?

• 0
Opublikowano

Spokojnie trzymam ale do końca listopada jak  cena nie wzrośnie , to się pozbywam pszenicy , bo w styczniu będą sprzedawać a jak zaczną wywozić to tylko może być taniej , u nas w Zamojskim niestety tak bywa , a ludzie naprawdę maja pszenicy duże ilości w mojej okolicy co wiem , więcej jak rok temu . Na drugi rok będzie mniej pszenicy bo obsieli rzepakiem w 70 % .

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

Spokojnie trzymam ale do końca listopada jak  cena nie wzrośnie , to się pozbywam pszenicy , bo w styczniu będą sprzedawać a jak zaczną wywozić to tylko może być taniej , u nas w Zamojskim niestety tak bywa , a ludzie naprawdę maja pszenicy duże ilości w mojej okolicy co wiem , więcej jak rok temu . Na drugi rok będzie mniej pszenicy bo obsieli rzepakiem w 70 % .

u was tak bo susza nie straszna, mam rodzine z Werbkowic to w maju tam suszy nie było widać wcale, ale ziemie jakie, aż tak się rzucili na rzepak?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kobek napisał:

Próbujesz powiedzieć, że jak w Twojej okolicy obsiali mniejszy areał pszenicą to w przyszłym sezonie wystąpi spadek produkcji pszenicy w całej Polsce?

To że w mojej okolicy mniej pszenicy to spadek bez przesady  w kraju ludzie szukają  upraw co choć troszku da zarobić , ziemie dobre bo 3 a i 2 i 1 klasa to już w stronę Hrubieszowa .

Cena zeszłym roku była już 800 zł a w tym zaledwie 630 zł brutto ile ludzie mniej za robią na pszenicy , a na produkcję ciągle więcej trzeba wydawać bo tu nie tanieje .

Troszkę dodam każda firma co produkuje ma wyliczone koszta na produkcję i zysk i ma podpisane umowy na zbyt przynajmniej 2 lub 3 lat w danej cenie , ale jak w ciągu tych lat wzrośnie ZUS , płaca , paliwo to już dana firma ma problem bo koszta wzrosły a zysk zmalał , zaczyna się problem dla firmy .

Gospodarstwo rolne tak samo działa są nakłady na produkcję i przewidywany  plon i cena której nie znamy zazwyczaj jak się sieje , czy tam sadzi jakoś uprawę ? 

Taj jak zeszłym roku pszenica po 800 zł brutto --- A obecnie po 630 zł brutto .

Niby świnie w Polsce cena po 7 zł kilogram płacą ---- a Niemieckie firmy sprzedają do Hin po 15 zł za kilogram  .

Tuczarnie powstają w Polsce Niemieckie  i typ . 

Wiele gospodarstw bierze nawóz , materiał siewny  na spłatę 6 miesięczną , po żniwach spłaca , bo niema na płynność finansową gospodarstwa .

Malina w tym roku po 6 zł a na drugi rok po ile będzie nikt tego nie wie może po 1,80 zł i jak inwestować tak jest w Polsce tylko .

Po nowym roku samo wszystko się okaże ile co będzie bo ceny na produkcję pogalopują , przez ZUS , płacę , Energię , zapłacimy my rolnicy , bo nasze produkty nie podskoczą .

Teraz poproszę falę krytyki , ale Polski rolnik tylko traci , bo jak raz na 10 lat coś zarobi to tylko o tym wspomina .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Jedź chłopie na ten kontrakt bo aż się nie dobrze robi jak tak Ciebie czytam. Każdego roku jest inna cena i inne plony. A propaganda maklerów i ludzi takich jak Ty robi zament na rynku. Sam pisałeś że plony rewelacyjne więc swoje i tak zarobisz.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wczoraj gadałem z Ukraińcem co do roboty do sąsiada przyjechał i mówił że u nich pszenica 700 zł na nasze i się śmialiśmy że może teraz to nasze zboże będzie jechać na Ukrainę

• 0
Opublikowano

Kurnik Złote Jajko w Bonisławiu, mazowieckie, na granicy powiatu płockiego i sierpeckiego, pszenica paszowa 670 netto , dwie podwyżki po 20 zeta w tym tygodniu:) Powód - zapasów pszenicy brak i sprzedających tez brak :)

Pszenżyto 570 netto.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
54 minuty temu, packo napisał:

Kurnik Złote Jajko w Bonisławiu, mazowieckie, na granicy powiatu płockiego i sierpeckiego, pszenica paszowa 670 netto , dwie podwyżki po 20 zeta w tym tygodniu:) Powód - zapasów pszenicy brak i sprzedających tez brak :)

Pszenżyto 570 netto.

U was brak u nas jest pszenicy nam ceny nie dadzą , jak podejdzie rok łaskawy następny w pogodzie to wychodzę z założenia pszenica na drugi rok po 600 brutto i rzepak po 1400 zł . Będzie drożej to lepiej .

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Kobek napisał:

@galan99 Czemu Ty jesteś takim pesymistą? 

Czemu bo ten rok tak nauczył dużo ludzi  liczyło na ten rok że będzie cena 800 a niema a zeszłym była i susza teraz też była i jak to się  ma nie jak lepiej liczyć mniej niż się przeliczyć . Sąsiedzi moi inwestowali na potęgę ceny brak koszta poniesione strata 1000 zł  na 1 ha pięknie .

• 0
Opublikowano

gałgan 99 to młodszy brat Staszka więc różne patologie w rodzinie bywają :) A co tam jadłeś na obiad bo zaraz powiesz że u was wszyscy to samo jedzą "u nas" . Plony są różne ale nie większe niż rok wcześniej , nie daj Bóg nie wypuszczajcie glana99 poza wieś bo zobaczy magazyn w Zamostiu to spać nie będzie bo "pany magazyny takie że tam zapasy na dziesięć lat " zboża tyle że 1000 świniaków wykarmi :) , pszenica przez 10 lat się nie opłaci " będzie majaczył przez sen a potem wszystkim napisze nam na forum . Ale jak obiecywał w listopadzie sprzeda wszystko więc mam nadzieje że więcej nie będziesz się udzielał ze swoim pesymizmem a najlepiej sprzedaj jutro bo sam twierdzisz że drożej nie będzie ,sprzedaj  i nie będziesz miał powodów do zaglądania tutaj :) .

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, galan99 napisał:

Czemu bo ten rok tak nauczył dużo ludzi  liczyło na ten rok że będzie cena 800 a niema a zeszłym była i susza teraz też była i jak to się  ma nie jak lepiej liczyć mniej niż się przeliczyć . Sąsiedzi moi inwestowali na potęgę ceny brak koszta poniesione strata 1000 zł  na 1 ha pięknie .

Rolnictwo to taka branża, że musisz liczyć się czasami ze stratami (zalety interesu pod chmurką) dlatego trzeba myśleć i umiejętnie inwestować, a nie napalić się na pszenicę, bo w zeszłym sezonie była droga to teraz nasypać nawozu na 10 ton. Jak ktoś tak robi to od razu może sobie dać spokój z uprawianiem ziemi. 

Edytowane przez Kobek
  • 0
Opublikowano

Witam  jestem krótko na tym forum  ale wydaje jakby  każdy  forumowiczów  pisał że omłucił 4 tony z hektara to by nie napędzał rynku  bo handlarze by się bali że zboża zabraknie  i wtedy ceny by szły  w górę  z korzyścią  dla  wszystkich  sami sramy   we wlasne  gniazdo  

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v