Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Po co ta ziemię uprawiacie jak Wam się nie opłaca? 

Kolego a tobie się opłaca nawet sprzedać po 600  zł aby tylko uprawiać raczej nie na tym to polega wszyscy maja prawo zarobić tylko nie rolnik .

Jak przyszły rok będzie urodzajny w produkcji pszenicy to u nas może kosztować pszenica po 50 zł brutto .

Bo Węgrzy i Ukraina bardzo chętnie dostarczą pszenicę a nawet sami Polacy przywiozą jak kurna mój sąsiad bo jest kierowcą tira i na Węgrzech jest  2 razy w tygodniu po pszenicę .

• 0
Opublikowano

A co jest w Polsce rentowne co można się nastawić , teraz malina po 6 zł mam tylko 40 ary maliny zebrałem  1 tone owocu na drugi rok tak już pięknie nie będzie zapewne , hodowla bydła na mięso cena spada rynek nie stabilny buraki tylko dopłata cukrowa trzyma opłacalność , przechodzą na zasiewy pszenica , rzepak .

• 0
Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał:

a co ma robic dziadek sial ojciec sial to on tez sieje

Bardziej przez to że dziadek czy ojciec na wszystkim łapę trzyma.... Bydło się nie opłacało to skasowałem i wuj mnie obchodzi co rodzina na to, chcą to niech wstawiają 50szt - obora wolna stoi. Znajomy dopiero po śmierci dziadka tura do 30-tki kupił bo dziadek opier...alał że od tura przodek siądzie, widły w rękę i jazda . 

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

Bardziej przez to że dziadek czy ojciec na wszystkim łapę trzyma.... Bydło się nie opłacało to skasowałem i wuj mnie obchodzi co rodzina na to, chcą to niech wstawiają 50szt - obora wolna stoi. Znajomy dopiero po śmierci dziadka tura do 30-tki kupił bo dziadek opier...alał że od tura przodek siądzie, widły w rękę i jazda . 

Tak to jest obora już 15 lat pusta tak samo stodoła pusta maszyny stoją zasieję i pier**le to jazda za granicę na 2 lub 6 miesięcy czysty zysk tylko chodzi mi jak ludzie żyją w Polsce z uprawy narobią się i za darmo sprzedadzą .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Po co za granicę? Jak znasz się na czymkolwiek to i u nas zarobisz, teraz dorasta pokolenie głąbów gimbusów co tylko na smartfonach się znają i będzie tylko lepiej.... Maszyny idą na zarobek, stodoła zawalona słomą żeby sprzedać wiosną z zyskiem a ziarno leży na skupie i czeka na lepszą cenę

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

Po co za granicę? Jak znasz się na czymkolwiek to i u nas zarobisz, teraz dorasta pokolenie głąbów gimbusów co tylko na smartfonach się znają i będzie tylko lepiej.... 

Młode pokolenie co obecnie ma po 20 lat nawet nie chce słyszeć by coś robić na roli to tylko nie liczni są co zostają na  gospodarstwie  u nas co maja po 80 ha i nie ma następcy bo młody popierdolił jego ha i maszyny siedzi zagranicą , już praktycznie z każdego domu jest jedna osoba co pracuje  zagranicą .

Pszenica Udrycze 620 zł brutto ale jak drobna to i po 590 zł brutto szał .

• 0
Opublikowano
5 minut temu, pawel885 napisał:

Już nie chodzi o rolnictwo, pogadaj ze spawaczem, hydraulikiem czy mechanikiem czy ma ludzi do pracy nawet jako pomoc...

Nie maja ludzi nie nie będą  mieli bo za mało płacą jak nie zarobi 5 tyś na czysto nie znajdą a tyle nie za płacą i koło się zamyka .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Temat się rozkręca. Zaraz się dowiemy ile na weselu za talerzyk biorą.

A w temacie:

Pszenica paszowa 640 netto (parametry konsumpcji tylko gęstości brak)

Pszenżyto 580 netto

Jęczmień 630 netto

Centralna polska pow. piotrkowski

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, ansu napisał:

Na czarno coraz więcej płacą 12zł/h jako obsługa wesel, imprez pomoc kuchenna, kelnerka lub w sadzie, było 10zł/h.

Minimalna stawka godzinowa od 2019 to 14.70zł więc to i tak złodziejstwo, ludzie powinni do PIP to zgłaszać , nauczyli by cwaniaków . Turki czy tam inne nacje w kebabie 7zł dziewczynom płacą "na początek" i na tym się kończy, co miesiąc nowe dziewczyny

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Nie maja ludzi nie nie będą  mieli bo za mało płacą jak nie zarobi 5 tyś na czysto nie znajdą a tyle nie za płacą i koło się zamyka .

Chyba nawet nie bardzo wiesz o czym mówisz, załóż działalność i płać ludziom po 5 tysięcy jak taki mądry jesteś.

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Po co ta ziemię uprawiacie jak Wam się nie opłaca? 

Bo prezesury już zajęte Znajdz firmy np. budowlane co mnie zatrudnią choć znam nie jedno rzemiosło z moim peselem Takich mają gdzieś bo zatrudni a potem płaci za zwolnienie i do tego wejdzie okres ochronny i co 

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mikad napisał:

Chyba nawet nie bardzo wiesz o czym mówisz, załóż działalność i płać ludziom po 5 tysięcy jak taki mądry jesteś.

Jak fachowiec i zna się na swej robocie to za darmo nie będzie robił i koniec dyskusji .

Taki co przynieś wynieś pozamiataj to może pracować za te 12 zł jedną godzinę i to nie chcą .

Fachowiec się ceni czy to mechanik , budowlaniec i typ .

Pszenica w przedziale 600 zł do 620 zł brutto .

Po 50 roku to już robotnik nie rentowny do zatrudnienia na czarno tak po prostu życie jest okrutne .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

@galan99 I mówi to człowiek który pół roku siedzi na saksach bo nie może wyżyć z własnego gospodarstwa. 5 tysięcy do ręki dla pracownika to 8,5 kosztów dla pracodawcy, tyle to nawet na tych występach zagranicznych nie zarabiasz. Ja jednak wolę tych po pięćdziesiątce niż młodych debili wpatrujących się tępo w ekranik przy każdej okazji.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mikad napisał:

@galan99 I mówi to człowiek który pół roku siedzi na saksach bo nie może wyżyć z własnego gospodarstwa. 5 tysięcy do ręki dla pracownika to 8,5 kosztów dla pracodawcy, tyle to nawet na tych występach zagranicznych nie zarabiasz. Ja jednak wolę tych po pięćdziesiątce niż młodych debili wpatrujących się tępo w ekranik przy każdej okazji.

Kolego na tych występach zagranicznych zarobię do 60 tyś do reki to tobie trzeba zapierniczać cały rok i na czysto nie zobaczysz a po drugie działalność gospodarcza to jest tylko dochód dla państwa w postaci podatków a nie dla ciebie bo sam ZUS  powali na kolana w 3 roku już bo zniżki się skończą z 2 pierwszych lat .

Też wynajmuję ludzi do pracy w sezonie nieraz to 200 zł leci za 10 godzin + micha .

• 0
Opublikowano
46 minut temu, galan99 napisał:

Kolego na tych występach zagranicznych zarobię do 60 tyś do reki to tobie trzeba zapierniczać cały rok i na czysto nie zobaczysz a po drugie działalność gospodarcza to jest tylko dochód dla państwa w postaci podatków a nie dla ciebie bo sam ZUS  powali na kolana w 3 roku już bo zniżki się skończą z 2 pierwszych lat .

Też wynajmuję ludzi do pracy w sezonie nieraz to 200 zł leci za 10 godzin + micha .

Młody jesteś to możesz tyrać po 12 godzin też tak kiedyś tyrałem tyle że u siebie i teraz już nie muszę tak ciężko pracować a twoje kwoty nie robią na mnie wrażenia bo nie muszę pracować na to tyle co Ty. Gdybyś miał głowę na karku nie musiałbyś być popychadłem u niemca czy innego holendra, zarobiłbyś to w kraju, chłopaki po 20 parę lat 10 patoli wyciągają na miecha kładąc glazurę po ludziach a zapisują chętnych z półrocznym wyprzedzeniem. Mam właśnie do położenia podłogę w socjalu i jakoś nie mogę nikogo złapać za 80 zł z kwadrata.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v