Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Piegus napisał:

Jestem tylko ciekaw, gdzie ty wywozisz panie pokorny to swoje porośnięte zboże i inny trefny towar. Tobie i kolegom po fachu pozostaje się tylko cieszyć, że w tym kraju nie ma  praktycznie żadnego zewnętrznego nadzoru nad paszarniami i innymi podmiotami skupującymi od was handlarzyn zboże, bo inaczej te wasze skupiki byłyby najprawdopodobniej zamknięte.

Ciekawe czy będziesz taki wyszczekany i mądry jak Tobie porośnie 😘

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

@Piegus gniesz pałkę nie znasz człowieka a wystawiasz mu laurkę moralną ja też go nie znam osobiście więc daleki byłbym od daleko idących opinii A skupy muszą istnieć jako miejsca zbiorcze bo nie każdy chce lub może sprzedawać ilości samochodowe a duże firmy nie chcą się wiązać z kimś kto oferuje 50 czy 70 ton

Niestety znam takich handlarzy, którzy tak jak ten tutejszy są niezdrowo zainteresowani zakupem kiepskiej jakości zboża w niskiej cenie i wiem gdzie je wywożą. Nie są to gorzelnie ani biogazownie... Nic nie poradzę, że mam uczulenie na takich ludzi, większość z nich to kombinatorzy, dla których najważniejszy jest zysk za wszelką cenę, Uczciwi zazwyczaj prędzej czy później wylatują z rynku. Damian być może jest inny, ale nie jestem tego pewien. 

@jajonasz, w 2017 porosło i poradziłem sobie bez pomocy handlarza, który wypchnąłby to gdziemkolwiek bez skrupułów. Pamiętam jaką kukurydzą i zbożem wtedy skupniki handlowały, moje zwierzęta jedzą znacznie lepiej niż to co ludzie kupowali w sklepach pod nazwą mąka. Przez taką mentalność słychać potem "skąd tyle tych chorób i zgonów w młodym wieku, kiedyś tego nie było", a to zwyczajnie zabija ludzka pazerność, niestety.

Co do cen, pszenica 650 zł netto, pszenżyto i jęczmień 600 zł.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, damianzbr napisał:

Jeśli chodzi o świat to tak podają raporty.

Jeśli chodzi o moją stodołę, to plon miałem poniżej średniej kilkuletniej.

A kukurydzy jeszcze nie kosiłem ale widzę że rekordów nie będzie.

Czemu jestem w błędzie. Przecież świnie coś muszą jeść. Bez znaczenia czy będą hodowane w PL, D, UA, czy Hiszpani?

Jeśli powstaną fermy w UA to zboże zamiast do egiptu / D zostanie u nich na miejscu. Wtedy PL zboże trafi do Egiptu czy D.

Identyczna sytuacja z drobiem, przeniosą fermy na UA wtedy PL zboże wypełni lukę po ukraińskim na świecie.

W czym się mylę?

Bo to przeważnie inne gatunki zbóż wchodzą w grę,jęczmień,kukurydza,pszenżyto,obecnie Ukraina wraz  z Rosją kosztem USA i Unii obskakuja rynek chiński i północnoafrykański i jeszcze pchają na Europę, średnie plony w spółkach zarządzanych przez zachodni,chiński kapitał to 6t/ha a w reszcie to niecałe 3t/ha , czyli tylko zarządzanie i masz błyskawiczny wzrost produkcji kraju o 100% przy niewielkich w sumie nakładach, jeżeli zrobia tam porządek z prawem to są wstanie osiągnąć 70-80mln ton to jest opinia znajomej która była zarządcą przez 5 lat w duńskiej farmie na Ukrainie,zboże należy traktować jako półprodukt kasę się robi dopiero po jego przetworzeniu

• 0
Opublikowano

@ws71 przecież każdy myślący człowiek wie, że zboże to półprodukt, a największą kase zarabia ten co omawiany półprodukt przetworzy. Nic w tym nowego nie ma. 

• 0
Opublikowano

No właśnie, niejednokrotnie ten pólprodukt w gówno się obraca 

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, Piegus napisał:

Niestety znam takich handlarzy, którzy tak jak ten tutejszy są niezdrowo zainteresowani zakupem kiepskiej jakości zboża w niskiej cenie i wiem gdzie je wywożą. Nie są to gorzelnie ani biogazownie... Nic nie poradzę, że mam uczulenie na takich ludzi, większość z nich to kombinatorzy, dla których najważniejszy jest zysk za wszelką cenę, Uczciwi zazwyczaj prędzej czy później wylatują z rynku. Damian być może jest inny, ale nie jestem tego pewien. 

@jajonasz, w 2017 porosło i poradziłem sobie bez pomocy handlarza, który wypchnąłby to gdziemkolwiek bez skrupułów. Pamiętam jaką kukurydzą i zbożem wtedy skupniki handlowały, moje zwierzęta jedzą znacznie lepiej niż to co ludzie kupowali w sklepach pod nazwą mąka. Przez taką mentalność słychać potem "skąd tyle tych chorób i zgonów w młodym wieku, kiedyś tego nie było", a to zwyczajnie zabija ludzka pazerność, niestety.

Co do cen, pszenica 650 zł netto, pszenżyto i jęczmień 600 zł.

Gdzie taka cena netto pszenicy 650 zł można [podać ten skup co tak choinie płaci .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zapraszam na Pomorze,każdy kupi tylko mały problem koszt transportu😉 organizować już miejsce a tylko 180km dalej i juz masz ok 690 zł netto

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, ws71 napisał:

Zapraszam na Pomorze,każdy kupi tylko mały problem koszt transportu😉 organizować już miejsce a tylko 180km dalej i juz masz ok 690 zł netto

Dziękuję bardzo 800 km to do transportu trzeba dołożyć jeszcze jak wcześniej pisałem pomiędzy wschodem a zachodem cena może być do 15 zł różnicy .

Bidny wschód bogaty zachód ale koszta produkcji pszenicy takie same są .

Jak ktoś ciekawy to przeczyta i sam wyciągnie wnioski jak ma być w kraju .

https://www.gazetawarszawska.com/index.php/pugnae/1917-petycja-w-sprawie-ujawnienia-zydowskiego-pochodzenia-ludzi-sprawujacych-funkcje-publiczne?fbclid=IwAR0CPLx1h3w-2ASxPU8ya2ErvFIQugKXn2Tqjj8C5ylmCwKZ6VzgWfBidZ8

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
Dnia 28.09.2019 o 13:37, miwigos napisał:

W cenach kukurydzy piszesz że skosiłeś juz 17 parcele i sypie 15 ton,nie mowiąc po ile sprzedajesz ,twoja wiarygodność jest poniżej zera

Skoro na bieżąco śledzisz forum to doskonale wiesz że tam ten wpis był w formie żartu, więc dlaczego udajesz że jest inaczej?

Masz coś do mnie i szukasz sobie pretekstu do zaczepki czy z ciebie to też niezły żartowniś?

Dnia 28.09.2019 o 16:36, ws71 napisał:

Bo to przeważnie inne gatunki zbóż wchodzą w grę,jęczmień,kukurydza,pszenżyto,obecnie Ukraina wraz  z Rosją kosztem USA i Unii obskakuja rynek chiński i północnoafrykański i jeszcze pchają na Europę, średnie plony w spółkach zarządzanych przez zachodni,chiński kapitał to 6t/ha a w reszcie to niecałe 3t/ha , czyli tylko zarządzanie i masz błyskawiczny wzrost produkcji kraju o 100% przy niewielkich w sumie nakładach, jeżeli zrobia tam porządek z prawem to są wstanie osiągnąć 70-80mln ton to jest opinia znajomej która była zarządcą przez 5 lat w duńskiej farmie na Ukrainie,zboże należy traktować jako półprodukt kasę się robi dopiero po jego przetworzeniu

Więc sam widzisz że na cenę kukurydzy, jęczmienia, pszenżyta w PL nie ma wpływu czy świnie będą hodowane u nas czy gdzie indziej.

I co ma do rzeczy i jaki wpływ na dzisiejszą ceną zboża fakt że można wydajność na UA podnieść o 100%?

W PL średnia ile wynosi ze 3,5t? To na dobrą sprawę można także podnieść o co najmniej 50%, ale jaki wpływ ta informacja ma na dzisiejszą ceną zboża?

• 0
Opublikowano

Moim zdaniem na ceny zbóż hodowla i plony mają znikomy wpływ .Większe znaczenia mają kontyngenty dla Ukrainy  i nasze pechowe położenie właśnie obok Ukrainy  >Ponadto gra rynkowa maklerów giełdowych i banków  potrafi wywindować bądź zbić ceny wirtualnym towarem  .Trzeba po prostu znać zasady handlu terminowego giełd gdzie wpłacając 10% wartości towaru można wirtualnie zarządzać rynkiem z realnym wpływem na ceny oczywiście do tego potrzeba potężnych pieniędzy ale jeżeli jest szansa na zachwianie rynku to pieniądze się znajdą .Dopóki światowe zapasy nie spadną dość znacznie nie ma szans na stabilny wzrost cen . mogą być ruchy ale krótkotrwałe i oparte o wyceny giełd a nie o plonowanie bądź zużycie 

• 0
Opublikowano

Uważam tak samo. I przypuszczam że światowe zapasy w tym sezonie spadną w marcu do poziomu który wywołuje panikę na giełdzie.

W ubiegłym sezonie spadło w czerwcu ale było za blisko żniw, przeczekali to paniki nie wywołali. Teraz będzie inaczej.

• 0
Opublikowano

Jeszcze raz tłumaczę na giełdzie wpłacając np 65 zł za tonę kaucji (przykładowa cena do 650 za tonę ) możesz sprzedawać i kupować tę tonę (nie posiadając ani ziarenka )ile razy chcesz problem tkwi w opłaceniu wystarczającej kaucji aby móc obracać ilością która poruszy rynek giełdy i to obojętne czy na wzrost czy na spadek a na to stać potężne banki 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Tylko spekulacja może być jeszcze ostrzejsza, bo wyrok TSUE dotyczacy kredytów we frankach dotyczy nie tylko Polski, ale i wielu innych krajów w Europie, i banki będą szukały kasy na pokrycie zysków, których nie będzie.  Już widać po giełdach znaczące skoki nie mające pokrycia w faktach, po prostu każda plotka jest dobra.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

Nie trzeba na pomorze gnać, mazowsze wystarczy.... Kukurydza miała być klapą a co do czego to ruszyli niskopienni po życie i płakali że słabo, wczoraj na próbę 2 ha ledwo na naczepę weszło 36 ton 38% może być i po 380 netto minus 30zł za 3 % . Równorzędne pola dawały 5-6 ton pszenicy . Pszenica 630 max 650 pasza 

• 0
Opublikowano

Wyrok wyrokiem a banki bankami nikt nie dopuści aby im się stała krzywda bo tak czy inaczej za wszystkie posunięcia zapłacą klienci

2 minuty temu, pawel885 napisał:

Nie trzeba na pomorze gnać, mazowsze wystarczy.... Kukurydza miała być klapą a co do czego to ruszyli niskopienni po życie i płakali że słabo, wczoraj na próbę 2 ha ledwo na naczepę weszło 36 ton 38% może być i po 380 netto minus 30zł za 3 % . Równorzędne pola dawały 5-6 ton pszenicy . Pszenica 630 max 650 pasza 

A na Opolszczyźnie 1-2 tony zainfekowane głownią 

• 0
Opublikowano
46 minut temu, jahooo napisał:

Ja tez tak uważam, że giełda w tym roku zażąda odkrycia kart i się okaże, że zboża nie ma, jak swego czasu w Elewarr

Na Pomorzu jest od groma pszenicy i żyta i jak nie biorą porty to wszystko leży i kwiczy,  ale za to jest zbyt na pszenżyto i jęczmień i tak jest od wielu lat i co najdziwniejsze jęczmień bez problemu osiąga cene pszenicy kon a pszenżyto jest tańsze ok 20zl od pszenicy pasz ale rolnicy dalej brną w jakościowe zboża i narzekają na koszty już parę razy w swoim życiu karmiłem świnie  pszenicą 14,5% b.o jakościową bo byla tańsza od jęczmienia a niewiele droższa od pszenżyta,jako hodowca nie mogę tego zrozumieć

• 0
Opublikowano
6 minut temu, RU68 napisał:

1-2 ton z ha  kombajn jedzie żeby zmielić 

Jak to możliwe? Przecież południe co raz dostawało sporo deszczu.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Gdzie tak masz n Mazowszu u mnie POWIAT sochaczewski max 8 ton z ha przy 38% wilgotności i 380 złoty to przy 30% A nie przy 35% jak napisałeś przy 38% to max 300 złoty netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v